Sastojci: 500 g do 750 g plavog patlidžana,suvog začina po izboru ( bosiljak, origano ), 2 kašike maslinovog ulja, 250 g mlevenog mesa po izboru ( kod mene mlevena teletina ), 1 glavica sitno iseckanog crnog luka, 3 čena sitno iseckanog belog luka, po 1 puna kašika sitno iseckanog peršuna i nane, po ukusu so i biber, 1 mala ljuta papričica, 1 do 2 pune kašike ajvara, 1 kašika maslinovog ulja
Za preliv od jogurta: 65 g gustog jogurta, 1 čen sitno iseckanog belog luka, 1 do 2 kašike limunovog soka, 1 kašika sitno iseckanog peršuna ili mirođije, tučena paprika,slatka ili ljuta, po 1 naan, flat bread, tortila po osobi
Priprema: Plavi patlidžan oprati, osušiti i iseći na kockice oko 1cm. Ja moj ne ljuštim, jer nema potrebe niti ga solim da ispusti gorčinu, jer ove koje kupujem su mladi i nemaju gorčinu, vi, ako je potrebno posolite i ostavite da odstoji 15-20 minuta, isprati hladnom vodom i osušiti.
Staviti na pleh pek papir, staviti isečen patlidžan, dodati 2 kašike maslinovog ulja, pobiberiti, posoliti malo i posuti sa suvim začinom,promešati i staviti u rernu da se peče na 225°C oko 15 do 20 minuta dok patlidžan ne omekša i ne porumeni, ako hoćete, možete promešati na polovinu pečenja.Za preliv od jogurta: 65 g gustog jogurta, 1 čen sitno iseckanog belog luka, 1 do 2 kašike limunovog soka, 1 kašika sitno iseckanog peršuna ili mirođije, tučena paprika,slatka ili ljuta, po 1 naan, flat bread, tortila po osobi
Priprema: Plavi patlidžan oprati, osušiti i iseći na kockice oko 1cm. Ja moj ne ljuštim, jer nema potrebe niti ga solim da ispusti gorčinu, jer ove koje kupujem su mladi i nemaju gorčinu, vi, ako je potrebno posolite i ostavite da odstoji 15-20 minuta, isprati hladnom vodom i osušiti.
Ostaviti sa strane.
U veći tiganj sipati 1 kašiku ulja, dodati sitno iseckan crni luk i pržiti na osrednjoj temperaturi dok luk ne omekša i postane staklast, dodati beli luk i pržiti samo dok ne zamiriše, dodati mleveno meso i sitno iseckanu ljutu papričicu i pržiti dok sva voda iz mesa ne uvri, dodati začine koje volite, ako ih koristite,biber, so i ajvar,sve promešati i probati za ukus i na kraju dodati sitno iseckan peršun i nanu. ( originalni recept kaže nana i mirođija )
Dodati ispečen patlidžan i sjediniti sve zajedno.Jogurt preliv:
U manju zdelicu staviti gusti jogurt ili kiselo mleko, dodati sitno iseckan beli luk, limunov sok i peršun i sjediniti sve zajedno sa viljuškom.Pre nego što ćete jesti prebacite obe stranice jednu preko druge, dodati salatu po izboru i poslužiti. Ja sam uz ovo dodala i pomfrit kao prilog
Prijatno!!!
Нема коментара:
Постави коментар