недеља, 8. мај 2022.

Punjeni slani venac

 Kao što svi znate, volim da pravim testa i puno puta gledam kako da iskoristim ostatke hrane koje imam u frižideru a da dobijem newki novi obrok..ovog puta je bio ostatak šunke i nekoliko kolutova sira, koji su morali da se iskoriste i tako je došla ova ideja..

Sastojci za testo: 450 g brašna tip "00", 250 g kiselog mleka, 70 g otopljenog putera, kašičica šećera, kašičica soli, 7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca, 1 jaje

i još: šunka, sir, marinirane pečurke, kolutići ljute paprike iz turšije, semnke po izboru

Priprema:  Namirnice vam trebaju biti sobne temperature.

Prosejati brašno, dodati kašičicu soli, šećera, suvi kvasac, promešati i ostaviti na stranu. Puter otopiti, dodati kiselo mleko i izmešati i na kraju dodati umućeno jaje ali ostaviti malo za premazivanje testa.


Ja sam imala jaje koje je bilo 103 g teško sa 2 žumanceta i koristila sam to jaje jer je bilo dovoljno da mi ostane i za premazivanje, tako da je najbolje koristiti veće jaje, ako su mala, onda vam trebaju 2 komada.

Sve to sjediniti i dodati u testo i zamesiti testo i potrebno je dodati još vrlo malo brašna da se testo domesi. Ja to obično radim na radnoj površini a vi radite onako kako to uobičajeno radite, samo nemojte preterivati sa bršnom, jer vrlo lako testo promeni strukturu kad se doda previše brašna. Treba da dobijete meko testo koje se ne lepi za ruke. Pokriti i ostaviti na toplom mestu da se testo podigne.

Dok testo raste pripremite fil. Šunku iseckati na sitnija rezanca, sir iskidati, pošto je moj bio u listićima ( provolone ) na manje komadiće, marinirane pečurke ocediti od viška tečnosti ( moje su bile u maslinovom ulju i već su bile iseckane, jer se koriste za bruskete ) i kolutiće ljute paprike ili koje volite, osušiti od viška tečnosti.

Naraslo testo isipati na blago pobrašnjenu radnu površinu i rastanjiti u pravougaonik.


Ostaviti dovoljno praznog testa da možete da preklopite preko fila, pa staviti fil po dužoj strani testa. Preklopiti sa testom gde je ostavljeno prazno pa donji deo iseći reckavim pizza sekačem, ako ga nemate može i običan i punjeni deo smotati do početka gde ste isekli. Svaku trakicu, koja treba da bude oko 3cm širine, uvrnuti ( pogledajte kolaž ) i svaku trakicu prebacite preko rolata, tako što ćete kraj saviti ispod rolata.

Tako pripremljen rolat možete peći bez da  ga savijate u venac, ali meni je bio interesantan taj oblik i savila sam ga u venac.  Sastaviti krajeve, pokriti i osataviti na toplom mestu da venac još jednom naraste. 
Premazati sa ostatkom jajeta u koje ste dodali malo mleka ili vode, posuti semenkama po vašem izboru i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 35 do 40 minuta ili dok vam ne porumeni onako kako vi volite. Ako počne previše da rumeni, pokriti pek papirom.


Pečeni venac ostavii na žici da s ohladi, iseći na parčiće i poslužite sa čim vi volite. Mi smo ga jeli  sa ljutkastim sosom u koji smo umakali naše parčiće


Odlično je i kad je hladno i ako isprobate, javite mi vaše mišljenje.


Prijatno!!!







Нема коментара:

Постави коментар