четвртак, 29. септембар 2022.

Čorba od kuvanog paradajza i pečenih paprika

 Prava jesenja čorbica koja će nam zagrejati i dušu i telo u ove hladne jesenje dane..Kod nas su razno razne čorbice uvek kad nemamo ništa "na kašiku", ako nisu čorbice onda je tu supa..Nama starijima nije mnogo potrebno da jedemo, obično su nam obroci manji, tako da nam je ova čorbica, uz domaću gibanicu, bilo sasvim dovoljno, bar meni. Muž će kasnije još nešto da pojede, ali i to je nešto vrlo malo.


Sastojci: 3 crvene pečene paprike, 2 kašike maslinovog ulja, 1 osrednja glavica crnog sitno isečenog luka, 1 šargarepa, 1 do 2 štapića celera, po ukusu so i biber, 4 čena pasiranog belog luka, 750 ml kuvanog paradajza, 1 kašika ajvara, pola kašičice šećera, 1 l vode ili povrtne supe, 25 g pirinča okruglog zrna, suvi začin po ukusu, pola kašičice mešavine italijanskih začina ili svež bosiljak

Priprema: Paprike ispećiili koristiti iz zamrzivača već ispčene.
U veću šerpu sipati maslinovo ule, dodati sitno iseckan crni luk i pržiti dok ne postane staklast, oko 3 minuta, dodati sitno iseckanu šargarepu i celer i so i pržiti dok ne omekša. Dodati beli luk i samo pržiti dok ne zamiriše, dodati kuvani paradajz, kašiku ajvara, ( ja umesto ajvara koristim ljutkasti pire od paprika koji kupujem u turskoj prodavnici  a može i pire od paradajza ) šećer, ako koristite i posuti suvim začinom. Kuvati oko 5 minuta sve zajedno.

Paprike očistiti od kožice i semenki, iseći na kockice,  dodati u šerpu zajedno sa vodom i pirinčem ( umesto pirinča se može koristiti i jedan veliki ili 2 manja krompira ) i kuvati dok se pirinač ili ako koristite krompir ( koji ste isekli na sitne kockice da bi se brže skuvao ) ne skuvaju. 
Probati da li je šta potrebno od začina,( ako ste koristili grančicu svežeg bosiljka, izvaditi je napolje ) dodati sveže samleven biber i sve to samleti štapnim mikserom u glatku i kremastu masu.
Ako nemate štapni mikser onda samleti u blenderu iz nekoliko puta. 


Ako nemate kuvani paradajz možete koristiti i seckani paradajz pelat i z konzerve, težine oko 700 g zajedno sa sokom.
Pirinač ili krompir se koristi da se čorba zgusne, mada znam mnoge koji koriste uprženo brašno i sa time zgusnu šorbe...mislim da je ovo zdravija varijanta zgušnjavanja čorbi

Vratiti nazad na ringlu samo da se još malo zagreje i poslužite sa prepečenim hlebom, koji ste istostirali, premazali sa čenom belog luka preko a preko čorbe možete posui sveže izrendanim parmezanom ili sitno iseckanim peršunom...ja sam stavila semenke bundeve / golice i sitno iseckan bosiljak.


Prijatno!!!


Нема коментара:

Постави коментар