четвртак, 19. мај 2022.

Palačinke sa sremušem

 Sećate se da sam godinama tražila sremuš i gde god da smo gledali nigde ga nije bilo. Prijateljica mi je kupila nekoliko puta u nekoj od korejanskih prodavnica i to mi je bilo dovoljno, sve do pre nekoliko godina dok moja Dojna nije otkrila sremuš u šumici koja se graniči sa njenom kućom, a joj koja je to sreća bila kad smo ga prvi put brali našom rukom. Doneli smo i nekoliko lukovica i zasadili u ovoj našoj šumici, on lepo napreduje ali još uvek to nije dovoljno da bi moglo da se bere. Ove godine smo doneli još i zasadili na još nekoliko mesta, raširiće se valjda da ne moramo da vozimo stotinak kilometara i više ....Prvu turu smo već pojeli a ovu drugu ćemo iskoristiti za još nešto...palačinke sam ranije pravila sa spanaćem, ovog puta sam ih pravila sa sremušem.


Sastojci: 2 veća jajeta, 240 ml mleka po vašem izboru, 120 ml jogurta, malo soli, 90 g speltinog brašna, 55 g otopljenog putera, 2 kašike mlevenog lanenog semena, 60 g sremuša ( ko nema sremuš može spanać ) 

Priprema: Sve sastojke staviti u blender ( ja koristim onu moju ajkulu od blendera, Vitamix ) i samleti sve u glatku masu.

Sipati u zdelu i ostaviti da se masa kratko "odmori" Za to vreme pripremite tiganj i premazati sa otopljenim puterom, sipati onoliko koliko vam je potrebno da napravite palačinku, tako što ćete okretati tiganj dok se masa ne razlije svuda po dnu.

Peći palačinki oko 1 minut na osrednjo - višoj temperaturi. Kod mene je od 1 do 7 i ja sam ih pekla na 5. Ja sam koristila manji tiganj jer volim manje palačinke a vi onaj koji već koristite za pravljenje palačinki.  Ove palačinke ne morate prevrtati da bi se ispekle obe strane, jer je dovoljno da se ispeče samo jedna strana.

Ovako pripremljene palačinke se mogu puniti samo slanim filom jer ne verujem da bi se nutela ili džem baš slagali sa sremušem. Ko nema sremuš, jer mislim da je kod vas sezona već prošla, kod nas je pri kraju, može da koristi mladi baby spanać.

Mogu se posuti izmrvljenom fetom, premazati gustim grčkim jogurtom ili tzatziki premazom...izbor je vaš.

Ja sam ih punila pripremljenim povrćem, jer nam je ovo bio ručak.

U veći tiganj sipati maslinovo ulje, dodati manju glavicu isečenog luka, 120 g pečuraka, 1 žuta paprika i jednu izrendanu šargarepu i sve to upržiti dok ne omekša. Posoliti i pobiberiti po ukusu i na kraju posuti krupnije sečenim peršunom ili mladom rukolom.

Na svaku palačinku staviti malo izrendanog sira po vašem ukusu, preko staviti nadev od povrća, zaviti  i poslužiti toplo ili kratko zagrejati u mikrotalasnoj ili u običnoj rerni.

Palačinke su vrlo zasitne i dovoljno je poslužiti po dve za ručak. Ako koristite spanać onda obavezno  u nadev staviti nekoliko čenova belog luka.

Prijatno!!!

Нема коментара:

Постави коментар