среда, 28. септембар 2022.

Švapska pita

 Pojma nemam zašto se zove švapska pita, mi smo je probali i nama se jako dopala.Probajte dok još imate šljiva...

Sastojci: 500  kora za pitu, oko 1 kg šljiva, 200 g griza, 100 g kremaste rikote, 400 g kiselog mleka, 200 g šećera ili po ukusu, 1 kesica vanilinog šećera sa ukusom limuna, 100 ml ulja, 1 kesica praška za pecivo, 4 jaja

Priprema: Umutiti jaja sa šećerom i vanilm u gustu i svetlu masu, dodati ulje, rikotu kiselo mleko i svaki put umutiti pre nego što dodate sledći sastojak.  Na kraju dodati griz izmešan sa praškom za pcivo i sjediniti sve zajedno. Masa treba da izgleda kao smesa za palačinke, ako je pregusto dodati još malo kiselog mleka.

Vrlo je važno da se koristi kremasta rikota  ili bilo koji sir glatke teksture ( mascarpone ) da nema grumuljica u umućenoj masi. Ako kojim slućajem imate grumuljice u masi, samo umutit masu sa štapnim mikserom pre nego što dodate griz.

Ja sam u mom pakovanju imala 12 kora i podelila sam na 4 dela po 3 kore, jer su dosta tanke.

Šljive očistiti, iseckati na sitnije komadiće. Podeliti na 4 jednakih delova. ( ja volim da ima dosta voća )

Uzeti prve 3 kore, svaku premazati masom od kiselog mleka i jaja, staviti jednu preko druge, staviti šljive i zaviti u rolat. Ja sam zavijala kraću stranu kora. Staviti na pleh koji ste prekrili pek papirom i nastaviti sa ostatkom kora. Kad ste završili premazati kore tankim slojem umućenom masom preko njih.

Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 45 minuta ili dok pita ne dobije zlatno braonkastu boju. Izvaditi i ostaviti da se ohladi. Iseći na parčiće, posuti pra šećerom i poslužiti.

Prijatno!!!

Нема коментара:

Постави коментар