недеља, 18. септембар 2022.

Nemačka čupava pita

 Bili smo pre nekoliko dana kod prijatelja, koji ima šljivu u dvorištu i dobili smo dozvolu da možemo nabrati šljive koliko nam je potrebno. Pošto sam je već nabrala šljive ranije i napravila džem, ovog puta smo ih samo nabrali da jedemo i da napravimo neki kolač od njih...ništa nema bolje od domaćih šljiva koje su baš slatke i zrele, ali nisu prezrele...


Sastojci: 150 g omekšalog putera, 150 g šećera, 3 jaja, 300 g brašna, 1 kesica prška za pecivo, pola kašičice cimeta, 200 g kisele pavlake, oko 1 kg zrelih očišćenih i na pola presečenih šljiva, 1 kesica vanilinog šećera, prstohvat soli
sastojci za mrvice: 50 g hladnog putera, 50 g šećera, 70 g brašna
i još: 1 do 2 kašike braon šećera, listići badema

Priprema: Omekšali puter umutiti sa šećerom i vanilinim šećerom u penastu i svetlu masu, dodati po jedno jaje i svaki put dobro sjediniti sa masom.

U manju zdelu prosejati brašno, dodati prašak za pecivo, prstohvat soli i cimet i sjediniti sve zajedno. Skoro sam čitala neke recepte za kolač sa šljivama i pojedini kuvari preporučuje mleveni kardamom a jedan čak i mleveni korijander. Iskreno da vam kažem da se ne bih  usudila da stavim mleveni korijander, ali cimet mi sasvim lepo ide sa šljivama.

Uključiti rernu na 175°C da se greje.

Sipati trećinu brašna u masu od putera i jaja i umutiti sve zajedno, dodati trećinu kisele pavlake ( ko želi umesto pavlake možete  koriistiti i gusti grčki jogurt ) i uutiti opet sve zajedno i tako opet, brašno, kisela pavlaka, brašno i završiti sa kiselom pavlakom.

Pripremiti pleh veličine 22cm X 32cm i prekriti ga pek papirom. Kašikom sipati masu u pleh i poravnjati špatulom. Preko staviti šljive jednu do druge, jedna sečena strana gore, druga okrenuta sečena strana dole. Posuti kašikom ili dve šećera a ako su vam šljive izuzetno zrele ne morate ih posuti šećerom. Izbor je vaš.

U manju zdelu staviti iseckan hladan puter, šećer, brašno i prstima sjedinite ovo u mrvičastu masu. Posuti masu svuda preko šljiva a preko mrvica posuti bademe. ( ako ih nemate, ne morate )


Peći u prethodno zagrejanoj rerni oko 45 do 55 minuta ili do vam gornja masa ne postane rumena. Ako niste sigurni, jer sve rerne ne peku isto, probati štapićem za testo da li vam je pečeno.


Ostaviti 10 do 15 minuta u plehu i onda pažljivo izvaditi zajedno sa pek papirom iz pleha i ostaviti da se ohladi.

Tek kad je kolač potpuno ohlađen onda iseći, posuti prah šećerom i poslužiti. Takođe bi bio dobar i sa kuglom sladoleda od vanile.


Moram da vas upozorim da ovaj kolač nije vazdušast ali je toliko mekan da se jednostavno topi u ustima i to je za one osobe koje vole da imaju, što ono naši ljudi rekli, "puna usta kolača "


Prijatno!!!









Нема коментара:

Постави коментар