субота, 13. мај 2023.

Rol viršle

 Viršle / hrenovke sam nekada jako volela ali ih nismo jeli tako često, jer ja, kao dete, nisam uživala u mnogim blagodetma jer se jednostavno nije imalo, imalo se tek toliko da bude dovoljno i jelo se ono što se pripremalo kod kuće, vrlo retko se kupovala hrana koja se pripremala po poslastičarnicama ili pekarama, a i kad se kupilo, to su bile retke prilike. 

Danas, kada mogu sebi da priuštim sve ono što poželim, nemam tu naviku da ih kupujem često, kupim ih jedino kad mi se prijedu pripremljene na ovaj način, sa nekim testom i juče je bio dan kada smo uživali u ovom pecivu.

Sastojci: 600 g brašna, 10  suvog kvasca, pola kesice praška za pecivo, 1 kašičica šećera, 1 kašičica soli, 1 celo jaje, pola od 1 umućenog jajeta, 225 ml toplog mleka, 100 ml ulja, 100 kiselog mleka ili jogurta, 8 hrenovki

Priprema: Brašno izmešati sa praškom za pecivo pa prosejati u vanglicu u kojoj ćete zamesiti testo, dodati suvi kvasac i šećer i promešati.

U toplo mleko dodati jogurt ili kiselo mleko, ( ja sam koristila moje domaće kiselo mleko ) jedno celo jaje umutiti pa polovinu sipati u mleko a polovinu ostaviti za premazivanje kiflica, dodati jedno celo jaje i ulje i umutiti sve zajedno i sipati u brašno, zamesiti testo i tek na kraju dodati so i dobro izmesiti testo. Meni nije bilo potrebno više brašna a vi, ako je testo previše meko dodavati po malo brašna dok ne dobijete meko testo koje se ne lepi za ruke. Oblikovati u kuglu, premazati sa malo ulja i ostaviti na toplom mestu da testo naraste.

Naraslo testo podeliti na 16 jednakih delova, moj svaki deo je bio oko 71-72 g, oblikoati u kuglice, pokriti i ostaviti 5 minuta da se testo odmori.

Svaki deo rastanjiti u pravougaonik, polovinu viršle staviti na gornji deo a donji deo raseći pizza sekačem na trakice ali ne do kraja  i zaviti u rolnicu. ( moje viršle su bile jako dugačke tako da sam ih isekla na pola, ako koristite ove koje mi ovde kupujemo koje su kratke onda ćete morati da koriste cele i trebaće vam više od 8 komada )


Oblik rolnica možete praviti kako želite. Jedna od ideja je podeliti testo na pola, rastanjiti oko pola cm debljine, raseći na trouglove i na gornji deo testa stavljati viršle i zaviti u kiflicu...izbor je vaš.

Pripremljene rolnice stavljati na pleh, koji ste prekrili pek papirom. Kad ste završili sa zavijanjem rolnica pokriti sa streč folijom i ostaviti da testo još jedno naraste, oko 20 minuta.

Narasle rolnice premazati sa polovinom umućenog jajeta koje vam je ostalo od testa, dodati kašiku mleka, sjediniti zajedno. Premazane rolnice posuti susamom ili semenkama po vašem izboru.

Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 do 25 minuta ili dok vam ne porumene onako kako ih vi volite. Kratko ohladiti i poslužiti tople za užinu, večeru ili doručak..


Prijatno!!!!


Нема коментара:

Постави коментар