уторак, 23. мај 2023.

Slatka štrudla

U zadnje vreme smo počeli po malo i čokoladu da jedemo, ali ne sve čokolade, jedino jedemo belgijsku i svajcarsku, one su nam najbolje i u njima nema puno šećera a volimo što možemo da kupimo i čokoladu sa 90% kakaa, tako da se ne osećamo mnogo krivim kad pojedemo po kockicu čokolade, da zadovoljimo dušu.


Sastojci: 500 g namenskog brašna, 175 ml mleka, 60 g putera, 60 g šećera, prstohvat soli, 7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca, 2 jaja, 60 g rikota sir, 1 žumance, 1 kašičica mleka ili vode
i još: 3 kašike šećera, 3 kašičice cimeta, 150 g suvog grožđa, 100 g sitno iseckane čokolade, 75 g otopljeog putera

Priprema: U manju šerpicu sipati mleko i zagrejati ga. Skloniti sa ringle, dodati puter iseckan na kockice i šećer i mešajte dok se puter i šećer ne otope u tu masu dodajte rikota sir i izmešajte sve zajedno.
Pošto ja pravim domaći kvasac i hranim ga dva puta dnevno, danas nisam htela da bacim 80 g testa od startera pa sam ga stavila u ovu masu i razmutila sam ga s mlekom.
Ako vi ne pravite taj kvasac, ne brinite testo se može napraviti i bez njega, već samo sa običnim kvascem, koji koristite. U tu masu dodati i dva jajeta i blago sjediniti.
U vanglicu prosejati brašno, dodati prstohvat soli i suvi kvasac i izmešati sve zajedno.

Testo možete mesiti ručno ili mikserom, ja moje testo mesim mikserom.
U sredinu brašna napraviti udubljenje, sipati sve tečne sastojke i mikserom umesiti testo., kad je sjedinjeno, mesiti ga oko 5 minuta.
Umešeno testo je veoma meko, ali se ne lepi za ruke.
Isipajte ga na radnu površinu i domesiti ga rukom.
Pošto sva brašna nisu ista, ja koristim namensko brašno.ako je potrebno dodati vrlo malo brašna samo dotle dok ne dobijete testo koje se ne lepi za ruke.

Umešeno testo premazati sa malo ulja i vratiti ga nazad u vanglicu, pokriti ga i ostaviti na toplom mestu da testo naraste.
Skoro sam gledala jedan video gde je žena koristila umesto providne folije novu kapu koju stavljate na kosu kad se tuširate da vam se kosa ne nakvasi. Meni se ta ideja jako dopala, i kupila sam ih nekoliko tako da ih imam i od sada to koristim za pokrivanje testa umesto providne folije. Prvo sam je oprala u sapunici, isprala i ostavila da se osuši.

Naraslo testo isipajte na radnu površinu i sada, možete napraviti jednu veliku pletenicu koju ćete peći na plehu ili dve manje, koje ćete peći u kalupu za hleb.
Ja sam pekla 2 manje, jednu za nas,jednu za komšije i testo sam podelila na 6 jednakih delova, svaki deo sam oblikovala u kuglu i ostavila da se testo kratko odmori, pokriti ga da se ne suši.

Blago pobrašniti radnu površinu, pobrašniti i kuglu testa i rastanjiti u pravougaonik što tanje možete.
Premazati sa otopljenim puterom, posuti šećerom i cimetom, posuti suvim grožđem i zaviti u rolat sa duže strane.
Kraj testa prstima zalepiti za rolat i ostaviti rolat na stranu.
Sad uzeti drugu kuglu, posuti radnu površinu brašnom i kuglu testa te i to rastanjiti u pravougaonik.
Premazati otopljenim puterom, posuti šećerom, cimetom i polovinom iseckane čokolade i zaviti u rolat pa na kraju ivice testa slepiti prstima za rolat i malo rukama nežno izvaljati rolat. Staviti pored prvog rolata.
Sad uraditi treći rolat isto kao što ste uradili prvi, sa cimetom, šećerom i suvim grožđem.
Meni se ovakva kombinacija najviše dopala, vi, ako hoćete možete napraviti dva rolata sa čokoladom i jedan sa suvim grožđem, izbor je vaš.
Sad ova mala tri rolata uplesti u pletenicu i gornji i donji kraj malo podviti ispod pletenice
Kalup za hleb, veličine 8cm X 21cm ili sličnih veličina poprskati sprejom za pečenje i staviti pripremljenu pletenicu.
Pokriti je i ostaviti na toplom da popuni kalup.

Sad tako isto uraditi i sa drugim delom testa, preostalim kuglama.
Ja lilčno volim da pravim ovu vrstu testa u kalupu jer mi mnogo bolje narastu i kad se ispeku budu podignuta u visinu, dok ako pravim to isto testo i stavim na pleh nekako mi to testo se raspilavi i ode u širinu, ne u visinu i meni lično ne izgleda tako lepo kao testo koje je pečeno u kalupu, mada je ukus isti.
Vi uradite onako kako vi i vaši ukućani volite.

Kad je prvo testo naraslo, umutiti žumance sa malo mleka ili vode i premazati preko testa, posuti susamom ili bez susama i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C bez ventilatora oko 25 minuta, izvaditi i ostaviti da se kratko ohladi u kalupu pa je pažljivo izvaditi iz kalupa i ostaviti na žici da se ohladi.
Dok se prva štrudla hladi, vi ispecite drugu štrudlu.
Ako vam je preostalo malo putera od premazivanja testa, premažite preko ispečene štrudle.

Ohlađenu štrudlu iseći na parčiće, posuti prah šećerom zamirisan vanilom i poslužiti uz kafu ili čaj.
Ko želi, ovo može da napravi uveče, pokriti i ostaviti da testo naraste u frižideru preko noći i sutra ga samo ispeći. Ako hoćete da ih pravite na taj način ja bih definitivno smanjila količine kvasca na 4 g suvog ili 10 g svežeg.


Prijatno!!!

Нема коментара:

Постави коментар