недеља, 17. март 2013.

Meso iz tiganja

Tako retko pržim meso a volim ga. Danas sam se malo vratila u davnu prošlost, kad je mama spremala ručak na vrlo sličan način, mada je meso retko bilo na stolu, možda dva puta nedeljno, ako i to…ali mojoj radosti nije bilo kraja kada je bilo prženo meso iz tiganja, gde sam sa uživanjem umakala hleb u moču od mesa.Obično smo uz to imali kuvani krompir,koji smo takođe umakali i sa slašću jeli.





Sastojci:

600 g mesa
400 g šampinjona ( ja sam koristila baby bella )
4 – 5 čena belog luka
grančica majčine dušice
2 – 3 kašike ulja,koje koristite
50 g putera
začini po ukusu: vegetin mix za svinjetinu,biber,so
seckani peršun


Priprema:

Rebra sa više mesa na njima ili meso bez kostiju, prerezati  na polovinu po dužini ( ja obično pitam mesara, kad kupim rebra ,da mi ih prereže pa ih kod kuće sečem kolike komade volim ) oprati ih i osušiti kuhinjskim papirom. Iseći komade kolike vi volite.

Pobiberiti, povegetiti ili ako ne koristite vegetu, posoliti i ostaviti vrlo kratko da odstoje.


U dublji i širi tiganj staviti nekoliko kašika ulja, zagrejati na osrednjoj temperaturi i staviti meso da se proprži i dobije lepu rumenu bojicu, pržiti nekoliko minuta, u zavisnosti od debljine mesa,okrenuti ih da porumene sa svih strana ( ja sam moje pržila malo duže jer su mi komadi baš bili debeli )

Šampinjone, očistiti sa mokrim kuhinjskim papirom i oljuštiti,ako su manji iseći ih na pola, ako su veći,na malo deblje listiće.

Beli luk ostaviti u ljusci,samo ga oprati i osušiti i spljostati ga sa stranom noža, preko koje ćete udariti rukom.

U tiganj dodati puter, isečen na kockice, dodati majčinu dušicu, narezane šampinjone i spljaštani beli luk i pržiti vrlo kratko.


Rebra iz rerne sa beby bella mashrooms 002

Rernu uključiti na 180*C i tiganj sa mesom staviti u rernu i peći oko tridesetak minuta ( u zavisnosti od debljine mesa ) ili dok se meso lepo ne ispeče.

Sipati na tanjir i preko sipati šampinjone,posuti sa seckanim peršunom i poslužiti.

Po želji skuvati krompir i poslužiti sa strane, kod nas je bila samo zelena salata.

Ovog puta je posluženo sa pireom od karfiola

Prijatno!!!!!

2 коментара: