субота, 16. новембар 2013.

PILEĆE GRUDI PUNJENE SA PEČURKAMA I SIROM

Divan svečani ručak,koji možete poslužiti kao nedeljni ručak ili uživati u njemu sa vašim gostima sa prilogom od pečenog povrća i kestena. 

Ovaj recept šaljem Naletu, sa blogom Coolinarija, u okviru ovomesečnog kruga igrice Ajme' koliko nas je, čija je tema kesten. ( ova namirnica je veoma malo zastupljena u mojoj kuhinji )


 Sastojci za piletinu:

     2 veća komada pilećeg belog mesa
     250 g mešavine raznih pečuraka ( može i zamrznute )
     pola struka praziluka ( samo beli i svetlo zeleni deo )
     4 čena pasiranog belog luka
     2-3 grančice majčine dušice
     1 kašika seckanog peršuna
     100 g gouda sir u komadu
      limun
     100 ml belog vina
     po ukusu: začini;biber, so, vegeta mix za piletinu
      maslinovo ili ulje od semenki grožđa

    Sastojci za pečeno povrće:


     200 g pečenih kestena
     250 g kelja pupčara
     desetak ljutika/aljme/luk arpadžik
     5-6 čena belog luka
     1/4 muškatne tikve
     200 g šampinjona
     100 g suve slanine
     pola kašičice italijanskog začina
     biber,vegetin mediteranski mix,po ukusu 

Priprema:

Prvo ispeći kestenje, ohladiti i očstiti ( ako nekom treba kako se kestenje peče, rado ću napisati kako sam ih ja pekla ).


Pileće grudi očistiti od viška masnoće,oprati i osušiti kuhinjskim papirom. Da lakše rasečete pileće grudi na pola da napravite veliku šniclu, zamrznuti ih ali ne potpuno.
Raseći grudi na pola ali ne do kraja, samo da možete da napravite veću šniclu.
Tučkom za meso istući meso i povegetiti sa vegetinim mixom za piletinu i pobiberiti vrlo malo. Pokriti sa najlonom i ostaviti u frižider da odstoji sa začinima.
Spremiti fil za meso.
Praziluk dobro oprati i iseći na četvrtine i sitno iseckajte. Beli luk takođe sitno iseckajte ili pasirajte sa presom za luk.
U tiganj staviti maslinovo ili ulje od semenki grožđa,dodajte obe vrste luka i pržiti na veoma niskoj temperaturi dok praziluk ne omekša. ( ne sme da porumeni )
Ja sam imala zamrznute pečurke, mešavina raznih pečuraka ( shiitake, morels and chanterelles, ne znam na srpskom kako se zovu pojedinačno ) dodati ih izdinstanom praziluku i pržiti ih dok vam sva voda ne uvri. Ako koristite sveže pečurke, oprati ih i iseckati na sitnije komade.
Kad je sva tečnost uvrela, dodati začine, majčinu dušicu i svež peršun i skloniti sa vatre.Promešati i ostaviti sa strane da se ohladi.

Izvaditi meso iz frižidera i po želji, premazati ga sa vrlo malo ulja.
Na početku šnicle staviti polovinu smese od pečuraka  i preko njih staviti dve deblje šnite Gouda sira ( ako želite, možete koristiti i neku šunku, ako je koristite stavite komade vertikalno na meso,preko stavite smesu od pečuraka i preko staviti šnite sira ) zaviti u rolnice ali budite sigurni da podvijete stranica prema unutra, da vam ne curi sir dok se peče.


Tako zavijeno meso možete uvezati kuhinjskim koncem ili staviti u manju vatrostalnu posudu, kao ova moja.Iseći limun i šnitice poređati na meso i sa strane mesa, preko staviti nekoliko grančica majčine dušice ( može i ruzmarin ).Povegetiti ili posoliti još malo, po izboru možete staviti i biber sipati belo vino i zatvoriti sa alu folijom.
Peći u zagrejanoj rerni na 185*C oko pola sata,otklopiti i peći još 5 minuta samo ispod gornjeg grejača da fino porumeni.


Pečeno meso pokriti ponovo sa folijom i ostaviti desetak minuta da se "odmori".
Iseći na komade i poslužiti sa pečenim povrćem i salatom po vašem izboru.

U veću vatrostalnu posudu staviti sitno iseckanu dimljenu slaninu ( ako je ne volite stavite ulje ) i stavite da se peče u rerni.
Svo povrće oprati i iseći na komade, kelj preseći na pola, muškatnu tikvu na kockice, ljutiku i beli luk očistiti od ljuske, šampinjone, ako su veći,preseći na pola i sve to staviti u veliku činiju,dodati očišćen kesten, dodati začine po ukusu, italijanski začin i sve dobro promešati.
Izvaditi vatrostalnu posudu iz rerne dodati povrće i sve dobro izmešati sa masnoćom iz posude i staviti da se peče zajedno sa piletinom.
Povrće peći samo dotle dok muškatna tikva ne omekša.
Poslužiti zajedno na velikom ovalu. Preliti sa sokovima koju je ispustila piletina prilokm pečenja.

Umesto pilećih grudi možete koristiti i ćureće grudi, napuniti ih na ovaj način i poslužiti za Thanksgiving  večeru.

Prijatno!!!!






4 коментара:

  1. Pravi delikates, narocito mi se svidja sastav za punjenje, mogu misliti kako je ukusno kad se svi sastojci fino stope.:)) p.s. svidja mi se i novo zaglavlje na blogu.:))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno, ne treba puno da se napravi fini ručak. Zaglavlje si mi bila inspiracija TI ali ja nemam tako lepih slika,ali sviđa mi se i ovako...sve ono što volim je tu, mada ima još ..ali za sada je dosta. Topli ti pozdrav šaljem

      Избриши
  2. Ovo je fantastičan recept, jako ukusan a o izgledu da ne govorimo. Savršeno, Zoko:)

    ОдговориИзбриши