петак, 27. децембар 2013.

Bogata torta od čokolade i višanja

Htela sam da napravim lepu čokoladnu tortu mojim najdražima za Božić i slika ove torte me je oduševila..malo su mi bile neke stvari nejasne, postavila pitanje, dobila odgovor ali mi nije bio zadovoljavajući i naravno,početak je bio fijasko...retko kada da nešto bacim da ne mogu da popravim, ali ovde se nije moglo drugačije.
Moj savet je, ne verovati u ono što se vidi na slici, dok se ne isproba,recepte ne postavljati, jer tek kad neko postavi recept i sam ga je napravio, može da napiše recept....ovde očigledno nije bio takav slučaj i što me najviše ljuti je da nigde nema izvinjenje.
Skoro mi se desilo da sam pravila flan po receptu sa bloga i naravno da sam ga bacila, jer svi znamo da se flan peče u posudi sa vodom..naravno, blogerka koja je postavila recept, je zaboravila da to napiše i završio je u đubretu. Meni ti sastojci nisu bili baš tako skupi, ali zamislite da ga je neko pravio ko nema kondenzovano mleko i nekom igrom slučaja ga je nabavio ili dobio i na kraju se to mora da baci...niko nema para za bacanje...
Pa da počnem sad da pišem recept...jer ova torta to i zaslužuje.

Sastojci za biskvit:
6 jaja
100 g šećera
200 g mlevenih oraha
75 g brašna
30 g kakao
1 kesica praška za pecivo ( 16 g )
Sastojci za sirup od voća:
1 tegla kompota višanja od 800 ml
2 kašike šećera
2 kašike balsamic sirćeta
Sastojci za fil:
4 žumanca
100 g šećera
50 g gustina ili oštrog brašna
1 kašika vanilla paste ili 1 kesica vanilinog šećera
350 ml mleka
100 g putera
200 g čokolade za kuvanje
250 ml pavlake

Za dekoraciju:
 sveže trešnje,malo višanja ili trešanja iz kompota, čokoladne mrvice,malo seckanog pistaćia....šta god vi već volite

Priprema:
Mlevene orahe,brašno, prašak za pecivo i kakao izmešati sve zajedno.
Jaja mutiti zajedno sa šećerom,dok ne dobijete svetlu i gustu smesu ( oko 5 do 7 minuta ) i spatulom umešati, po malo dodavajući,mlevene orahe, nežnim pokretima.
Sipati u kalup za tortu ( koji ste prekrili papirom za pečenje i podmazali stranice ili obložili papirom za pečenje ) veličine 23-24cm.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180*C oko 30 do 35 minuta ili dok vam čačkalica ne bude čista, kad je zabodete u sredini testa.
Ostaviti biskvit da se potpuno ohladi ( može i preko noći ) i ohlađen preseći na pola ( najbolje je seći ga  koncem ili strunom )

Sada skuvati kremu.

U šerpu staviti mleko da se kuva, zajedno sa vanilom.
Umutiti žumanca zajedno sa šećerom u gustu i penastu smesu i dodati gustin ili oštro brašno. Provrelo mleko sipati u tankom mlazu u žumanca, stalno muteći sa mikserom, dok ne isipate svo mleko i mutite još vrlo kratko. Vratiti sve u šerpu i kuvati, stalno mešajući sa žicom za mućenje, dok se ne zgusne. U toplu kremu dodati sitno iseckanu čokoladu i mešati dok se čokolada ne otopi. Pokriti sa najlonom preko kreme ( da se ne stvori korica ) i ostaviti da se ohladi.
Puter umutiti sa kašikom prah šećera ( i ne mora da se stavlja šećer ali se uvek bolje umuti sa njim ) Hladnu kremu dodavati po malo u umućen puter i mikserom umutiti u glatku kremu..
Pavlaku  dodati u čokoladnu kremu i još jednom sve zajedno umutiti u kremastu smesu. Ostaviti u frižider do upotrebe. ( ili umutite pavlaku posebno i samo je spatulom sjedinite sa ohlađenom kremom )

Ocediti trešnje ili višnje iz kompota. Ako koristite višnje, tečnost je malo kiselija nego od trešanja.
Višnje ostavite sa strane da se dobro ocede a u tečnost dodati šećer ( manje ako su trešnje ili bez i malo šećera, zavisi od slatkoće tečnosti ), balsamic sirće, ako ga nemate,preskočite i ukuvati u malo gušći sirup i ostavite da se ohladi.

Jedan deo prerezanog biskvita staviti na tacnu, preliti sa 3-4 kašike sirupa, pazeći da imate dovoljno i za drugu polovinu biskvita,okolo staviti obruč od torte i staviti polovinu oceđenih višanja iz kompota, preko sipati pola kreme od čokolade.
Drugi deo biskvita ( sečenu stranu ) takođe preliti sa ostatkom sirupa i nežno staviti preko fila, preko biskvita staviti ostatak višanja i preliti sa ostakom kreme.
Ostaviti u frižider da se dobro stegne.
Tortu možete premazati sa ganache kremom. Zagrejati 100 ml pavlake i preliti preko 150 g čokolade, mešati dok se čokolada ne otopi i ostaviti da se potpuno ohladi. Umutiti i dekorisati tortu.

Ja sam tortu ukrasila sa ganache kremom odozgore a okolo sam napravila ogradicu od čokolade.


Ogradica se pravi ovako:
Iseći pek papir koliki je obim torte, i malo veći za nekoliko cm.Zalepiti ga na radnu površinu ili neko pleh, da vam se ne pomera dok radite.
Čokoladu ( oko 150 g ) otopiti u mikrotalasnoj ili na pari, i ohladiti je malo da ne bude prevruća sipati je u kesicu za zamrzivač, odseći vrh i praviti šare po pek papiru. Ostaviti da se malo ohladi, oko minut i pipnuti prstom, ako je čokolada mekana ali ne i tečna, obaviti je,zajedno sa papirom, okolo torte,počnite sa stranom koja nema ekstra prazan papir i završiti sa stranom koja ima malo papira bez čokolade, koji ćete preklopite preko papira sa čokoladom na početku gde ste počeli sa ogradicom.
Kad se čokolada potpuno ohladila, pažljivo skinuti pek papir, početi sa stranom gde ste završili.



Prijatno!!!!

Ovde je slika neuspelog biskvita, koji je rađen po originalnom receptu, niti se mogao uliti u kalup a kamoli preseći na pola, jer je bio toliko tvrd, da se lomio.



21 коментар:

  1. prekrasna torta Zoki, bas mi je interesnatno to sto se stavlja balsamic, do sad to nikad nisam cula niti probala...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja sam stavila i daje mu onako kiselkasto slatki ukus....jednom davno sam pravila prženu teleću džigericu sa karamelizovanim lukom i balsamikom i nisam baš nešto bila oduševljena, ali u ovoj kombinaciji mi se jako dopalo.Može i bez njega, neće puno promeniti ukus višanja ( ja sam koristila trešnje ). Od srca ti hvala i topli pozdrav.

      Избриши
  2. Završila si post sa ovim "fijaskom" od neuspelog patišpanja ali na mene je dekoracija tvoje torte ostavila snažan utisak. Svaka čast, torta je fenomenalna a hvala ti i za tutorijal za izradu tarabice od čokolade...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Joj Zoro, da znaš koliko sam bila ljuta, ne volim da bacam stvari ali ako i bacim, hajde, bacilo se, neće propasti svet...ali mrzim kad prevod nije tačan i kada se recept menja na svoju ruku a da nije napravljen i objašnjen. Koristim i ja mnoge strane recepte ali se trudim da prevedem svaku sitnicu. Kriva sam sama što nisam dobro prostudirala originalni recept i ovaj je receopt pravljen u nekom mikseru koji odmah i kuva i peče...ja to do sada nisam videla...ali hvala bogu, opet je na kraju ispalo u redu, mada su i u prevodu za fil, debelo omašili, nisu naveli da se koristi želatin. Ja ne koristim želatin ali sam dodala više gustina i puter u fil da bi mi fil bio gušći...
      Škola se uvek plaća..ali na kraju sam ipak zadovoljna sa tortom.
      Od srca ti hvala i topli pozdrav.

      Избриши
  3. Torta izgleda savršeno. Ogadica za 10! Mogu samo da zamislim kako se čovek iznervira kada uloži trud i materijal i to onda na karju može samo baciti. Bitno je da je na karaju sve izašlo dobro!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kad od tebe stiže ovaj komentar, onda znam da sam na dobrom putu, inače ja imam dve leve ruke i za torte i za dekoracije..od srca ti hvala i topli pozdrav.

      Избриши
  4. Olé, olé , para el cociner@, ha quedado espectacular, precioso, me ha encantado la decoración del chocolate y tiene que estar riquísimo con esta combinación de sabores. Un saludo y Felices Fiestas.

    ОдговориИзбриши
  5. Torta izgleda krasno, prekrasno!!
    Što se dotične blogerice tiče, nedavno sam imala fijasko s njezinim receptom i to zbog krive količine slatkog vrhnja za ganache. Što je najgore, logika mi je govorila da je vrhnja previše i da nema šanse da se to stisne, ali eto, nije mi dao vrag mira pa sam napravila po receptu, čisto da sebe uvjerim da nema šanse da to ispadne ok. Taj sam recept objavila na blogu i u jednom od komentara se ispostavilo da je netko isprobao njezin recept koji je isto imao grešaka. Šteta što cura ima tako prekrasne fotke, a recepti su prepuni grešaka - kao da namjerno želi da nitko ne uspije napraviti kao ona.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Baš sam bila ljuta i sad sam ljuta da nema izvinjenja i objašnjenja...ja ganache uvek pravim 1:1.5 u korist čokolade. Očigledno da ima problem ili da objasni kako treba ili jednostavno neće...pa šta ćemi onda blog ako niko ništa ne može sa njega da napravi...ali ima nas svakakvih. Topli pozdrav.

      Избриши
  6. Mama mia i sve ostalo!.Pa Zoki gde će ti duša.Ne da je lepo nego umetnicko delo:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. He,he Džoli...najverovatnije u raj jer i njima tamo treba neko da pravi kolače. Šalim se, draga moja. Topli pozdrav i srećna vam Nova Godina!!!

      Избриши
  7. Zoko, tvoja tortica izgleda sto puta bolje, a da ne govorim sto u tvoje recepte imam apsolutno poverenja... napravila si je kao pravi majstor poslasticar, skidam kapu.:)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Lana, ti si jedno veliko srce.Ja mrzim da pravim torte,jer dekoracije su mi noćne more...ja se trudim, nekada ispadne dobro, nekad sačuvaj Bože, ali mojoj deci su dobre. Od srca tebi hvala i srećna ti Nova 2014 godina!!!

      Избриши
  8. Torta je pravo malo umetnicko delo! Ogradica me je stvarno ostavila bez reci. Stvarno ruzno kad neko postavi pogresan recept, najvise mi bude zao izgubljenog vremena. Sve najbolje u 2014. godini!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Potpuno si u pravu, žalim za izgubljenim vremenom, bačenim namirnicama i najviše za nerviranje...ali šta je tu je.
      Od srca ti hvala i topli pozdrav.

      Избриши
  9. Весела и щастлива Нова година, Зори. Фантастнична торта!

    ОдговориИзбриши
  10. Прекрасный торт,Zorica!!!Я недавно добавила в свой блог рецепт торта,у него бисквит почти такой же,только у меня белков больше в тесте.Бисквит очень нежный и пушистый получается.Крем Ваш мне тоже понравился,а оформление просто супер!!!:))

    ОдговориИзбриши
  11. Ova mi se nametnula već samim izgledom , kao sve tvoje ...sve što iz tvojih ruku izađe! Čpkolada i moje omiljene višnje su dovoljni za oduševljenje...a tek svi drugi sastojci! Predivno draga, Zorica i hvala na čudesnom receptu!

    ОдговориИзбриши