уторак, 10. децембар 2013.

Mak vanilice

Moj muž jako voli suve kolače, vanilice posebno, ovaj mi se recept jako dopao jer mogu biti posne ako puter zamenimo sa margarinom za kolače i ne umočimo uh u čokoladu, tope se u ustima, probajte ih i vi.   


Sastojci:

 250 g mekog putera
 130 g prah šećera
 1 kesica vanilinog šećera ili 1 kašika vanilla paste
  korica pomorandže ili 5-6 kapi prirodnog ulja
 300 g univerzalnog brašna
 200 g mlevenog maka
  džem po izboru
 150 g bele čokolade

Priprema:

Penasto umutiti omekšali puter sa prah šećerom, vanilom i izrendanom koricom pomorandže u penastu smesu.
( Originalni recept je da se doda 1/3 kašičice ekstrakta badema, ali ja ne volim taj ukus pa sam zamenila sa koricom pomorandže, vi stavite ono što volite )
Prosejati brašno i izmešati sa samlevenim makom i dodati u umućen puter i sve dobro izmesiti sa rukom.
Otkidati male kuglice, ja sam moje merila, svaka je bila po 10 g i formirati u mali krug ( to možete raditi rukom ili čašom, ja sam radila sa rukom, između dlanova napravila malu lopticu i onda je prstima oblikovala u mali disk...gledajte da vam budu iste debljine) A ako nećete da ih pravite na ovaj način, rastanjiti testo između dva pek papira i modlcom po želji seći testo i preneti na pek papirom prekriven pleh.
Iz cele smese treba da dobijete oko 72 loptice ( ako se dobro sećam )
Trebaće vam dva pleha, staviti papir za pečenje i ređati male krugove,ostavljajući malo razmaka između.
Zagrejati rernu na 170*C i peći vanilice oko 15 minuta,ali pazite da vam ne porumene mnogo. Ostaviti na plehu oko 10 minuta da se ohlade. Preneti ih na žicu i ostaviti da se potpuno ohlade.
Spajati po dve sa džemom po vašem izboru ( kod mene je džem od kajsija ) i ostaviti ih preko noći da se zalepe.
Čokoladu otopiti  sa 2 do 3 kašike ulja i zamočiti deo vanilice. Ostaviti na papir za pečenje da se čokolada stegne i poslužiti.

 Prijatno!!!!
 

13 коментара:

  1. Одговори
    1. Biljana, od srca ti hvala i ako možeš probaj ove vanilice...mogu dugo da stoje a tope se u ustima.Pozdrav.

      Избриши
  2. Zoko, imate divan blog.
    I moj muž voli suve kolače, osećam da će se oduševiti ovim vanilicama. S' obzirom da voli i mak, biće ovo dobitna kombinacija.

    Hvala Vam na receptu.

    Pozdrav,

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Od srca ti hvala i sigurna sam da će ih muž voleti...moj ne voli čokoladu ali nih je jeo i sa njom. Evo sad pijemo kafu a on doneo kutiju ispred sebe...obožava ih.Topli pozdrav.

      Избриши
  3. Pa ovo je prelepo pre svega,a mogu da zamislim ukus..Obožavam mak,pa kad se spoji s večnim i neponovljivim vanilicama..Ne gine mi drugo nego da isprobam.Hvala puno na još jednoj dobroj ideji

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Baš se radujem da ti se dopada i ako voliš mak, ovo je prava stvar za tebe.Od serca ti hvala i topli pozdrav iz ledene Kanade.

      Избриши
  4. Predivno izgledaju, zaista neobična kombinacija vanilice i mak:))) Ovo mi se posebno dopada jer mak obožavam. Rado ću isprobati. Pozdrav, Zoko:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Proste se tope u ustima i isto kao vanilice, što duže stoje u kutiji ( ako mogu da opstanu tako dugo ) to su bolje.Pozdrav.

      Избриши
    2. Аутор је уклонио коментар.

      Избриши
  5. Ako imaš mast,još i bolje će da budu, mada su odlične i na ovaj način....javi mi se da znam kako su ti se dopale. Topli pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  6. Ja sam juce pravila za probu prvi put po tvom receptu u posnoj varijanti Sastavljala sa dzemom od kajsija i kasnije ih cele umakala u posnu cokoladu posula malo kokosa odozgo jer ta posna cokolada nema bas neki lepi sjaj Ukus odlican specifican kombinacija kokosa malka kore od pomorandze i cokolada ...
    Imacu ih ove godine za slavu pa sam htela da vidim da li ce biti mekane One nisu klasicne vanilice i nisu onako mekane da se tope ali su bas to Mak vanilice bas neki novi ukus i novi kolac bar kod mene Odlicno Zorice kao i svi tvoji ostali recepti , slike i sve sto objavis.Veliki pozdrav iz kisnog i vetrovitog Malmea a ja cu danas uz kafici imati dobre vanilice
    Hvala na receptu!

    ОдговориИзбриши