уторак, 21. јануар 2014.

Cheese cake i jabuke.....

Sviđa mi se ova kombinacija, možda će i vama...


Sastojci za čokoladni biskvit: 3 jaja 2/3 šolje brašna, 2/3 šolje prah šećera, 2 kašike ne zaslađenog kakaoa, 2 kašike ulja, 3 g praška za pecivo( šolja je od 250 ml...zapisala sam u gramima na papiriću na kom sam napisala listu za kupovinu koju sam dala mužu i kad je završio kupovinu, papirić je bacio )

Sastojci za fil: 650 g krem sir, 3/4 šolje šećera, 1 kašika brašna, 3 jaja, 2 vršne kašike kisele pavlake

Sastojci za fil od jabuka: 1.5 kg jabuka, 1 kašičica cimeta, 1 kutija JELLO sa ukusom breskve od 85 g, šećer po ukusu ( u zavisnosti  od slatkoće jabuka )

i još: 400 ml slatke pavlake

Priprema: Izmešati brašno,prašak za pecivo i kakao i prosejati.
Umutiti jaja uz postepone dodavanje šećera dok ne dobijete gustu i svetlu smesu, dodatu ulje i umutiti...dodavati brašno po malo i spatulom sjediniti.
Sipati u kalup za tortu, koji ste prekrili papirom za pečenje i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180*C oko 15 minuta.

Umutiti sve sastojke za fil od sira i sipati na prethodno pečeni biskvit, vratiti u rernu i smanjiti temperaturu na 160*C i peći oko 35 do 40 minuta, ali posle 20 minuta pečenja, prekriti sa pek papirom i peći samo odozgore ( ja nema tu opciju da pečem samo odzgore pa sam smanjila na 150*C i pekla 35 minuta.
Pečen kolač ostaviti sa strane da se ohladi a za to vreme pripremiti fil od jabuka.

Jabuke oljuštiti, očistiti i izrendati na krupno.
U veću šerpu staviti oceđene, ali ne previše, jabuke, šećer i cimet i dinstati ih dok jabuke ne omekšaju..
Skloniti sa vatre i umešati JELLO, dobro izmešati i ostaviti da se ohladi. ( Za vas koji nemate JELLO, koristite običan želatin,potrebno vam je 7 g želatina, u malo hladne vode dodati želatin i ostaviti da nabubri i tek onda ga umešati u vruće jabuke )

Sipati preko kolača, poravnjati i ostaviti preko noći u frižider.

Pre služenja umutiti slatku pavlaku i poslužiti sa kolačom ili ukrasiti kolač sa njom.



Prijatno!!!!

23 коментара:

  1. Превъзходен! Ще се пробва.
    Поздрави и хубав ден!

    ОдговориИзбриши
  2. Ova torta je tako lepa a jednostavna, mnogo mi se sviđa. Svi recepti su vam odlični ... :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Marija....moj sin ne voli kolače i torte ali cheesecake obožava. Ovo je bilo za njega. Od srca hvala.

      Избриши
  3. Jako mi se dopada torta sadrzi sve sto volim mora biti dobra.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Daniela...mislim da nema cheese cake a da nije dobar...ovom jabuke daju poseban ukus. Topli pozdrav.

      Избриши
  4. Mislim da sam sanjala, nebi mogla usnuti takav lijepi kolač. Obožavam takve lagane kombinacije. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Tamara,ako voliš cheesecake, isprobaj nekada i ovaj. Pozdrav iz ledenog Toronta.

      Избриши
  5. Fantastičan cheesecake! Zoko, ti si neumorna u spremanju raznoraznih jela i prosto nas "bombarduješ" svojim prelepim receptima i još lepšim fotkama. Ljubim te ♥

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Joj Zoro moja, ovih dana mi je bilo spremanja i preko glave...baš kažem mužu, baš je previše hrane u ova dva meseca ( decembar i januar ) i9 jedva čekam da se odmorim od spremanja i jedenja....
      Od srca ti hvala i topli pozdrav iz ledenog Toronta ( sa vetrom -32*C )

      Избриши
  6. Jena nova kombinaciaj za cizkejk a la Zorica.Nema odmora..jos jos:)

    ОдговориИзбриши
  7. Zoki, can I take a piece of this? :) It looks amazing and I love cheesecakes.
    Have a nice evening, Zokiii! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Of course that you can take this piece ,unfortunately it is all gone... next time I will make more.Thank you very much and hugs and kisses for you.

      Избриши
  8. Фантастика!!!Очень люблю такие пироги:))

    ОдговориИзбриши
  9. Zorice, divan recept, planiram za vikend da napravim samo, koji bih sir mogla da koristim u Beogradu, kakav si sit ti koristila?
    Pozdrav od Likete

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Ljiljo, ja sam koristila Philadelphia krem sir, ne znam koja je zamena kod vas u Srbiji za taj sir,ali sam sigurna da imate dosta vrste tih krem sireva. Topli pozdrav i jedva čekam da mi javiš utiske.

      Избриши
  10. Hvala Zorice, pitala sam se koji bi mogao umesto mascarpone. često koristim abc sir pa ću i ovog puta samo što ću ga umutiti. Javiću rezultate. pozdrav i hvala

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ljiljo, u ovu tortu ne ide mascarpone, ide u onu drugu sa voćem, a ovde ide običćan krem sir. Topli pozdrav.

      Избриши
  11. Odlično izgleda i sigurna sam da je fino, mami već i samo izgledom!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Ingrid....nema cheese cake da je loš a ovo još uz dodatak jabuke je baš fino. Pozdrav, draga.

      Избриши
  12. Nominirani ste za Versatile Blogger Award. 😁

    https://kitchnstories.com/.../the-versatile-blogger.../

    ОдговориИзбриши