недеља, 5. октобар 2014.

Punjeni vegeterijanski kotleti


Izuzetno ukusni kotleti, ako ih uopšte možemo tako nazvati...nešto iz ruske kuhinje...


Sastojci:
Ideja za ove kotlete je odavde, ja sam dodala ono što mi volimo.

700 g kuvanog krompira
1 kašičica soli za kuvanje krompira
1 jaje
nekoliko kašika brašna

Za punjenje: 

pola struka praziluka ili 1 glavica crnog luka
300 g šampinjona
nekoliko kašika ulja
1 veliki čen belog luka
1 mala ljuta papričica
pola kašičice sitno iseckane majčine dušice
100 ml belog vina
po ukusu začini; sveže samleven biber, suvi začin, so
1 kašika sitno iseckanog peršuna

i još:

4 do 5 kašika kukuruznog brašna
kisela pavlaka
vlašac

Priprema:

Krompir ( gledajte da je ona brašnjasta vrsta, jer oni su suvlji ) oljuštiti, oprati i iseći na kockice, stavite u šerpu, naliti sa vodom i dodati kašičicu soli i pustiti da provri. Smanjiti temperaturu i kuvati dok se krompir ne skuva,oko 15 minuta.
Isipati u cediljku sa vodom i vratiti skuvani krompir u šerpu da se od tople šerpe krompir "osuši".

Dok se krompir hladi, pripremiti fil.
U dublji i veći tiganj staviti nekoliko kašika ulja i kad se zagreje dodati, prethodno opran i sitno iseckan praziluk ili crni luk i pržiti dok ne omekša, a onda dodati jedan feferončić, koji ste očistili od semenki i sitno iseckali, sitno iseckan beli luk i šampinjone, koje ste prethodno oprali i sitnije iseckali, pržiti sve zajedno oko 5 minuta, dodati belo vino, sve začine koje volite i majčinu dušicu i pržiti / dinstati sve dotle dok vino i tečnost, koju su šampinjoni ispustili, potpuno ne ispari.
Probati za začine i ostavite da se ohladi, da možete da pravite kotlete. U ohlađeno dodati sitno iseckan peršun.

Dok se fil dinsta, pripremiti krompir. Izgnječite ga da dobijete glatku smesu, ako volite, možete dodati i malo bibera, dodati jedno jaje i prvo stavite kašiku brašna i vidite, ako je smesa premekana za pravljenje, dodati još jednu kašiku i sve to dobro sjedinite.


Celokupnu smesu podeliti na 8 jednakih loptica a radnu površinu posuti sa kukuruznim brašnom. ( ako imate belo i sitno brašno, možete koristiti i to, ja ga nisam imala pa sam koristila za kačamak / palentu )


Svaku lopticu rastanjiti na dlanu i staviti po dve kašičice ili koliko vi želite, samo nemojte previše, teško ćete ih zatvoriti i vašim prstima polako podižite stranice krompira i zatvarajte preko fila.
Deo koji je zatvoren, staviti na kukuruzno brašno i pomoću vaših ruku oblikovati u kotlete.
Ređati ih na pleh, koji ste posuli sa kukuruznim brašnom.


Ovako pripremljene kotlete možete odmah pržiti ili pred sam ručak.
U teflonski tiganj zagrejati kašiku ulja i pržiti kotlete da samo porumene sa jedne strane, pažljivo ih okrenuti i pržiti i drugu stranu da porumene.
Naređati ih na pleh, koji ste prekrili papirom za pečenje i kad su svi isprženi da samo porumene, staviti ih u rernu, koju ste zagrejali na 200*C i peći ih još 10 do 15 minuta.


Pred služenje staviti po kašiku kisele pavlake, posuti sa vlašcem i poslužiti tople.




Prijatno!!!!

4 коментара:

  1. They're also well known here in Bulgaria and we love them a lot. We call it "картофени кюфтета", but I'm not sure how to translate it in English... Your ones look really tasty!
    Have a wonderful Sunday, my dear Zoki!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Thank you, my dear. I think, but I am not sure that I ever tried them back in Serbia...here in Canada are many ethnic groups and we are lucky enough that we can try and taste many different foods.
      Hugs, my dear end enjoy your weekend.

      Избриши
  2. Одговори
    1. Kennedy, I am very happy that you like this recipe...they are very tasty and great addition to meats or as vegetarian lunch. Have a nice day.

      Избриши