петак, 3. октобар 2014.

Kuvani paradajz

Prvi put kuvam paradajz...nikada do sada nisam imala potrebu da ga kuvam, jer obično kupim gotov, ovog puta me je samo moja radoznalost navela na ovo. Inače ovo je recept moje prijateljice, po kom je njena mama kuvala a sada ga kuva ona. Meni se jako dopao ovako kuvan paradajz, možda će se dopasti i vama.


Sastojci:


zreo paradajz
nekoliko ljutih feferončića
po 1 svežanj listova celera i peršuna
2 do 3 glavice crnog luka
po ukusu so

Priprema:

Dobro zreo paradajz oprati i očistiti ako ima bilo šta na njemu, takođe odseći onaj deo gde je bila drška.
Iseći na polovine ako su manji a ako su veći, kao što su bili moji, iseći na 4 dela.
Paradajz staviti u šerpu u kojoj ćete kuvati, dodati feferončiće, ako ne volite da je po malo ljutkasto staviti nekoliko zelenih paprika, koje ste očistili od semenki i peteljki i isekli ih na manje parčiće.
Listove peršuna i celera dobro oprati i njih staviti u šerpu sa paradajzom i paprikom.
Staviti sve da se kuva i uz često mešanje kuvamo sve dotle dok kožica ne počne da se odvaja od paradajza.

Skloniti sa ringle i ispasirati celu smesu kroz đevđir ( ovo je bio posao mog muža ) ako kojim slučajem prođe neka semenka, procediti ponovo kroz gustu cediljku da nema ni jedne semenkice, vratiti nazad u šerpu, dodati so i kuvati, stalno mešajući ( ovaj deo posla najviše mrzim ) dok se ne ukuva, to jest dok ne dobijete dve trećine tečnosti od celokupne tečnosti sa kojom ste počeli.
Ovde morate sami da odlučite koju gustinu kuvanog paradajza volite. Moj muž obožava da pije kuvani paradajz i za nas je ovako najbolje.

Skuvani paradajz sipati u čiste i zagrejane flaše, u mom slučaju tegle, jer nisam imala flaše, zatvoriti tegle / flaše, zatvoriti ih i zaviti u ćebe i tako ih ostaviti da se ohlade.

Ohlađene flaše / tegle čuvati gde čuvate i ostalu zimnicu.
Neko stavlja so da se kuva sa paradajzom, neko ne stavlja so uopšte, vi odlučite kako vi volite.
Takođe, neko stavlja nekoliko kašičica šećera, neko ne, sve zavisi koliko je paradajz kiseo i šta vi volite.

Kod spremanja kuvanog paradajza kao i kod cele zimnice veoma je važno da vam sve bude čisto i bez trulih delova voća i povrća.

Moja prijateljica takođe stavlja pripremljen pesto u skuvan paradajz i stavlja onoliko koliko voli da ga oseti...ako vi volite ukus pesta, stavite ga i vi, ili stavite samo u nekoliko tegli pa probajte da vidite da li ćete voleti ukus.

Prijatno!!!!!

2 коментара: