понедељак, 14. јун 2021.

Sirup od zove i limuna

Bez liminske kiseline / limuntusa Jedva sam čekala da zova / bazga procveta kod nas da bih napravila sirup od nje.

Sastojci: cvetova zove da napunite 2/3 šerpe od 4 l, 6 do 8 limuna, 2 do 2.5 kg šećera

Priprema:   Cvetove zove dobro istresite da nema nekih gmizavaca po njoj, pa staviti u šerpu od 4l, preliti hladnom vodom i dodati 3 limuna isečenih na kolutove (Prethodno dobro oprati koru ) i ostavite da odstoji 24 sata.

Posle 24 sata stajanja, limun koji je bio u šerpi, dobro iscediti i celu količinu tečnosti procedite kroz gazu.
Posle ceđenja dodati šećer ( ja sam stavila 2 kg ) i isceđen sok od 5 limunova. Ostaviti ponovo da odstoji 24 sata ali povremeno promešajte da se šećer otopi.



Pred služenje soka od sirupa, razrediti vodom ili kiselom vodom onako kako vi volite da je slatko, dodati kolutove limuna i kockice leda i poslužiti.


Pasterizacija soka.

Na dno širokog lonca staviti kuhinjsku krpu pa na nju staviti napunjene flaše ( ja više volim da sipam sirup u manje flaše jer jednom kad se otvori brže se potroši od velike flaše ) napuniti lonac vodom do polovine flaša. Kuvati na laganoj vatri oko 45 minuta. Vruće flaše izvaditi staviti u neku kutiju pa sve zajedno staviti sa nekoliko ćebadi i ostaviti da se sirup potpuno ohladi, jer vrlo je važno da se sirup hladi što sporije jer na taj način sirup će se bolje pasterizovati i moći će duže da stoji.
Mi imamo hladan špajz i svu zimnicu čuvamo u njemu.


Prijatno i živeli!!!






Нема коментара:

Постави коментар