уторак, 4. новембар 2014.

Uvrnuta peciva sa sirom i spanaćem

Ovako pripremljena peciva vam mogu biti doručak, užina ili večera.


Sastojci:

350 g sve namenskog brašna + 50 g za doradu testa
150 g hlebnog brašna
8 g suvog kvasca
1 kašičica šećera
2 kašičice soli ( ili po ukusu )
50 g otopljene masti
250 g jogurta ili mlaćenice
1 jaje + 1 žumance

Sastojci za fil:

250 g mladog sira ( ricotta sir )
250 g blanširanog i dobro isceđenog spanaća
2 belanceta
1 puna kašičica  ili po ukusu, soli

i još:

1 žumanac
2 kašike mleka
1 kašičica ulja

40 g otopljenog putera

Priprema:

Zagrejati mlaćenicu / jogurt da bude mlako,dodati kašičicu šećera i svi kvasac, izmešati i ostaviti na stranu da se kvasac podigne.

Prosejati oba brašna,napraviti udubljenje u sredini, dodati celo jaje,žumanac,so, otopljenu i prohlađenu mast i nadošli kvasac.
Pomoću miksera sa spiralnim nastavcima umesiti glatko i meko testo, koje se odvaja od stranica vanglice. ( možda će vam biti potrebno još malo brašna )

Pobrašniti radnu površinu i doraditi testo.
U vanglicu sipati malo ulja, premazati dno i stranice  i vratiti dorađeno testo,koje ste oblikovali u loptu i malo okretati testo da se i ono premaže sa uljem.
Pokriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da se testo udupla.

Dok testo raste, pripremiti fil. Blanširati spanać vrlo kratko u provreloj vodi, ocediti i staviti u ledenu vodu. Ocediti dobrooooo i sitno iseckati. Staviti u zdelu, dodati mladi sir,2 belanca i soli po ukusu i sve dobro izmešati.

Preostalo žumance ostaviti sa strane, dodati mleko i ulje i dobro umutiti sa viljuškom i sa tim ćete premazati naraslo punjeno testo.

Uduplano testo isipati na radnu površinu, koju ste blago pobrašnili i premesiti ga.


Podeliti testo na 6 delova,  otprilike će svaka kuglica biti oko 150 g, premesiti ih ponovo.


Pobrašniti ih malo i ostaviti desetak minuta da se odmore.

Svaku lopticu rastanjiti u pravouganik. Ostaviti malo prazno od ivice pa tek onda staviti il od spanaća, oko 3 do 4 kašike fila.


Preklopiti prazan deo testa preko fila i zaviti u rolat.


Malo rukama okretati rolat po radnoj površini da vam svuda bude podjednak.
Raseći rolat po sredini, ali ne od samog početka, gornji deo rolata ostaviti oko 5cm ne rasečen.


Pažlivo, da vam fil ne ispadne,uplesti testo.


Testo možete oblikovati kako god vi želite. Preneti upleteno testo na pleh prekriven papirom za pečenje, ostaviti malo mesta između, jer će testo još da naraste i stajanjem i prilikom pečenja..


Pokriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da još malo naraste, oko pola sata.
Zagrejati rernu na 175*C, naraslo testo premazati sa umućenim žumancetom i po želji posuti sa semenkama po izboru. ( ja ih nisam  namerno posula sa semenkama )

Peći oko pola sata ili dok vam peciva lepo ne porumene.
Izvaditi pečeno pecivo, staviti na žicu i premazati sa otopljenim puterom. Prekriti sa kuhinjskim papirom i krpom i ostaviti da se pecivo  malo ohladi.


Poslužiti sa jogurtom.



Prijatno!!!!!



Domaćica za ovomesečnu blogersku igricu "Ajme,koliko nas je " je naša blogerica Snežana sa bloga "Magična Oklagija " koja nam je zadala temu spanać i njoj šaljem ovaj recept.

10 коментара:

  1. Već vidim sebe u "obračunu" sa ovom piticom:) Divna je, taman za neko subotnje, hladno, jutro:)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zamišljam te već od sada ali znam šta ćete čekati na kraju "obračuna", ......divna peciva.Topli pozdrav.

      Избриши
  2. Joj Sandra bili su i po mom i na kraju što je ostalo odnela sam prijatelju, da me ne mame.

    ОдговориИзбриши
  3. Predobro izgledaju, ova peciva moram obavezno isprobati, draga Zorice baš si majstor za odlična peciva !

    ОдговориИзбриши