четвртак, 11. децембар 2014.

Popara

Na popari sam odrasla.Vrlo često mi je bila doručak ili večera. Mama ju je obično pravila na vodi, a mnogo ređe sa mlekom,jer mleko smo kupovali kod tete, koja nam je donosila po pola litre svakog jutra i sipala u šerpicu ispred vrata, koju je mama ostavljala napolje za tu svrhu.
Kad je popara bila gotova, mama je prelije sa ugrejanom mašću i pospe sa sirom, jer puter i kajmak je bila, misaona imenica ,za mene, u to vreme.
Već 5-6 dana mi stoje 3 zemičke u frižideru i nikako da se pojedu...e ovo je bilo idealan način da ih se rešimo...


Sastijci za 2 osobe:

500 ml mleka 
2 velike ili 3 manje zemičke ili starog hleba
kašika - dve otopljenog putera ili kajmaka

Priprema:

Mleko staviti da provri a za to vreme iseckati na sitne kockice stari hleb. ( više nisam sigurna šta je pravilnije reći, bajat ili stari hleb...sećam se da su naši stariji govorili hleb je bajat e sad, da li je to značilo da je hleb pobuđavio ili se samo osušio )

U provrelo mleko staviti kockice hleba i mešati nekoliko minuta, da hleb ne zagori.
Kad se skuvalo isipati u zdelu ili zdelice iz kojih ćete poslužiti i preliti sa otopljenim slatkim puterom ili kajmakom i poslužiti toplo.

Neko voli da su kockice hleba raspadnute, neko da ostanu više cele, ja sam volela da mi je ovako, kremasto a vi napravite kako volite. Ako volite da nije puno kremasto, seći velike kocke.

Prijatno!!!

10 коментара:

  1. I remember this... It was so kind when my grandmother used to make popara for breakfast. :)
    She made it with bread, hot water, butter and cheese. ;) Your one is new for me.
    Hugs and kisses, Zoki!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Gery, my mom made it same way as your grandmother and I loved it that way, this is the way she and I made it for my kids when they where younger,but they also love with cheese and butter. Hugs, my dear friend:)))

      Избриши
  2. I dan danas pravim deci povremeno, naročito zimi .. svi je volimo osim muža. Odlično jelo, po mom mišljenju. Pozdrav;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja je baš retko pravim, jer kod mene hleb retko kad ostane, moj muž ga pojede a mi običan hleb retko kupujemo, kupujemo neki itegralni i on mi nekako nije za poparu, možda je i u redu,ali nisam nikad probala. Topli pozdrav.

      Избриши
  3. Pravim je često i uvek na vodi s malo ulja. To je neka moja dijetalna popara. Na kraju dodam još malo grčkog jogurta i uživam u tako jednostavnom i ukusnom doručku :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja mislim da ima jako puno varijacija na ovu temu i svako stavi ono što voli i šta ima. Odlična je i tvoja ideja, pa kad opet dođem do hleba, napraviću je.Topli pozdrav za tebe.

      Избриши
  4. I ja sam poparu obozavala kao dijete; obicno sam trazila poparu od mame kad nista drugo nisam mogla jesti (kada bi bila bolesna)...Ona obicna prelivena vodom i sa malo maslaca - najbolja!

    ОдговориИзбриши
  5. Ja nisam nikad jela poparu to nije naše (mađarsko) jelo pa sam za nju prvi put čula kad sam se udala.Ova tvoja mi se jako dopada moraću probati.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Daniela, ovo je, kad ne znaš šta ćeš sa starim hlebom...kod moje mame je bilo,ili popara ili prženice..pa biraj šta hoćeš. Ja sam volela a volim i dan dans oba.
      Topli pozdrav.

      Избриши