понедељак, 29. децембар 2014.

Slana torta od sira i sušenog paradajza

Svakog Božića se skupljamo kod moje najstarije pastorke, ove godine su svi bili na broju, prvi put u zadnjih desetak godina i zaista je svima srce bilo puno. Obično dođemo mnogo ranije, pastorka ima jako veliku kuhinju, gde smo svi mi,ručak se kuva, a predjelo i piće na velikom stolu i tu svako može da bira ono što voli. Kad je ručak gotov, nosi se sve na trpezarijski sto i tek onda ne znaš odakle da kreneš sa hranom.Tako je bilo i ovog puta.


Sastojci: 250 g kvalitetnog putera, 250 g kremaste fete, 250 g krem sir, 100 g pečenih i sitnije sečenih oraha, 50 g pečenih i sitnije sečenih pinjola, 2 pune kašike sitno iseckanog bosiljka, 2 čena pasiranog belog luka, 2 do 3 struka sitno iseckanog mladog luka, oko 100 do 150 g sušenog paradajza, ali da nije u ulju, 25 g sveže izrendanog parmezana, bosiljak za dekoraciju

Priprema: Mikserom umutiti sir, puter i krem sir, koji su sobne temperature, u glatku smesu.
Dodati pasirani beli luk, sitno iseckan bosiljak i mladi luk, i pobiberiti.So nije potrebna jer feta je već slana, ali, vama ako nije dovoljno slano, posolite po vašem ukusu, samo pazite da ne preterate.

Istostirati orahe i pinjole i kad se malo ohlade, iseći ih na sitnije komadiće.
Uzeti neki manji kalup za torte,15 cm ili bilo koju manju posudu, prekriti sa samolepljivom folijom, ali da ima dosta krajeva da vise van kalupa, i po dnu posuti polovinu seckanih oraha i pinjola.
Onda, sa malom kašikom vaditi umućenu smesu od sira i polako stavljati preko seckanih oraha.. ovo morate vrlo pažljivo da uradite jer se orasi lepe za sir i vrlo lako se podižu ..znači gledate da svuda podjednako nanesete smesu od sira, bez da mnogo podignete orahe sa sirom. Naneti polovinu celokupne količine umućenog sira. Poravnjati sa malom spatulom.

Iseckati što sitnije možete sušeni paradajz i posuti ga svuda podjednako preko poravnjanog sira. Preko paradajza posuti sa sveže samlevenim parmezanom.

Na isti način kao i prvi deo, naneti i drugu polovinu umućenog sira i na kraju poravnjati. Posuti sa ostatkom seckanih oraha i prekriti sa delovima samolepljive folije, koji vise van kalupa.Nežno pritisnuti odozgore i ostaviti u frižider najmanje nekoliko sati a najbolje preko noći.
Dva sata, pre nego što ćete poslužiti, izvaditi iz frižidera, skinuti samolepljivu foliju i staviti na tacnu.
Ukrasiti sa svežim bosiljkom i poslužiti sa raznim krakerima, parčićima paprike ili sa celerovim štapićima ili sa kriškama kruške. Izbor je vaš.

Prijatno!!!!!

7 коментара:

  1. Drago mi je da ste se lepo okupili u krugu porodice. Ova tortica je stvarno primamljiva. Meni se posebno dopada to sto ima i susenog paradajza:)

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala Nale...u pravu si, bilo je lepo da smo najzad svi zajedno.Meni se dopalo to što ima bosiljka i sušenog paradajza i zaista je ukusno... Topli pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  3. Ovo mi se jako sviđa, baš imam te sušene pomidore, a da nisu u ulju. Jedino nemam bosiljka, ali može i neka druga zamijena, isto bi bilo odlično

    ОдговориИзбриши
  4. Ako nemaš svežeg, stavi suvi bosiljak samo da malo zamiriše a može i običan peršun. Od srca ti hvala i srećna ti Nova Godina!!!!

    ОдговориИзбриши
  5. Odlična slana torta, kombinacija po mome ukusu i svakako je bilježim ! Drago mi je da ste se svi okupili i zajedno uživali, ....a velika kuhinja, eeee, možda jednom, i to mi je divno ! :)

    ОдговориИзбриши
  6. Hvala ti puno, draga moja Branka....uh i moj je san imati ogromnu kuhinju i trpezariju, gde možemo svi komotno da sednemo, ali sa mojim godinama će sve to manje trebati,ali zato mladi ljudi to rade odmah. Puno toplih pozdrava za vas.

    ОдговориИзбриши