четвртак, 8. јануар 2015.

Lisnata pogača ~~~~~~ Česnica 2


Česnica je okrugli hleb ili kolač, koji je neizostavan deo božićnog ručka u srpskoj tradiciji. Uobičajeno je da se u testo za česnicu stavi zlatni ili srebrni novčić. Česnica se na početku božićnog ručka okrene tri puta sa levo na desno, nakon čega je članovi porodice razlome među sobom.

Veruje se da će osoba koja nađe novčić u svom komadu hleba biti posebno srećne ruke u narednoj godini.

Česnica se mesi u rano jutro, pre zore ili na Badnji dan.


Sastojci:

600 g hlebnog brašna
400 g sve namenskog brašna + za doradu testa,ako je potrebno
12 g suvog ili 30 g svežeg kvasca
2 kašičice soli
1 kašičica šećera
3 jaja
100 g kisele pavlake
425 ml toplog mleka
200 g hladnog slanog putera ( podeliti na 3 dela )

i još:

1 umućeno jaje
susam ili semenke po izboru.

Priprema:

U vanglicu prosejati oba brašna,dodati so,sve izmešati i napraviti udubljenje u sredini brašna.

Zagrejati mleko, odvojiti 100 ml i tu dodati kvasac i kašičicu šećera,izmešati i ostaviti da se kvasac podigne.

U sredini brašna sipati mleko, kiselu pavlaku, blago umućena jaja i dodati nadošli kvasac i sve zamesiti rukom ili mikserom., meni je mnogo lakše i testo mi je mnogo lepše kad umesim mikserom sa spiralnim nastavcima a na kraju ga domesim rukama. Meni nije bilo potrebno ni malo ekstra brašna, osim kad sam tanjila testo.
Oblikovati testo u loptu, premazati ga sa malo ulja i vratiti nazad u vanglicu,pokriti sa samolepljivom folijom i ostaviti da testo naraste.

Naraslo testo blago premesiti i podeliti na dva dela, jedan veči, koji je oko 1kg i jedan deo manji, koji je oko 750 g.
Veći deo testa podeliti na 3 dela,svako oko 330g i manji deo testa isto podeliti na 3 dela,svaki deo po 250 g.
Premesiti testo,oblikovati u loptice i ostaviti da se testo odmori oko dvadesetak minuta.

Prvo ćemo raditi sa većim kuglama. 
Svaku kuglu rastanjiti u krug prečnika oko 15cm  ( vrlo malo je potrebno da se pobrašni radna površina )  i na prvi krug izrendati polovinu od jednog dela podeljenog putera, pokriti sa drugim jufkom,ivice malo podviti ispod prvog testa i oklagijom malo rastanjiti i izrendati ostatak putera,od prvog podeljenog dela i pokriti sa trećom rastanjenom jufkom i ivice opet malo podviti ispod obe jufkice.
Blago pobrašniti radnu površinu i rastanjiti u što veći pravougaonik možete, ali budite vrlo pažljivi da ne probušite testo da vam puter ne iscuri, uzeti drugi podeljeni deo putera i polovinu tog dela izrendati po celoj površini rastanjenog pravougaonika.
Zaviti u rolat.
Rolat podeliti na 7 malih rolata, veličine oko 6cm i svaki rolat iseći na ukoso na pola, tako da vam je svaki ćošak kad je ukoso isečen bude oko 2cm debljine ( pogledajte sliku )

Tepsiju, veličine 36cm podmazati i uzimati isečene delove i stavljati višlji deo testa naslonjen na zidove tepsije a ravni isečeni deo, neka vam leži na tepsiji ( pogledajte sliku ). Trebate imati dovoljno isečenih polu rolatića za prvi deo okolo zidova tepsije. ( malo je teže razumeti ovako kako sam pisala, zato se pomozite sa slikama pripreme ) U jedan od rolatića ugurati novčić.

Sad ćemo radaiti sa manjim delovima testa.
Uradimo sve isto kao i sa velikim delovima. Rastanjimo 3 loptice na veličinu manjeg plitkog tanjira, pa na prvu izrendamo trećinu preostalog putera ( to je onaj deo koji nam je ostao kad smo izrendali preko razvučenog pravougaonika i ja celo vreme držim puter u zamrzivaču i rendam ga na sitnu stranu, mnogo je lakše izrendati ga kad je smrznut ) prekrijemo sa drugom rastanjenom jufkom ,podvijemo malo ivice ispod prve jufkice i na nju izrendamo polovinu zadnjeg dela putera i na kraju prekrijemo sa trećom jufkom i podvijemo ivice ispod jufkice.

Pobrašniti blago radnu površinu i rastanjiti u što veći pravougaonik možete, opet, budite pažljivi da vam testo ne pukne i puter iscuri i na kraju izrendati preostali deo putera preko celog razvučenog testa. Zaviti u rolat i ako je potrebno malo rukama urolati i razvući da imate svuda iste debljine rolatiće.

Iseći oba kraja oko 4cm dužine i stavite ih u sredinu tepsije, preostali rolat podeliti na 6 delova iste dužine i isto ih iseći  kao i prvi deo i ređati ih na isti način kao i prethodni deo okolo sredine.



Pokriti sa samolepljivom folijom i ostaviti na toplom oko pola sata da testo još malo naraste. ( ja sam ovde stala,pokrila sam ga samolepljivom folijom i ostavila u garaži na hladnom. Ujutru sam ga unela i ostavila da se testo podigne, oko sat i po vremena,premazala sa umućenim jajetom, posula sa susamom. Ovako pripremljena česnica ili hleb se može i zamrznutii ,dan kada ćete je peči izneti i ostaviti na sobnoj temperaturi da se testo podigne i onda je premazati sa umućenim jajetom i posuti sa semenkama po izboru )

Zagrejati rernu na 175°C i peći je dok vam blago ne porumeni, oko 45 minuta u slučaju da počne previše da rumeni pokriti sa papirom za pečenje.

Pečenu pogaču ostaviti u tepsiji da se malo prohladi i onda vrlo pažljivo okrenuti i istrasti česnicu, pazite da vam se ne raspadne jer je pravljena iz delova.



Ostaviti je da se potpuno ohladi i podeliti vašim ukućanima...novčić sam dobila ja...



Prijatno !!!!!







20 коментара:

  1. Konaaacno sam vam SLUCAJNo nasla:-) vau koliko receptica ! Cestitam! Kad sam na vasu slikiccu kliknula iz komentara kod mignonne nisam blog nasla nego samo g mail plus info i slike. Cesnica vam je super! Srecna NoVa Godina! :-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Demi, zadovoljstvo je obostrano i rado ću pratiti tvoj blog. Od srca ti hvala i topli pozdrav za moju novu prijateljicu, Grkinju.

      Избриши
    2. Hvala puno:-) i ja cu pratiti ovaj blog:-) Vec pratim ;-) hvala i za link one supe

      Избриши
    3. Molim i srećno a tvoj blog je već na mojoj listi izvanrednih blogova i da znaš da bi mi bilo zadovoljstvo i lično te upoznati.

      Избриши
    4. :-) znam, videla salaticu moju :-) :-). Hvala. I ja sam tako srecna zbog vase komentare i kako sam bila dobro dosla drustvom od toliko kuvarica, a vi ste bila prva kuvarica sto mi je rekla Bravo sto pokusavam da pisem na srpski, i naravno mignonne:-) Srdacan pozdrav!

      Избриши
    5. Mislim, da mi, blogeri,bi trebali da budemo najveća podrška jedna drugoj...tebi posebno.

      Избриши
    6. Hvala vam puno , kako dirljivo... :-* puno meni znaci...

      Избриши
  2. Gde mogu naci receept za onaj zeleni Smuti na vrh? Tek sam ovih dana pocela da pijem taakve i zanima me:-) hvala unapred!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Demi, ovo je recept za hladnu supu od krastavca i avokada.
      http://pomoravka1.blogspot.ca/2014/05/hladna-supa-od-krastavca-i-avokada.html
      Topli pozdrav.

      Избриши
  3. It looks fantastic!
    Well done, Zoki, and Happy Holidays! :)

    ОдговориИзбриши
  4. Prelepa ti je česnica Zoko, baš sam temeljno prostudirala recept, jer znam da si ti prava majstorica za testa. Sviđa mi se što si postavila i propratne slike. Pozdravljam te i sve najbolje od mene...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zoko, od srca ti hvala i zaista mi je zadovoljstvo da se igram sa testom a jedem ih dok su topla. Ova pogača se može napraviti bilo kada, ja sam izabrala da nam bude česnica ove godine. Dok smo je jeli, imao si osećaj da jedeš kroasan a tako se lepo listala...imam još malo od ove pogače pa ću uslikati deo,ako mogu da dočaram taj deo listanja. Topli pozdrav.

      Избриши
    2. Obozavam pogace, peciva,... a kod tebe, draga, ima prekrasnih...
      Sve najbolje i neka ti taj novcic donese radost i srecu :-) pusa..

      Избриши
    3. Od srca ti hvala, draga moja Snježana....testa i ja smo u velikoj ljubavi.Topli pozdrav.

      Избриши
  5. Predivna pogaca, poput rascvetane margarete... zaista izgleda kraljevski.:))

    ОдговориИзбриши
  6. Od srca ti hvala, draga Lana i mi smo uživali u ovoj našoj česnici. Topli pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  7. Predivna pogača Zorice, baš predivna ! Sviđa mi se ovaj običaj sa novčićem.

    ОдговориИзбриши
  8. Ja sam se uvek radovala božićnoj česnici, baš zbog tog novčića. Moja mama je česnicu pravila u oblikui najobičnije pogače, koju baš nešto nisam puno volela, ne pitaj me zašto, inače hleb moje mame sam obožavala.

    ОдговориИзбриши