четвртак, 29. јануар 2015.

Karfiol sa piletinom na čečenski način / çeçen usulü karnabahar

Orijentalnu i mediteransku kuhinju obožavam.
Na Coolinarici je članica sa nikom Mucika,koja ima fantastične turske recepte i nekoliko njih mi je zapelo za oko. Prošle nedelje sam kupila karfiol da isprobam jedan od njenih recepata, ali na žalost ne stigoh,jer rerna me je izdala a onda nam je bila slava...dok danas ne rekoh sebi, ili ćeš ovo napraviti ili će ovaj karfiol po svoj prilici, završiti u tamo gde ne treba a ne volim da bacam.


Sastojci:
originalni recept sa mojim izmenama

1 veća glavica karfiola
1 kašičica soli
500 g pilećeg mesa ( belo meso ili odkoštan batak i karabatak )
1 velika šargarepa
3 do 4 češnja belog luka
1 manja glavica crnog luka
pola struka praziluka
1 veći paradajz
3 do 4 paprike
1 kašika pirea od paradajza
2 ljute papričice ili pola kašičice mlevene ljute paprike
po ukusu začini; so, biber, suvi začin
po pola kašičice kumina i majčine dušice
150 ml belog vina
maslinovog ulja

Za preliv:

3 jaja
100 ml pavlake za kuvanje
20 g izrendanog parmezana

i još:

50 g sitno izrendanog nekog lako topljivog sira ( gouda )

Priprema:

U veću šerpu sipati vodu i dodati kašičicu soli, originalni recept kaže i limunov sok, ja ga nisam stavila i putiti da voda provri.
Za to vreme pripremiti karfiol, očistiti ga, dobro oprati i iskidati na manje cvetiće i staviti ih u provrelu vodu i kad ponovo počne da vri, kuvati još 3 do 4 minuta. Ocediti i ostaviti da se dobro ocedi od viška vode.
Dok se karfiol cedi, pripremiti meso,koje ćete očistiti od viška masnoće,skinuti kožicu, oprati, osušiti i iseći na manje kockice.
Pobiberiti, staviti suvi začin ili vegetin mix za piletinu ( ja koristim montreal chicken začin za piletinu ) promešati i ostaviti da odstoji sa začinima dok vi pripremite povrće.

Crni lum sitno iseckati, praziluk dobro oprati od peska i sitno iseckati, beli luk pasirati, šargarepu oljuštiti i izrendati na sitnu stranu i sve ovo staviti u jednu zdelu.

U veliki i dubok tanjir sipati maslinovo ulje ( ja uvek koristim ekstra devičansko hladno ceđeno maslinovo ulje ili ulje od semenki grožđa ) i zagrejati ga, dodati mariniranu piletinu i pržiti je dok vam blago ne porumeni, dodati crni luk, praziluk, beli luk i izrendanu šargarepu i dinstati sve zajedno sa piletinom.

Na kraju dodati oljušten i sitnije isečen paradajz, 2 ljute papričice, sitnije iseckane i pire od paradajza, naliti  sa vinom i dinstati sve dotle dok vino ne uvri.
Začiniti po ukusu sa začinima koje vi volite, dodati kumin, ljutu mlevenu papriku i majčinu dušicu i sve izmešati.

Dublju vatrostalnu posudu dobro podmazati i sipati oceđen karfiol,poravnjati ga svuda po dnu, preko sipati većom kašikom smesu od mesa, svuda podjednako da pokrije karfiol, paprike raseći na pola te ih staviti preko smese od mesa. Ja sam koristila ljute paprike, ali nisu bile previše ljute i nama je baš odgovaralo, vi koristite paprike koje vi volite i imate.

Umutiti 3 jaja sa pavlakom za kuvanje i dodati sveže izrendan parmezan sir, sve umutiti i preliti preko paprika i smese od mesa.

Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C dok vam se paprike ne ispeku i blago  porumene, oko 30 minuta
Izvaditi iz rerne i posuti sa sitno izrendanim i lako topljivim sirom i vratiti nazad samo da se sir otopi.



Poslužiti sa zelenom salatom dok je toplo.

Prijatno!!!!






8 коментара:

  1. I ja mnogo volim orijentalnu kuhinju i bas bih rado probala piletinu na takav nacin. Svi zacini pristupacni -nema problema!

    ОдговориИзбриши
  2. Izgleda veoma uksuno Zoki!

    ОдговориИзбриши
  3. Džoli, probaj...nama se jako dopalo, ja sam danas jela left overs, samo sam ih zagrejala i bilo mi je odlično.Topli pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  4. Одговори
    1. Nale, ovo je fantastičan ručak i ja sam oduševljena sa njim.Retko volim da jedem hranu sledećeg dana, ali ovo jesam. Topli pozdrav.

      Избриши