петак, 9. јануар 2015.

Princes krofna torta

Torta koja će oduševiti sve ljubitelje kremastih torti, torta,koja je u stvari jedna velika pronces krofna.....

Domaćica za ovomesečnu blogersku igricu "Ajme,koliko nas je " je naša blogerica Emina sa bloga " Happiness is homemade " koja nam je zadala temu slatka pavlaka i njoj šaljem ovaj recept.



Sastojci za testo: 115 g putera, 250 ml vode, 150 g brašna, 4 velika jaja

Sastojci za čokoladno punjenje: 60 g gorke čokolade, 30 g putera, 1 kašika vanilinog ekstrata, 125 g šećera u prahu, 3 kašike vrele vode

Sastojci za kremasti fil: 1 l mleka, 250 g omekšalog krem sira, 2 kesice pudinga od vanile, 100 g šećera, 1 kesica vanilinog šećera, 30 g brašna

i još: 300 ml slatke pavlake, 50 g otopljene čokolade ( ne mora ), od 20 do 30 ml slatke pavlake

Priprema: U manju šerpicu staviti vodu i puter i pustiti da se puter otopi, dodati brašno i kuvati, stalno mešajući dok ne počne da se odvaja od zidova šerpice.
Skloniti sa ringle i ostaviti da se testo ohladi.
U ohlađeno testo dodavati jedno po jedno jaje i svaki put kad dodate jaje, dobro umutiti sa mikserom.
Pripremiti kalup veličine 22cm X 32cm. Nemojte ga podmazivati. Sipati testo i sa spatulom poravnjati svuda i podići malo testo i na zidove kalupa.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 35 minuta.
Pečenu koru ostaviti da se potpuno ohladi i ne vaditi je iz kalupa u kom se testo peklo.
( Ja imam kalup koji mi služi za torte koje se ne peku i koru sam izvadila iz kalupa, i stavila u taj kalup, jer sam koru pekla u teflonskom kalupu, koji nisam htela da oštetim nožem kad sečem tortu )


Dok se kora ohladi pripremiti čokoladni fil.
Otopiti čokoladu i puter i u to dodavati po malo prosejan prah šećer,dobićete veoma gustu smesu, dodati tečnu vanilinu esenciju i dodavati po malo vrele vode dok ne dobijete gustu tečnu smesu...meni je bilo potrebno 2 pune kašike i još nekoliko kapi. ( kod mene je mlečna čokolada, greškom sam uzela mlečnu čokoladu umesto čokoladu za kuvanje i šećer sam smanjila na pola jer čokolada je već slatka )


Pripremljenu smesu premazati preko ohlađene kore i ostaviti na stranu a za to vreme pripremite fil.


U šerpicu sipati oko 850 ml mleka, dodati 100 g šećera i 1 kesicu vanilinog šećera ( ja sam koristila vanilla paste ) i pustiti da provri a u ostatak hladnog mleka izmutiti vanilin puding i brašno i kad je mleko provrelo sipati tu smesu u mleko i kuvati dok se ne zgusne.
Za vas, koji ne volite da kuvate puding iz kesice, kremu možete napraviti od žumanaca, vanile,brašna i gustina.
Skloniti sa ringle i pustiti da se malo ohladi, povremeno promešajte da se ne stvori korica odozgore. Prekriti sa samolepljivom folijom i ostaviti da se potpuno 
ohladi.

Umutiti omekšali krem sir i dodavati po malo ohlađene puding kreme, stalno muteći , dok ne sjedinite celu kremu sa krem sirom. Sipati umućenu kremu preko čokoladnog fila ( stranice testa će vam se malo skupiti prilikom pečenja, ali ako krema i pređe preko stranica, ništa neće umanjiti ukus torte. Poravnjati svuda.


Ostaviti tako pripremljenu tortu nekoliko sati u frižider.
Umutiti slatku pavlaku ili šlag iz kesice ( trebaće vam 3 kesice šlaga i 300 ml hladnog mleka ili kisele vode ) i premazati preko torte.
Otopito čokoladu i slatku pavlaku na pari ili u mikrotalasnoj pećnici, dobro sjediniti, sipati u kesicu,kojoj ćete odrezati vrh i praviti prave linije po torti.
Nožem ili štapićem za ražnjić vući popreko linija da biste napravili šare ili ukrasite tortu po vašoj želji.


Ja sam moju tortu napravila veče pre i tako mi se bolje stisla, inače torta se može poslužiti odmah, samo neće biti tako čvrsta...izbor je vaš.

Prijatno!!!!

20 коментара:

  1. Već dugo razmišljam o tome kako bi se testo za princez krofne, moglo upotrebiti kao kora za slanu ili slatku tortu! Samo nikako da nadjem vremena da isprobam! Verujem da je super! :-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Joj Snežana, da znaš da si u pravu. Tako se ja setim nečega i razmišljam kako bi bilo da se napravi, pa posle zaboravim...inače ova tortaje fantastična, bar meni, koja nije ljubitelj slatkog. Topli pozdrav.

      Избриши
  2. Jako zamiljivo izgleda, moram spremiti recept za neku svečanu prigodu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Petra, ovo je jako brzo i lako da se napravi i veruj mi, nije ti potrebna neka svečana prilika. Pozdrav.

      Избриши
  3. Interesantna torta! Jako mi se sviđa dodatak čokolade.
    Na blogu imam objavljen recept za princes tortu koja ima podlogu od prhkog tijesta, na kojoj se nalaze prstenovi od kuhano-pečenog tijesta i mini princes krafne kao dekoracija.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno. Videla sam tvoju tortu kad sam istraživala tvoj blog za FBI Rukavice i odlična je i tvoja ideja. Topli pozdrav.

      Избриши
  4. Pre neki dan sam sinu pravila nesto slicno za rodjendan, jer bi samo jeo princes krofne; Moja je vise licina na Paris brest, ovo je prava princeza torta, bas mi se dopada:))

    ОдговориИзбриши
  5. Jelena, ja obično ne jedem torte i kolače, ali ovo sam jednostavno morala da probam i jako mi se dopalo, posebno što nije puno slatka i što je donja kora, tokom stajanja baš lepo omekšala.Od sca ti hvala....i princes krofnice obožavam.

    ОдговориИзбриши
  6. Mene ovo strasno podseca na kolac koji poljaci zovu Karpati. Definitivno ce ova vasa torta biti isprobana :)

    ОдговориИзбриши
  7. Hvala Aleksandra...mislim da se taj kolač pravi sa lisnatim testom...baš ću pogledati sledeći put kad budem u nekoj poljskoj poslastičarnici.da znaš samo, da je veoma jednostavno da se napravi.Pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  8. Super mi je ova torta, volim princeze i znam da bi mi se i torta svidjela, zabilježila sam je i nadam se skorom isprobavanju. Jako mi se sviđa kako si je ukrasila, ovo na zadnjoj slici je super !

    ОдговориИзбриши
  9. Dopala se i meni, ja sebi ostavih jedan komadić a ostalo sam dala snaji da odnese i ona više od pola odnela na posao, pojeli su je na brzinu. Hvala ti puno.

    ОдговориИзбриши
  10. Volim princes krafne i ova torta me, malo je reći, oduševila! Obožavam ovakve kremaste delicije i spremit ću recept da isprobam prvom prilikom.. Divna prijava za ovomjesečnu igricu :)

    ОдговориИзбриши
  11. Mene je isto oduševila i bila mi je još lepša sledećeg dana, jer su se korice baš lepo "napile" čokoladne kreme. Drago mi je da ti se ova, vrlo jednostavna tortica dopala.

    ОдговориИзбриши
  12. Одговори
    1. Jako mi je drago da ti se dopada ova tortica.

      Избриши
    2. Evo, samo da javim svoje utiske, pravila je prije par dana, i odlicna je, odusevljena sam! Pojela se brzo, jer se svidjela svakom ukucanu :)

      Избриши
    3. Zaista mi je drago da vam se dopala, ja sam je pravila za jedno slavlje i svi su je voleli..od srca ti hvala što si nam javila tvoje utiske.

      Избриши