субота, 21. фебруар 2015.

Brioche kiflice sa poslastičarskom kremom

Jedva čekam da malo otopli da možemo da izađemo napolje, ovih dana su nam temperature izuzetno niske, preko noći bude i do -25°C a preko dana  -18°C tako da sa vetrom bude i mnogo hladnije i nema šanse da možemo da izađemo i sa nečim moram da se zabavljam.
Moj muž voli da pojede nešto pre nego što popije prvu jutarnju kafu ili čaj, ali ni preko dana ne prestaje da gricka i reših da mu napravim ove kiflice.



Sastojci:

250 g sve namenskog brašna + za doradu testa
75 g šećera
prstohvat soli
2 jaja
1 kesica vanilinog šećera
75 ml tople vode
7 g suvog kvasca
65 g omekšalog putera

Ako ih punite sa poslastičarskom kremom,potrebno vam je:

125 ml pavlake za kuvanje
2 žumanca
1 kašičica vanilinog ekstrata
30 g šećera
23 g gustina

ja sam dodala i 2 pune kašike džema od borovnica, lično mislim da  ne treba jer džem napravi kremu da je ređa i onda puno curi van prilikom pečenja.

Priprema:

Prosejati brašno, dodati šećer, so, suvi kvasac, vanilin šećer,jaja i toplu vodu i zamesiti testo, muteći testo mikserom sa spiralnim nastavcima. Kad se testo sjedinilo dodavati kockicu po kockicu omekšalog putera i svaki put kad dodate kockicu putera mutiti dok se puter ne sjedini sa testom...trebaće vam oko desetak minuta da sjedinite puter sa testom..
Isipati testo na blago pobrašnjenu radnu površinu, premesiti ručno,oblikovati u kuglu i vratiti nazad u vanglicu,pokriti sa samolepljivom folijom i ostaviti na toplom mestu da se testo podigne.

Dok testo raste, napravite kremu.

Stavite pavlaku da se kuva, zajedno sa šećerom
U zdelicu umutiti 2 žumanca, dodati vanilu i gustin i umutiti u glatku smesu. Kad se pavlaka zagreje, ali da ne provri, sipati u umućena žumanca, muteći i ponovo sve vratiti nazad u šerpicu.
Kuvati dok se ne zgusne, oko 2 do 3 minuta.
Skloniti sa ringle, sipati u zdelu, pokriti sa providnom samolepljivom folijom i ostavite da se potpuno ohladi.

Umesto poslastičarske kreme možete koristiti neki džem, samo gledajte da vam je džem gušći, inače će vam cureti.

Naraslo testo isipati na radnu površinu, koju ste dobro pobrašnili i prstima rastanjiti testo, ako je potrebno upotrebite oklagiju da rastanjite testo, pazite da ga ne mesite previše ili da mu ne dodate previše brašna.

Iseći testo na 4 dela, pa onda svaku četvrtinu na još 4 do 5 delova, u zavisnosti koliko volite da su vam kifle velike.

Na svaki isečeni trougao staviti po kašičicu kreme i zaviti kiflicu.
Ređati ih na pleh,koji ste prekrili papirom za pečenje.
Ostaviti tako pripremljene kiflice da se odmore 10 minuta, uključiti rernu da se greje na 175°C i peći pripremljene kiflice oko 20 minuta ili dok vam ne porumene.

U zdelicu pomešati vanilin šećer i prah šećer i posuti kiflice sa tim šećerom ili ih uvaljati u prah šećer, ja više volim da ih pospem sa šećerom.


Prijatno!!!!

2 коментара:

  1. Uh koja hladnoća, iako je i ovdje znalo zimi biti puno hladnije nego što je ove godine ne mogu baš zamisliti takve minuse. Zato su ovakve kiflice dobro došle, osim da se fino zasladite i da se malo ugrijete uz njihovu toplinu i miris, meni izgledaju jako lijepo i super mi je punjenje slastičarskom kremom.

    ОдговориИзбриши
  2. Branka, ovakva zima se ne pamti ovde, mislim da je bilo zadnji put još 72 godine, danima je već hladno....kiflica više nema, ali je bilo lepo jesti ih. Hvala ti puno.

    ОдговориИзбриши