уторак, 3. фебруар 2015.

Čokoladni liker

Ovaj fini liker možete napraviti sami, ne morate da ga kupujete. Veoma je lako da ga napravite i ako volite likere od čokolade, probajte i ovaj.
Likeri iz domaće radinosti su vrlo lepi pokloni, možete ih pokloniti za Božić, Novu Godinu, rođendan ili bez ikakvog razloga...just because...


Sastojci: 100 g čokolade sa 70% kakaoa, 150 g šećera u prahu, 200 ml pavlake sa 35%mm, 250 ml ruma, 4 ravne kašike gorkog kakakoa

Priprema: U šerpicu staviti pavlaku,,šećer i kakao, sve izmešati i zagrevati na tihoj temperaturi i po malo dodavati čokoladu, koju ste polomili na kockice i stalno mešajte dok se čokolada ne otopi.

Skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi ali ne potpuno, da bude mlako.

Dodajte rum i izmešajte sve zajedno i sipajte u flašu ili u nekoliko manjih flašica ( ako ih poklanjate )
Zatrvoriti flašu i čuvati na hladnom mestu. ( frižider ) 

Tokom stajanja može da se desi da se alkohol odvoji od čokolade, izmućkajte tečnost, pre nego što poslužite ili zagrejati vrlo kratko u mlakoj vodi i ako je kojim slučajem se malo zgusnulo, dadajte vrlo malo ruma i promućkajte.

Prijatno!!!!

Ovaj recept šaljem kao ulaznicu Vanji, koja je domaćica za ovomesečnu igricu, "Ajme, koliko nas je" sa bloga " Kuvaj za me " i koji nam je zadala temu za ovaj mesec,alkohol.

27 коментара:

  1. Draga Zorico nikad nisam čula o likeru sa čokoladom! Dobra ideja mada ne pijem! Majka mog zeta pravi likere, imam nekoliko ideja za tebe ako već nisi probala... ona pravi liker od cvekle i liker od brusnice i još puno ali takve nam je do sad poslala :)
    Lepe su sastojke tvog likera, verujem da miriše divno! Mislim da ovaj liker bismo mobli da koristiom i u pravljenju kolača/sirupa od čokolade, zar ne?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ne pijem ni ja i vrlo često kad napravim likere obično ih i pokonim jer nema ko da ih pije a moj muž popije po nekad čašicu domaće rakije ali vino više voli.
      Liker od brusnice sam pravila i odličan je, podseća po malo na višnjevaču ali od cvekle nisam nikad probala...mislim da je to odlična ideja.
      U pravu si, može se dodati u poslasticama.
      Hvala i topli pozdrav.

      Избриши
  2. Zašto korisitmo pavlaku?Nisam znala da u liker ima pavlake.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Čokolada i pavlaka su idealni spoj, mislim da likeru ta pavlaka daje onaj svilenkast ukus a mnogi stavljaju i jaje u taj čokoladni liker....

      Избриши
    2. slažem se da je idealni spoj ali mislm da će biti gusto i čudi me malo jer likeri koji sam videla nisu gusti, ovo biće kao bejlis ili kalua?! :) Može da se pravi bez pavlaka? Hvala za ovaj recept!

      Избриши
    3. Demi, jeste ovaj liker je gust. Ne znam jesi li ikad porobala Godivin čokoladni liker, on je isto gust, ovo je nešto na tu temu.
      Ako nećeš pavlaku, može i sa mlekom, ali će ti opet biti gušći zbog kakaoa koji se stavlja.Ja sam ga napravila po originalnom receptu, a ti, možeš da napraviš sa tvojim izmenama i onako kako ti voliš,ideja je tu. Topli pozdrav.

      Избриши
    4. Nisam probala niti čula :) Ali pitam, ko zna, možda nekad trebaću da pravim. Βιće li gorko bez pavlake ili mleka?

      Избриши
    5. Neće biti gorko, jer dodaješ 150 g šećera u prahu.

      Избриши
    6. Hvala! Dosta pitala ali odlučila sam da kad ću nekad praviti praviću sa pavlakom kako si ti preporučila :)

      Избриши
    7. Demi, probaj prvo da napraviš vrlo malu količinu i vidi da li ti se sviđa i ako ti se ne sviđa, mala količina se brzo popije ili pozovi svoje pijateljice na čašicu razgovora i popiće se a ako ti se sviđa onda je pun pogodag.

      Избриши
  3. Mmm, I would like to try this! I'm sure it will make a chocolate cake a real explosion! :)
    Have a wonderful day, my dear Zoki!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Thank you very much..this is also great on top of vanilla ice cream. Hugs, my dear friend:))))

      Избриши
  4. Одговори
    1. Nije ga teško napraviti, napravi malu količinu za početak, pa ako voliš, popi to prvo pa onda napravi celu količinu i uživaj. Topli pozdrav i hvala:)))

      Избриши
  5. Sviđa mi se recept,samo da li može umesto ruma neko drugo alkoholno piće,jer rum ne podnosim čak izbegavam i kolače sa rumom.
    Pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ako ne podnosiš rum, probaj sa votkom a sa domaćom lozovačom nisam probala, možda bi mogla i ona. Topli pozdrav.

      Избриши
  6. Одговори
    1. Joj Jasna, znam šta misliš, ali ako voliš čokoladu, po jednu malu čašicu, uveče,posle posla ili vikendom,neće nas ubiti.

      Избриши
  7. Nisam nikad pravila liker, a uvek sam se divila kakve likere ti sve praviš.Ovo bi mogao biti probni početak.

    ОдговориИзбриши
  8. Jako zanimljiv liker, ja nisam baš ljubitelj ovih čokoladnih, ali moja sestra ih obožava i napraviti ću joj ovaj da je razveselim, sigurno će se i iznenaditi :) Zorice samo bih htjela pitati koliko dugo može stajati ovaj liker ? Hvala ti unaprijed na odgovoru.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti Branka puno na komentaru....moraš ga čuvati u frižideru zbog pavlake i može trajati oko 4 do 6 nedelja, ako izdrži toliko.Topli pozdrav.

      Избриши
    2. Hvala ti Branka puno na komentaru....moraš ga čuvati u frižideru zbog pavlake i može trajati oko 4 do 6 nedelja, ako izdrži toliko.Topli pozdrav.

      Избриши
    3. Hvala ti Zorice na odgovoru i informaciji, baš ću se sestri napraviti ovaj liker !

      Избриши