среда, 10. јун 2015.

Ćulbastije

Verujte da nikad nisam čula za ovo jelo, nešto me je to asociralo na neku vrstu prelivenih kolača. U prošlu subotu smo prijateljica i ja bile u crkvi na venčanju sina naše zajedničke prijateljice i na putu ona kaže kako je njena komšinica pravila večeru za komšiluk ( u toj ulici ima oko dvadesetak familija naših ljudi iz raznih krajeva ex YU i često se skupljaju kod jednog od njih,svaki put neko drugi ) i da je pripremila i ćulbastije i da su joj se jako dopale...ja sva u čudu, šta li je to? Pošto poznajem tu njenu komšinicu ( nekad sam i ja živela u tom kraju i znam ih sve ) nazovem je telefonom i lepo pitam da mi žena objasni kako se prave te ćulbastije i ona mi kaže da je to recept njenog brata i lepo mi žena izdiktira kako da napravim to jelo....i evo ga...uh, al smo se muž i ja najeli.


Sastojci:

1 kg mesa po izboru; šnicle, krmenadle, lungić
4 velike glavice crnog luka
4 čena belog luka
oko 1 kg paprika
po ukusu začini; vegetim mix za svinjetinu,biber,so

Priprema:

Meso ( ja sam koristila lungić, ako se tako zove na srpskom, isekla na komadiće oko 1.5cm debljine ) ) oprati ,osušiti i začiniti po ukusu. ( ja sam koristila vegetin mix za svinjetinu i sveži biber ) Ostaviti nekoliko sati u frižider da se ukusi sjedine ili preko noći.
Meso ispeći na roštilju.

Luk iseći na sitnije kockice, paprike oprati, očistiti od semenki i žilica i njih iseći na manje kockice.
Beli luk očistiti i iseći na sitnije komadiće.
Sve to izmešati i posoliti i pobiberiti po ukusu.

U zemljanu posudu staviti na dno trećinu količine od luka, preko staviti polovinu ispečenog mesa, opet preko drugu trećinu luka, meso i završiti sa lukom.
Preliti sa 30 ml ( 2 kašike ) ulja i zaklopiti,ako nemate poklopac, staviti alu foliju preko i dobro ušuškati svuda okolo da nigde para ne izlazi i staviti u rernu da se peče na 185°C
Peći oko sat i po do dva sata ili dok vam luk potpuno ne omekša.
Poslužiti toplo.


Ja sam poslužila sa kuvanim krompirom.



Prijatno!!!!

9 коментара:

  1. Zoki, ne zelim da te ispravljam, ali trebalo bi da se zovu djulbastije (Turski djul = ruzica)...Prakticno su to snicle okruglog oblika (od mljevenog mesa), ali ih u raznim krajevima prave na razne nacine. Ne sumnjam da je veoma ukusno ovako kako si ti napravila; izgleda odlicno!

    ОдговориИзбриши
  2. Jasna, hvala ti puno...za Đulbastije znam i bila je polemika na Coolinarici oko imena, i onda nazovem ženu koja mi je dala recept i ona mi je rekla da oni zovu Ćulbastije a i moj muž mi je rekao da se zovu ćulbastije...
    Pogledaj šta google kaže o tome...
    https://www.google.ca/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=%C4%87ulbastije
    Veruj mi, ne ljutim se, samo mi te slobodno ispravi, nema u tome ništa loše.
    Topli pozdrav.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ocito da je to razlicito jelo od onoga sto ja poznajem; tipican primjer kako su slicni nazivi (ili cak isti), sa razlicitim pristupom pripreme...E sad bi trebalo da se 'posvadjamo' ko je u pravu i odakle je poteklo...;-)
      Lijep pozdrav Zoki

      Избриши
    2. Jasna, taman posla da se posvađamo ( sad mi treba onaj mali smajlić )...ali je dobro što možemo da naučimo nešto novo...to je veličina ovog blogovanja i delenja recepata. Šaljem ti jedan topli virtualni zagrljaj.

      Избриши
  3. Moja baba (bosanka) sprema sa komadima mesa i crnim lukom sečenim krupno i isto ih zove ćulbastije. Za đulbastije od mlevenog mesa sam ja saznala tek kod Jelene (foodforthought). Više i ne znam kako se šta gde zove XD. Ovaj recept je sjajan jer su tu i paprike :-).

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Tajana....Ma još manje znam gde se šta zove, ali znam da se đulbastije prave od mlevenog mesa ( saznala kasnije ) kako god da se zove, nama se jako dopalo.Topli pozdrav.

      Избриши
    2. Tek sad vidim da sam napisala "moja baba" a uvek je zovem "baka" :-). Nema na čemu, i uvek je važno da je ukusno, ostalo manje-više :-D. Lep dan želim :-).

      Избриши
    3. Ja sam moju baku zvala majka, tako je u našem kraju a mamu sa mama...Hvala ti još jednom.

      Избриши
  4. Ćulbastije su mljac i rade se od komada mesa ... jedino durga faza se negje neradi da se to ponovo peče s luka, mada je tako bolje, jer se prije pečenja marinira začinjeno meso u luku,makar da samo prokipi i da se arome prožum a luk omekša, i termički se obradi ... ih što bih vam se ppridružio, a odlična je varijanta za velika okupljanja, imam YU knjigu i njoj se zove ćulabasije, nema veze ime, to je nalik mućkalici ali samo s luko poz Zorice i Stanoje, dođi u Varaždin pa ćemo da se ubijemo u ćulbastijama, ma i grah vojnički je u dobrom društvu mrak

    ОдговориИзбриши