среда, 17. јун 2015.

Kuvala sam sa Jekom

Već je postalo neko nepisano pravilo da, kada se izabere novi CC na Coolinarici, kuvamo po njihovim receptima. Obično to bude tajno dogovaranje, dok ne dođe dogovoren datum i onda svi mi objavljujemo naše slike napravljenih recepata.
Ovo je vrlo slično našoj igrici FBI Rukavice, gde mi glasamo za blog, koji ćemo istraživati.
Za mesec maj je izabrana naša Jeka, lepa,mlada žena i pored toga vrlo sposobna domaćica.
Imala sam priluku da upoznam Jeku na prvom Cool okupljanju u Beogradu,pre 3 godine,2012 u decembru i bilo mi je veliko zadovoljstvo zagrliti je uživo.
Ja sam vrlo često u njenoj kuhinji, mnoge recepte sam isprobala, neke objavila i ovde, tako da mi je bilo zadovoljstvo kuvati po njenim receptima ovog puta.
Moja lista je bila podugačka, ali sam bila jako zauzeta, tako da nisam uspela ni pola da pripremim od onog što sam želela...
Podeliću ovde sa vama ono što sam pripremila po njenim receptima i ako imate priliku, isprobajte ih i vi.





Originalni recept je u naslovu a ovde je link za recept  na mom blogu.
Slike nisu tako lepe jer cela ta nedelja je bila kišovita i htela ne htela, nisam mogla bolje da uslikam.



Ove kiflice su fenomenalne..pogledajte recept na originalnom linku a ja ću ovde da napišem onako kako sam ih ja napravila.

500 g oštrog brašna
400 g mekog brašna
14 g suvog ili 20 g svežeg kvasca
250 ml vode* ( ja sam koristila kefir )
250 ml toplog mlekai mogu vam reći da su mi oba načina lepa, jedino na moj način s
100 ml ulja
1 kašičica šećera*
2 kašičice solii
100 g mlečnog margarina* ( kod mene je puter i ja sam tih 100 g putera iskoristila na drugačiji način )
1 jaje
semenke po izboru

Znači, ja sam promenila u originalnom receptu ovo što je označeno sa
U pripremi ćete videti kako sam ih ja napravila, a pravila sam ih i po originalnom receptu i po ovom koji sad pišem.

U toplu vodu staviti suvi kvasac, kašičicu šećera i kašičicu brašna, izmešati  i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.

U vanglicu prosejati oba brašna dodati so, ulje, kefir i podignuti kvasac i sve dobro izmešati sa mikserom. Dobićete retko testo.
U originalnom receptu Jeka kaže da se ostavi 20-ak minuta da testo krene, ja nisam.
Dodavati preostali deo brašna i umesiti glatko i meko testo. Ja mesim moje testo mikserom i uzelo mi je dosta vremena  da umesim preostalo brašno u testo, što meni lično je bolje da se testo duže mesi.
Blago pobrašniti radnu površinu,isipati umešeno testo i premesiti ga. Oblikovati u loptu,premazati sa malo ulja i vratiti nazad u vanglicu i ostaviti testo da raste pola sata, na toplom mestu.

Naraslo testo podeliti na 4 jednakih delova, premesiti.
Uzeti jedan deo i rastanjiti u krug,veličine velikog tanjira, tako isto uraditi i sa drugim delom.
Na prvi rastanjen deo testa izrendati 25 g putera, koji ste prethodno podelili na 4 dela i zamrznuli i preko staviti drugi rastanjeni krug,podviti malo krajeve ispod i rastanjiti  u što veći krug možete.
Krug iseći prvo na 4 ista trougla i onda svaki trougao iseći na još 4 dela i onda izrendati 25 g zamrznutog putera preko celog kruga ( rendati na sitnu stranu renda ) i zaviti u kiflicu.
Pleh prekriti papirom za pečenje i naređati zavijene kiflice ( za ovu količinu testa trebaće vam dva pleha ).

Sad isto uraditi i sa preostalim testom, rastanjiti oba dela,preko prvog dela izrendati 25 g zamrznutog putera,prekriti sa onim drugim, rastanjenim delom, rastanjiti u veliki krug,iseći na 16 delova i izredati zadnjih 25 g zamrznutog putera i zaviti u kiflice.
Naređati na drugi pleh,prekriven papirom za pečenje.

Meni su kiflice bile potrebne sledećeg dana te sam ih napravila uveče,dobro sam ih zavila sa svih strana sa providnom folijom i ostavila u frižider preko noći.

Sledećeg dana sam ih izvadila iz frižidera, ostavila na sobnoj temperaturi oko sat vremena da narastu.
Umutiti jaje, dodati malo mleka, premazati kiflice, posuti sa semenkama po izboru i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 30 do 40 minuta ili dok vam lepo ne porumene.
Ohladiti ih i poslužiti.


Prijatno!!!!



Ova salata je fenomenalna, mi smo je jeli za doručak ali isto tako vam može biti i užina i desert...šta god se vama sviđa.




Da bih napravila ovu pogaču morala sam ustati u 3 sata ujutru jer tog dana smo putovali na destinaciju koja je udaljena od Toronta 4 sata, išli smo na svadbu sinu našeg venčanog kuma a htela sam da ponesem nešto nama  za put i da ostavim da imamo kad se vratimo....kako sam bila pospana dobro da sam je uopšte umesila, ali uspeh...pogača je jednostavno fenomenalna.
Ja sam koristila za premaz mešavinu putera, krem sira i feta sir,umutila sve zajedno i sa tim sam premazala isečene delove testa.

.....i na kraju da vam predstavim ovu mladu ženu, koja je naša Cool Chefica za mesec maj..


Draga Jeko, od srca ti hvala na svim ovim lepim receptima i da znaš da se radujem zajedno sa tobom ovoj tvojoj tituli.

7 коментара:

  1. Hvala za divne recepte i za upoznavanje sa ovom mladom "kuvaricom" :)

    ОдговориИзбриши
  2. Zoko, videla sam slike na Coolinarici, a drago mi je da si stavila link na mom blogu pa da vidim i ovde, sve zajedno, i sada sam, kao i onda, oduševljena! 😍I baš sam dirnuta tvojom pažnjom, znam da za svakog ko bude izabran za CC izdvojiš vreme i posvetiš se, hvala ti od srca! 💗

    ОдговориИзбриши