четвртак, 1. октобар 2015.

Kolač sa kefirom / jogurtom

Pre nekoliko dana odosmo kod prijatelja, jeste,onaj koji ima voće u dvorište i koji nam svake godinr da kruške, šljive a ovog puta nabrasmo i jabuke...nisu nešto bog zna šta,ali su zdrave i ne prskane, za kolače su dušu dale a mogu se i jesti.
Branka, sa Coolinarike je prvo napisala kratko recept ispod slike, koji sam ja donekle pratila, samo šećera mi je bilo više nego previše, smanjila sam šećer i pored toga je za nas bilo slatko...vi, ako volite slatko ostavite količinu šaćera koju sam ja stavila, ja ću sledećči put još smanjiti...recept ću napisati onako kako sam ja pravila a vi, ako hoćete možete da "zavirite" i na originalni recept.
Ovo je vrlo izdašan kolač i za veće društvo je odličan.


Sastojci:

5 jaja
250 g šećera ( drugi put ću staviti samo 150 g )
1 kesica vanilinog šećera
250 ml ulja
500 ml kefira ili jogurta
1 kesica praška za pecivo
600 g brašna
1. 5 kg izrendanih jabuka
2 kesice vanilinog šećera
2 pune kašike šećera ta jabuke
1 puna kašičica cimeta ili po ukusu

Priprema:

Prvo pripremiti fil od jabuka.
Jabuke oljuštiti, očistiti i izrendati na krupnu stranu, staviti ih u veću šerpu, dodati šećer ( količina šećera zavisi od slatkoće jabuka, mada mislim da su sve jabuke dovoljno slatke da im nije potrebno previše šečera ) i vanilin šećer, ako volite suvo grožđe, dodati  i dinstati dok jabuke ne omekšaju. Na kraju dodati 1 punu kašičicu cimeta ili po ukusu.
Ostaviti sa strane da se ohladi.

U dublju posudu za mućenje staviti zajedno belanca i žumanca i mutiti sa mikserom, postepeno dodavajući šećer i vanilin šećer i mutiti dok vam masa ne postane svetla i gusta.
Dodati ulje i sjediniti sve zajedno, muteći i kad se sjedinilo dodati kefiri ili tečni jogurt i još jednom sve sjediniti.
Prosejati brašno i prašak za pecivo pa polako sipati u masu od jaja i sjediniti sve zajedno sa žicom za mućenje.

Uključitti rernu na 200°C da se zagreje.
Tepsiju, veličine 38cm prečnika ili 38cm X 26cm  podmazati sa hladnim puterom i posuti sa brašnom.
Sipati polovinu, ili malo više od polovine testa u tepsiju i staviti da se peče, oko 10 do 15 minuta, izvaditi tepsiju napolje, kašikom sipati izdinstane jabuke ( količina jabuka zavisi od vas, može i manje, mi volimo da ima više jabuka ) poravnjati jabuke i sipati drugi deo testa, gledajte da vam je tepsija dublja, jer kad se kolač peče on i naraste, meni je bilo tačno do ruba metalčevog đuveča.
Vratiti nazad u rernu i peći još oko 35 do 40 minuta ili dok vam lepo ne porumeni odozgore.

Ispečen kolač ostaviti da se ohladi, iseći na kocke,posuti sa prah šećerom i poslužiti hladan sa kafom ili mlekom.


Prijatno!!!!

Ovaj vikend smo proveli sa našim prijateljima na Commando Lake gde oni imaju vikendicu..evo malo slika .


Jesen je stigla na severu provincije Ontaria i priroda je prelepa tamo, lišće možete da vidite u mnogo boja..ovo je tek početak, za nekoliko nedelja će biti prelepo.


Ljudi žive na farmama pored auto puta.


Svratili smo u jednu nemačku prodavnicu, koja je u stvari na farmi...ja sam se oduševila sa ovim malim ovnićima...tu kupismo divnu sušenu slaninu.


Pored ovog puta je izvor gde smo napunili balone sa vodom..uh što je voda dobra...


Moj muž ne voli da sedi, on bi da nešto radi i dobio je posao..da iscepa drva za vatru...uradio je to sa zadovoljstvom.


Pogled na Commando Lake sa druge strane..


Svo lišće na drvetu je još uvek zeleno, osim jedne grane...


Po povratku svratismo do jedne farme gde smo se snabdeli sa kukuruzom, tikvama, lukom,belim lukom i jabukama i nagledasmo se ovih lepih životinja.....


Uhvatih zeku u štetu...baš je mnogo lep...


Kad je video da ga slikam, sakrio se...


Bilo je tu i drugih zečeva...


a ove dve bebe sam gledala dok su se igrali i prođoše ispod žice i odoše da posete ovce.


Tako nam prođoše 3 dana sa našim preijateljima i sad se vikendica zatvara preko zime, mada će oni ići i zimi, jer biti tamo je lepo i zimi.

10 коментара:

  1. Merhabalar, çok güzel resimler hayran kaldım. Ayrıca çok da leziz kek ellerinize sağlık.

    Saygılar

    ОдговориИзбриши
  2. Divne 'vikendashke' slicice...a i kolacu nije mane ;-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Malo da napunimo baterije a tamo kad odemo zaista se opustimo..ide 4 familije zajedno i zaista nam je lepo kad smo zajedno.

      Избриши
  3. Divne slike sa odmora. Sviđa mi se i kolač, posebno jer je sa kefirom koji super ide u testa... ♥

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Gago...hvala tebi na gljivicama, koje već 3 godine čuvam, podavala sam ih i mnogima, neki su voleli, neki ne...mislim da je to zbog obavedze održavanja, mi ga obožavamo i koristim ga maksimalno.Poljubac za tebe.

      Избриши
    2. Baš se radujem da su gljivice još zdravo-živo... I ja ih delim, neki su uporni, neki su odustali, al ja ga ja i dalje svakodnevno pravim. Čak je i moj Zoki par puta "uskočio u proizvodnju" dok sam bila na moru, procedio ih i nalio mlekom. Juče sam ih i našoj Jeki ponela na okupljanje...
      p.s. greškom mi je kopiran gornji komentar, pa ga ti makni... Pozdrav! ♥

      Избриши
    3. To ceđenje je radio moj Stanoje, ali po nekad zaboravi pa drži duže i onda kefir bude više kiseo, od skoro sam počela ja i sad ga pijemo oboje ali ga puno koristim za hlebove i peciva i uvek su m,i ta peciva bolja.Pozdrav i još jednom, hvala.

      Избриши
  4. Fotke prirode su krasne, a ovo je nešto kao brza pita od jabuka. Spremam recept!

    ОдговориИзбриши