уторак, 20. октобар 2015.

Kroasani

Svako pecivo je lepo za sebe, ja volim svako jedno i svako jedno me oduševi, tako je bilo i sa ovim....


Sastojci:

500 g brašna + 2 do 3 kašike
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
10 g suvog ili 25 g svežag kvasca
300 ml tople vode
200 g masnije fete ili bilo kog starijeg kravljeg sira
200 g smrznutog putera ili margarina

i još:

1 jaje za premazivanje

Priprema:

Ja koristim za peciva dve vrste brašna, svenamensko i hlebno, vi koristite koje vi volite.
Kod mene je mešavina 300 g svenamenskog i 200 g hlebnog brašna, pomešati oba brašna, dodati kašičicu soli, promešati, napraviti udubljenje i ostaviti sa strane.

Uzeti 100 ml tople vode, dodati kašičicu šećera, kvasac, sve promešati i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.

U brašno staviti izmrvljenu fetu, dodati nadošli kvasac, ostatak vode i mikserom umesiti testo, mesiti ga oko desetak minuta, umesto miksera možete testo umesiti i rukom.
Treba da dobijete meko i po malo lepljivo testo.
Radnu površinu posuti sa kašikom brašna, isipati umešeno testo i domesiti ga rukom, ako se testo puno lepi, dodati još malo brašna.
Testo treba da se vrlo malo lepi za ruke.
Oblikovati testo u loptu, premazati sa malo ulja i vratiti nazad u vanglicu, pokriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da testo naraste.

Naraslo testo isipati na pobrašnjenu radnu površinu i prstima rastanjiti testo, koliko možete, pobrašniti vrlo blago odozgore i rastanjiti u što veći krug možete, preko izrendati oko 125 g smrznutog putera ili margarina ( ja nikad ne koristim margarin ali za ovo testo sam koristila margarin i ja ga obično smrznem, mnogo lakše mi se izrenda ) i ostatak vratiti nazad u zamrzivač, trebaće vam opet.


Testo zaviti u rolat , opet vrlo blago pobrašniti odozgore i radnu površinu i sad vrlo pažljivo, da vam nigde ne pukne testo, razviti u što veći krug možete, jer što su kroasani više namotani, više će se listati.
Kad ste razvili krug, u slučaju da vam testo negde pukne samo natapkati preko, malo brašna.
Preko izrendati onaj preostali deo margarina i iseći na 16 jednakih trouglova.
Zaviti u kroasane, tako što ćete prilikom zavijanja vući testo nasuprot od vas da imate što više navoja.


Zavijene kroasane poređati na pleh, koji ste prekrili pek papirom.Zagrejati rerenu na 200°C krosane premazati sa umućenim jajetom i po želji posuti ih susamom a i ne morate ( ja volim ) i peći dok vam lepo ne porumene, oko 25 do 30 minuta.


Pečene ohladiti na žici i poslužiti sa kafom, jogurtom, kiselim mlekom...


Kroasane možete i da zamrznete, bilo pre pečenja i kad je potrebno, izvaditi ih uveče, staviti na pleh i ostaviti preko noći u rernu, da narastu i sledećeg jutra ih samo ispeći, ili zamrznuti ih pečene, ostaviti da se odmrznu i vrlo kratko zagrejatu u rerni...izbor je vaš.


Prijatno!!!!

3 коментара: