четвртак, 31. март 2016.

Musaka od plavog patlidžana i šunke

Posle Uskrsa imamo previše preostale hrane, ne znam kako vi, ali mi uvek imamo višak i ako svima podelimo, opet i nama nešto ostane...da ne bi bacili hranu ja od kuvane šunke pravim bar još nekoliko jela i jedno od tih jela je i ovo.


Sastojci:
300 do 400 g preostale šunke
1 velika glavica crnog luka
1 mala papričica
3 čena belog luka
30 ml maslinovog ulja
po ukusu; morska so i sveže samleven biber, suvi začin
pola kašičice suvog italijanskog začina ( bosiljak, majčina dušica, origano )
1 puna kašika paradajz pirea
1 puna kašika pirea od paprike ili ajvar
2 pune kašike sitnije sečenog peršuna

Za patlidžan:
2 velika plava patlidžana
malo soli i bibera
pola kašičice suvog italijanskog začina
kašika - dve maslinovog ulja

i još:
3 jaja
400 do 500 ml mleka ili 400 ml mleka i 100 ml pavlake za kuvanje
250 g izrendanog sira gouda, beli cheddar,mozzarella

Priprema:
Plavi patlidžan oprati i iseći na kolutove oko pola cm debljine.
Posoliti, pobiberiti,posuti sa mešavinom italijanskog začina ( vi, koji nemate italijanski začin u mojim receptima ima kako možete da napravite sami taj začin ) i preliti sa vrlo malo maslinovog ulja.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 °C oko 10 minuta, okrenuti patlidžan i peći i drugu stranu još desetak minuta ili dok vam ne porumeni.
Ostaviti da se ohladi.
Ja nikad ne solim prvo patlidžan pa da ga ostavim da odpusti gorčinu, jer kod nas te vrste nema, vi, ako je potrebno prvo ga posolite i ostavite desetak minuta da ispusti gorčinu, isprati ga hladnom vodom i osušiti kuhinjskom krpom ili papirom sa svih strana i onda ga blago posoliti, pobiberiti...

Preostalu šunku ( kod mene je bilo oko 350 g ) očistiti od previše masnoće i sitno iseckati ili samleti u multipraktiku.
U veći i dublji tiganj sipati vrlo malo ulja, dodati sitnije sečenu glavicu crnog luka i pržiti je dok luk ne omekša i postane staklast,dodati malu papričicu,koju ste očistili od žilica i semenki te i nju propržiti i na kraju dodati sitno iseckan beli luk i pržiti dok ne zamiriše,na kraju dodati kašiku paradajz pirea i kašiku pirea od paprike, ako nemate taj pire, dodati punu kašiku ajvara i sve zajedno upržiti nekoliko minuta, mešajući da vam ne izgori.
Na kraju dodati šunku i pržiti sve zajedno oko 5 minuta.
Dodati bibera, suvog začina i italijanski začin i budite vrlo pažljivi ako dodajete so, jer šunka je već slana.
Na kraju umešati sitnije isečen peršun,promešati i ostaviti na stranu.

Sir možete iseći na tanje listiće ili izrendati..mi smo imali veću kocku sira i sekli smo tanje listiće.

Pekač, veličine 30cm X 20cm i dubine oko 8cm blago premazati sa maslinovim uljem ili sprejom za pečenje.
Staviti prvo jedan red pečenog plavog patlidžana ( gledajte da imate dovoljno za 3 reda ) preko sipati polovinu mase od šunke, preko šunke trećinu sira i preko sira opet jedan red plavog patlidžana, preko patlidžana drugi deo mase od šunke, preko šunke drugu trećinu sira i preko sira ponovo plavi patlidžan i završiti sa sirom.
U tiganj staviti 3 jaja, dodati mleko i umutiti sve zajedno, izgrebati drvenom varjačom sve ono što je ostalo na dno i stranice tiganja, ( možete dodati prstohvat soli, ali ne morate jer sve ostalo je već slano ) i preliti preko pripremljene musake. Masa treba da bude pokrivena sa mešavinom mleka i jaja.
Po želji, možete preko tog posuti sa 25 g izrendanog parmezana.( ja jesam, jer volim ukus sveže rendanog poarmezana )
Zagrejati rernu ponovo na 175°C i peći oko 45 minuta..u slučaju da sir počne previše da rumeni prekriti papirom za pečenje, ali pred kraj otkriti i peći da sir dobije lepu boju.
Pečenu musaku ostaviti da se kratko ohladi.
Za to vreme vi pripremite zelenu salatu.
Poslužiti toplo.


Prijatno!!!!

4 коментара: