понедељак, 28. март 2016.

Stromboli sa švajcarskim sirom i šunkom

Juče vidim ovo na jednom blogu i pomislim se, kako bih baš volela parče ovog stromboli..nisam dugo izdržala i ako sam u zadnje vreme dosta disciplinovana što se tiče ishrane...


Sastojci za testo:
450 do 475 g sve namenskog brašna
8 g suvog ili 20 g svežeg kvasca
1 kašičica šećera
250 ml mlake vode
30 ml maslinovog ulja
1 puna kašičica soli za testo

Sastojci za punjenje:
200 g švajcarski sir
200 g neke fine šunke
3 struka mladog luka
50 g dimljene suve slanine

i još:
1 belanac
1 kašičica vode
semenke po ukusu

Priprema:
U toplu vodu dodati suvi kvasac, kašičicu šećera,promešati i ostaviti da se kvasac podigne.

U veću zdelu prosejati brašno i dodati soli,( u sastojcima nisam napisala so jer možda je nekom dovoljno slano od šunke, ja sam dodala 1 manju kašičicu soli jer bez nje bi mi bilo bljutavo, ali, ako koristite testo samo za hleb, onda bavezno staviti jednu punu kašičicu soli ) maslinovo ulje i nadošli kvasac.
Zamesiti testo. Isipati na blago pobrašnjenoj radnoj površini i umsiti meko i glatko testo koje ima male plihčice po sebi.
Oblikovati u kuglu, premazati vrlo malo sa maslinovim uljem i vratiti nazad u vanglicu. Prekriti providnom folijom i kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom da se testo udvostruči.

Naraslo testo premesiti i rukama oblikovati u veknu, kojoj su krajevi malo duguljasti.
Raseći oštrim nožem hleb i ostaviti da još jednom naraste,oko pola sata.
Umutiti belanac sa vodom i premazati preko testa i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 185°c ( 375F ) oko 25 do 30 minuta ili dok vam lepo ne porumeni. Izvaditi hleb i ostaviti da se ohladi.

Ovo sam vam napisala recept kako se pravi francuski hrskavi hleb jer, recept koji sam ja videla za stromboli je korišćeno gotovo testo.

Od količine koja vam je data u receptu za francuski hleb, ja sam napravila samo pola, jer za nas dvoje mi je bilo previše testa, ako imate veću porodicu, možete napraviti celu količinu testa ali onda će vam biti potrebno duplo više šunke, sira, slanine i mladog luka i preporučila bih vam da pravite dva manja rolata umesto jednog većeg jer se bolje ispeku pojedinačno.

Naraslo testo isipati i na blago pobrašnjenoj radnoj površini ( ja umesto brašna koristim gustin ) rastanjiti testo oko pola cm debljine i prvo staviti listove šunke svuda preko testa ali ostavite okolo krajeva malo otkrivenog testa, preko šunke staviti listove švajcarskog sira, umesto listova može da bude i izrendani sir, preko posuti sa sitno iseckanim mladim lukom i na kraju sa suvom dimljenom slaninom, koju ste prethodno sitno iseckali. ( ako hoćete, možete je prvo malo ispržiti i ocediti od masnoće )
Zaviti u rolat.


Pleh za pečenje prekriti pek papirom i ako hoćete možete posuti po papiru malo kukuruznog brašna i na to brašno staviti zavijeni rolat.
Raseći odozgore popreko sa oštrim nožem na nekoliko mesta, pokriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu dvadesetak minuta.
Premazati rolat sa umućenim belancetom i vodom, posuti semenkama po izboru i peći oko 3o minuta na 185°C ili dok vam korica lepo ne porumeni.


Pečeno staviti na žicu da se ohladi, iseći oštrim nožem i poslužiti toplo.



Prijatno!!!!


8 коментара: