уторак, 15. март 2016.

Zalogaji sa kozjim sirom i avokadom

Odlučila sam pre nekoliko meseci da moram da smanjim kilažu, jer ovo, kako je počelo da ide, neće biti dobro. Jedem i dalje sve, znači nisam na nikakvoj dijeti, jer mi se vrti u glavi od tih silnih imena, koje ne mogu ni da zapamtim a i netrudim se, jednostavno sam počela da se mnogo više krećem i to svakodnevno, brzim hodom, dva puta dnevno po sat vremena a nekad je i to i tri puta dnevno.Jednom nedeljno idem da igram folklor, koji sam nekad igrala redovno, ali od kako smo se odselili na periferiju grada, to mi je daleko, oko 80 km u jednom pravcu, više me neće ni ta daljina zaustaviti da idem, jer lepo je videti se sa dragim ljudima, i upoznati nove.
Imam sreće da me muž podržava u svemu tome, i bila kiša, sneg ili vetar, ide zajedno sa mnom i jede sve ono što se pripremi u kući za ručak, da li je to ono što mu baš nije po volji ili ono što voli.
Sa ovom odlukom sam počela polovinom decembra, ni malo dobro vreme, praznici su kucali na vrata i slavlja i slava je bilo na sve strane..izdržala sam jer sam jednostavno donela tu odluku sama.
Mesec dana pre toga smo bili na odmoru ali,pre odmora sam imala godišnji pregled i doktorka je rekla da mi je šećer povećan i da ću morati da pripazim a po povratku sa odmora mi je bilo zakazano u  savetovalište za dijabetičare...iskreno rečeno, jako sam se uplašila, jer moja tetka, očeva sestra, je oslepela od dijabetisa i sećam se, kad sam je posetila davne '85 godine da mi je rekla da pije 7 tableta za dijabetis...uh to mi baš ne treba...
U savetovalištu sam se srela sa medecinskom sestrom i nutricionistom i ti saveti su mi jako pomogli da odlučim da moram da se što više krećem a što se tiče hrane, rekli su  mi da mogu jesti sve, ali u malim količinama i pokazali nam koliko je sve to količinski...reći ću vam ovde, ako nekog interesuje da zna, jer hrana se ne mora meriti,meso u količini koliki vam je dlan, debljine malog prsta,, ugljenih hidrata u veličini vaše stisnute pesnice i zeleniša i povrća onoliko koliko vam može stati u dve šake..ima toga još koliko se sme i može, ali da vas ne davim i NIKAKO ne preskakati obroke, obavezno je imati 3 manja obroka i dve male užinice.....
Na kraju se ipak predpostavilo da nemam povišen šećer, da je u normalnoj granici ( radili su još neke testove posle toga ) ali sam ja odlučila da moja težina mora da ide dole...do današnjeg dana sam izgubila 7 kg, možda to i nije mnogo  za 4 meseca, ali ja sam više nego zadovoljna....


Sastojci:

2 avokada
100 g kozjeg sira
ljuta tučena paprika
crna lava so
4 parčeta hleba po vašem izboru
maslinovo ulje ( ne mora )

Priprema:

Ispeći hleb u toster, ali ne previše, samo da malo dobije boju i koricu.

Očistiti avokado i ispasirati sa viljuškom, dodati kašičicu limunovog soka da avokado ne pocrni, ako ćete poslužiti odmah, nije potrebno.
Raspodeliti na parčiće hleba, posuti sa izmrvljenim kozjim sirom, preliti sa kapima maslinovog ulja, posuti sa tučenom paprikom ( kod nas je ljuta ) i posuti sa crnom lava solju,ako je nemate koristite malo krupniju morsku so.

Poslužiti uz neku salatu, mi smo jeli sa mladim lukom.

Prijatno!!!

4 коментара:

  1. Krasan recept! Izgubljeni kilogrami još krasniji! I ja bih trebala, a imam supruga koji jede 5 puta dnevno i manje od mene. To su oni, bogomdani unutrašnji regulatori kod nekih ljudi. Šta ćemo, nismo svi takvi...

    ОдговориИзбриши
  2. E moja Damira, moj muž jede po celi dan ali svaki put po malo i mršav je, reklo bi se da uopšte ne jede...ali geni čuda rade a sa nama ženama je mnogo teže. Nemamo svi isti metabolizam.Hvala ti, draga moja i topli pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  3. Slazem se da je najbolja dijeta promjena nacina zivota i da mali koraci u tome cine velike promjene. Dobar slikoviti savjet koliko cega jesti u sakama ili dlanovima :) Lako zapamtiti. Svi mi jedemo samo vise nego sto treba i to je sav problem svima nama, a hrana je kljuc svega i uzrok vecine bolesti savremenog doba.

    ОдговориИзбриши
  4. Bravo, Zoko! ♥ Najbolje je kada se kilogrami skidaju polako, jer je sve drugo veliki šok za telo. I mene muči isti problem, pa već neko vreme baš pazim šta i koliko jedem jer se nakupilo viška preko zime, a škodi mi zdravlju.
    Ovi zalogaji su ti baš primamljivi, fina kombinacija..

    ОдговориИзбриши