понедељак, 4. април 2016.

Svitci s čvarcima

Sećam se kad sam videla ovaj recept kod moje cool prijateljice Mirjane na Coolinarici i oduševila sam se kako su svitci izgledali. Volim peciva sa čvarcima, ali ovde je teško naći dobre čvarke, pre nekoliko nedelja mi je prijateljica donela čvarke sa tri različita mesta i ni jedni mi nisu bili dovoljno dobri za pogačice..pre nekoliko dana navratimo kod prijateljice i ona nam ponudu čvarke, koje je kupila baš tog dana..meni su se jako dopali  i znala sam da ćemi od njih biti odlična peciva.
Mirjana, od srca ti se zahvaljujemo ,moj muž i ja, na odličnim pecivima.



Sastojci:
200 g hlebnog brašna
300 g sve namenskog brašna
12 g suvog kvasca
1 kašičica šećera
210 ml toplog mleka ( možda će trebati malo više )
100 g kisele pavlake
1 jaje
1 žumanac
1 kašičica šećera

 i još:
250 g mlevenih čvaraka
1 puna kašika omekšale masti
1 kašičica soli ili po ukusu

1 jaje za premazivanje

Priprema:

U 100 ml toplog mleka dodati suvi kvasac i kašičicu šećera, promešati i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.

Prosejati oba brašna u vanglicu, dodati kašičicu soli i sve izmašati. Napraviti udubljenje u sredini brašna, dodati jaje, žumanac, kiselu pavlaku, nadošli kvasac i preostalo mleko i zamesiti testo.
Istresti na radnu površinu i mesiti sve dotle dok ne dobijete meko i glatko testo, oko desetak minuta i  koje ima sitne mehuriće po sebi.
Oblikovati u loptu, premazati sa malo maslinovog ulja, vratiti u vanglicu,pokriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da testo naraste.

Dok testo raste, samleti čvarke, ja sam ih mlela na najsitnije, dodati kašičicu soli i omekšalu mast i sjediniti sve zajedno. Ostaviti na stranu.

Naraslo testo isipati na radnu površinu i podeliti na 6 dela, svaki deo je oko 155 g, premesiti ga ponovo,oblikovati u manje loptice i ostaviti desetak minuta da se testo odmori.

Radnu površinu posuti blago sa gustinom ( mnogo je bolje rastanjiti testo sa gustinom nego brašnom ) i rastanjiti sve loptice u jufkicu veličine malog plitkog tanjira.
Rastanjene jufkice staviti jednu na drugu.
Uzimati po jednu jufkicu i svaku premazati sa petinom samlevenih čvaraka i stavljati ih jednu preko druge..premazati 5 jufkica, šestu staviti preko i nju ne premazujemo.




Kad ste stavili šestu jufkicu preko onda joj krajeve vrlo pažljivo malo razvući i ugurati ih ispod svih preostalih jufkica,to radimo da nam prilokom tanjenja testa nadev ne izlazi sa strane.


Tako pripremljeno testo staviti na veliki tanjir, pokriti sa providnom folijom i ostaviti bar pola sata u frižider da se nadev malo stegne, lakše se testo tanji. 
Za to vreme operite sudove koji su vam u sudoperi.


Izvaditi testo iz frižidera, pospite radnu površinu sa gustinom i malo testo odozgore i sad pažljivo, da vam testo nigde ne pukne, tanjite ga što više možete, može u duži pravougaonik ili kocku,po potrebi pomažite se sa gustinom da vam se testo ne lepi za radnu površinu.
Kad je testo rastanjeno zaviti u rolat do polovine, onda i suprotnu stranu zaviti do polovine i oštrim nožem raseći gde se dva rolata susreću.
Svaki rolat još malo rukama oblikovati da vam je svuda podjednake debljine.


Oštrim nožem iseći komadiće oko 5 do 6cm dužine i ređati ih na pleh prekriven papirom za pečenje.
Trebate da imate oko 20 rolnica +-


Pokriti ih ponovo sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da još malo narastu, oko 30 minuta.
Narasle rolnice premazati umućenim jajetom, ako hoćete, možete ih posuti susamom i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 25 do 30 minuta u zavisnosti kako vaša rerna peče. Treba da su vam rumene odozgore, ako počnu previše da rumene, prekriti ih papirom za pečenje.


Pečene svitke ohladiti kratko i poslžiti sa kefirom, jogurtom, pivom....


Prijatno!!!!

7 коментара:

  1. Cvarci i piftija su jela koje nisam htela da jedem kao djete, sad sam vege ili kad pomislim na meso - onda cvarci su na prvo mesto kao jelo sto bih jela ako ikad projedem meso. Slike su ti fantasticne !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti Laura puno..volim ih i ja ali ih je, ovde u Torontu, teško naći da su dobri. Topli pozdrav.

      Избриши
  2. Biljana, ja pecivo volim a ovi svitci su tako dobri..mi smo se oduševili.Hvala ti puno.

    ОдговориИзбриши
  3. Divno izgledaju! Mogu zamisliti kako divno mirišu :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nestali su brzinom svetlosti i sledećeg dana su odlični, mogu se jesti hladni, ali su bolji kad se malo zagreju u rerni.

      Избриши