недеља, 3. јул 2016.

Hladna supa od krastavaca i kefira / jogurta

Ovako nešto je najbolje za tople dane...meni je ovo, uz fina peciva, bio ručak a koliko je kefir dobar, već sam vam pisala u jednom od prethodnih postova.


Sastojci: 4 mala ili 1 veći krastavac, 750 ml kefira ili jogurta, 175 g kisele pavlake, 30 ml maslinovog ulja, 1/2 kašičice soli, 1 veči čen belog luka
i još: sitno iseckan krastavac, sitno iseckan paradajz ( ne mora ), po ukusu so i biber, maslinovo ulje, sitno iseckan vlašac, peršun, mirođija

Priprema:
Ako koristite male mlade krastavčiće, nema potrebe da ih ljuštite od kore, samo skinite malo sa krajeva a ako koristite običan krastavac, oljuštiti ga i izvaditi semenke.
Ja sam koristila onaj dugi engleski krastavac i ja iz njega ne vadim semenke, jer su vrlo sitne i ne smetaju mi i pola sam ga oljuštila, pola ostavila koricu.
Iseckati na kockice a jedan deo iseći na vrlo sitne kockice i ostaviti sa strane.

U blender staviti krupnije sečen krastavac, čen belog luka, isečen na 4 dela, maslinovo ulje, kefir ili jogurt ( originalni recept kaže buttermilk / mlaćenica, ja nisam to imala pa sam koristila kefir ) i kiselu pavlaku i sve dobro izblendirati dok ne dobijete glatku tečnost, koja je malo gusta.
Ovako pripremljenu supu možete ostaviti u frižider da se dobro rashladi.

Pred služenje sipati, dodati onaj sitno iseckan krastavac u supu, po želji možete dodati i sitnije sečen paradajz ( ja nisam ) posoliti i pobiberiti i posuti sa sitno isečenim začinskim biljkicama, po izboru.


Prijatno!!!!

3 коментара:

  1. Nisam pravila čorbicu od krastavaca.Stalno kad dođe toplo vreme mislim da pravim.E sad si nam dala dobar recept .Praviću je sigurno.Divno izgleda a verujem da je baš za ovu vrelinu najbolja.Pozdrav! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja obožavam ove hladne supe, posebno kad je toliko vruće a ne znaš šta bi da jedeš...Hvala Dobrila i topli pozdrav.

      Избриши
  2. Danas smo baš radili tzaki, ali malo rjeđi i skužili da bi to stvarno bila dobra hladna juha. Tako da prst gore za ovaj recept..:)

    ОдговориИзбриши