петак, 8. јул 2016.

Orahovača


Još jedan fini liker,orahovača.Da ste me videli kako sam bila srećna kad me je prijatelj pozvao i rekao da mi je nabrao zelene mlade orahe.On ima dva drveta oraha u dvorištu ali mu ne rađaju,biće lakše kad počnu i oni da rađaju.



Sastojci:

     1 l alkohola od 95 %
     800 g šećera
     33 oraha, ubrana u maju ili junu
     1 štapić cimeta
     3 karanfilića
     1 komadić kore limuna

 Priprema:

Oprati i obrisati mlade orahe i iseći ih na četvrtine ( moji su bili veoma sitni i ja sam ih sekla na pola )
Staviti ih u staklenu teglu sa šećerom i držati je na sunčanom mestu dva dana, povremeno promešajte.

Posle dva dana ulite alkohol ( ja nemam taj alkohol pa sam koristila votku ) dodajte cimet, karanfilić i koricu limuna.Zatvorite teglu i ostaviti da odstoji na tamnom mestu 60 dana,pa liker procedite.

Presipati u tamne flaše i ostaviti da odstoji još dva meseca.Očuvaće se 3 meseca.

Znam da kasnim sa ovim receptom, ali ga sačuvajte za iduću godinu.

Živeli!!!!

6 коментара:

  1. Odlicno, ja bih samo dodala, da je ukusan I sa medom umesto secera .Zorice kao I uvek uzivam u tvojoj prezentaciji!!!!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno, draga moja prijateljice, drugi put pravim sa medom, ali ćemo morati zajedno da ga pijemo.

      Избриши
  2. Dolazim na casicu. :)
    Pitanje, da li je velika razlika izmedju orahovace sa votkom i one praljene sa sljivom?

    ОдговориИзбриши
  3. Može da stoji jako dugo, ja sam imala jednu flašu više od godinu dana jer u njoj nema šta da se pokvari i ja moje likere i pića držim u hladnom špajzu.Hvala na poseti.

    ОдговориИзбриши