петак, 28. септембар 2018.

Hearty chicken stew

Ne bih znala da prevedem naziv ovog recepta niti je gulaš niti je paprikaš, nešto između.


Sastojci: 50 ml maslinovog ulja, 4 velike šargarepe, 2 štapića celera, 3 čena belog luka, 2 lista lovora, 1 puna kašika pirea od paprike ili ajvara, 3 kašike pirea od paradajza, 125 ml crvenog vina, 1 veća konzerva paradajza, oko 500 g pilećih karabataka, 500 ml pileće supe, 3 glavice crnog luka, 500 g krompira, 50 ml crvenog vinskog sirćeta, po ukusu sui začin, so, biber

Priprema:  Piletinu očistiti od kostiju, kože, viška masnoće, oprati i osušiti. Iseći na kockice veličine jednog zalogaja. Posuti suvim začinom za piletinu i ostaviti u frižider dok vi pripremate sve ostalo.
Šargarepu očistiti, oprati i iseći na krugove oko 1cm debljine.Celer oprati i iseći na polumesece.
Bel luk očistiti i iseći na krupnije komade.

U šerpu sipati maslinovo ulje, dodati šargarepu i celer i pržiti nekoliko minuta da povrće malo omekša, dodati beli luk i pržiti da samo zamiriše.
Dodati lovorov list, pire od paradajza i paprike / ajvar i pržiti, stalno mešajući nekoliko minuta, samo da se povrće obavije ovom masom.
Naliti vinom, dodati seckani paradajz iz konzerve, posoliti, pobiberiti i ako koristite suvi začin, bilo koje vrste, začinite i dodati piletinu. Naliti supom ili vodom i gledajte da vam je svo meso prekriveno sa tečnošću.
Poklopiti, smanjiti temperaturu na nisku i kuvati dok se meso skoro ne skuva, obično ne treba više od 20 do 30 minuta.

Posle 20 minuta kuvanja dodati luk, koji ste očistili i iseklu na osmine i pustite da se kuva sve zajedno 5 minuta i na kraju dodati očišćen i opran krompir, koji ste isekli na veće komade i kuvati sve zajedno.Pred kraj otklopite šerpu,povećati malo temperaturu i kuvati dok se tečnost malo ne zgusne a krompir skuva. Gustinu tečnosti odredite onako kako vi i vaši ukućani volite.
Originalni recept, kaže da se koristi onaj mali sitni luk i to smrznut, niti sam imala takav luk smrznut, niti sam ga ikad videla u prodavnici, niti svež, te sam koristila običan luk i ne verujem da je išta promenilo ukus.
Na kraju dodati vinsko sirće i začiniti još ako je šta potrebno.
Probajte jelo prvo bez vinskog sirćeta i sipajte malo u tanjir pa dodajte vinsko sirće, možda će vam se više dopasti bez.
Ja nisam koristila vinsko sirće jer mi je bilo po malo kiselkasto od paradajza i nije mi bilo potrebno sirće.


Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар