среда, 13. март 2019.

Štrudla sa batatom

Krompir daje testu mekoću i sočnost pa zašto ne bi mogli da napravimo štrudlu od slatkog krompira / batata ...ja sam pre 5-6 dana napravila dve, jednu smo pojeli odmah, drugu sam odnela u komšiluk pa neka se i oni slade. Mnogo me je uhvatila lenjost za pisanje a recepti se gomilaju, moraću malo da se izvučem iz ovog zimskog sna.


Sastojci: 200 g pire od slatkog krompira / batat, 150 g putera, sobne temperature, 600 do 675 g brašna, 1 / 4 kašičice soli, 50 g šećera, 1 kesica praška za pecivo, 4 gr suvog ili 10 g svežeg kvasca, 225 g milerama, 2 jaja, korica od 1 manje pomorandže, 1 kesica vailinog šećera, 100 ml toplog mleka
i još: džem od kajsija ili breskve, krupnije mleveni orasi

Priprema:  Brašno prosejati, dodati prašak za pecivo, šećer, so i suvi kvasac i sve izmešati.
Ako koristite svež kvasac, njega izmrvite u 100 ml toplog mleka, dodajte malo šećera i ostavite na stranu da se podigne.

U sredini brašna napraviti udubljenje, dodati mileram, izrendanu koricu pomorandže, vanilu ( ja koristim vanilla paste ) blago umućena jaja ( ostavite za dve kašike od umućenih jaja da premažete štrudlice ) toplo mleko, pire od slatkog  krompira i zamesite meko testo, koje se vrlo blago lepi za ruke i mesiti ga još 5 minuta ( ja sve ovo odradim mikserom ) i tek onda dodavati puter, koji ste isekli na kockice i umesite masno testo.
Testo će vam biti jako mekano. Isipati testo na radnu površinu, ali nemojte da pospete brašnom već ga mesite rastežući ga rukom i lupati ga o radnu površinu. Uzeće vam dvadesetak minuta da dobijete testo koje će biti glatko i mekano ali koje će se po malo lepiti za ruke.
Premažite ruke sa malo ulja ili putera, oblikovati testo u kuglu i vratiti nazad u vanglicu,pokriti providnom folijom i kuhinjskom krpom i ostaviti u frižider najmanje 4 sata a najbolje preko noći.

Ujutru izvaditi testo i podeliti na 6 jednakih delova, oblikovati svaki deo u kuglu.
Uzeti jednu kuglu i rastanjiti što tanje možete u pravougaonik.
Premazati pravougaonik sa džemom od kajsija ili bresaka ( kod mene su breskve ) svuda ali okolo pravougaonika ostaviti 2 do 3 cm ne premazano, posuti sitno iseckanim ili krupno mlevenim orasima i zaviti u rolat, ne premazanu stranu, koja će vam biti na kraju duže strane malo rastanjiti više sa oklagijom da se lakše zalepi za testo.
Ostaviti pripremljen rolat na stranu.
Kada tanjite kuglice u rolate ne bi trebalo da pobrašnite radnu površinu jer testo je hladno i vrlo se lako radi sa njim, ali ako je potrebno, koristite minimalnu količinu gustina.
Sad tako isto uradite i sa preostalih 5 kuglica, rastanjiti u pravougaonik, premazati džemom i posuti orasima i zaviti u rolate.

Kalup veličine 10cm X 32cm ili sličnih veličina premazati sa malo ulja pa prekriti pek papirom. ( trebaće vam 2 ovakva kalupa, ako nemate dva, napravite obe štrudle, jednu stavite u pleh a drugu ostavite u frižider dok se prva ne ispeče, onda oprati pleh i ostaviti kratko da se ohladi, staviti pripremljenu štrudlu u isti taj pleh i ostaviti na toplom mestu da pripremljena štrudla ponovo naraste )
Od 3 rolata uplesti pletenicu i od preostala tri rolata uplesti pletenicu. Staviti ih u plehove, prekriti folijom i ostaviti na toplom mestu da štrudla popuni kalup, trebaće oko 45 minuta do sat vremena, u zavisnosti od toplote prostorije. ( ja stavljam u mlaku rernu i ostavim unutrašnje svetlo da gori u rerni.


Kad su štrudle narasle, one dve kašike jaja koje ste ostavili na stranu, dodati 1 kašiku mleka, sjediniti i premazati preko naraslih štrudli.
Po želji posuti makom i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C i peći 15 minuta, smanjiti na 175°C i peći još 25 do 30 minuta ili dok vam lepo ne porumeni.

Pečene štrudle ostaviti kratko da se prohlade u kalupu u kom ste pekli, izvaditi i ostaviti na žici da se potpuno ohlade.


Seći nožem za hleb i po želji posuti prah šećerom zamirisan vanilom.


Počnite sa 600 g brašna jer puno zavisi od pirea koliko će vam tačno trebati brašna, meni je trebalo tačno 675 g da zamesim testo koje će biti po malo lepljivo za ruke.

Prijatno!!!!!

Нема коментара:

Постави коментар