петак, 18. октобар 2019.

Brioche buhtle 2

Puno sam testa umesila i svako mi je lepo za sebe, ali ipak brioche testa su mi najbolja, prvo što se umese uveče a ujutru se radi sa njim, što znači da se dižu na hladnom i ima dovoljno vremena da se lepo podigne... već sam pravila brioche buhtle, one su bile sa mascarpone sirom, ovo testo je sasvim jednostavno i ne ide mnogo sastojaka u njega...


Sastojci za početno testo: 100 g sve namenskog brašna, 80 g toplog mleka, 7 g svežag kvasca
Sastojci za testo: 265 g sve namenskog brašna, 120 g mleka, 1 jaje, pola kašičice soli, 30 g šećera, 30 g putera sobne temperature isečenog na kockice, 1 kašičica vanilla paste, vanilin ekstrakt, korica od pola pomorandže
Sastojci za fil od šljiva: 200 g šljiva + 10 svežih šljiva, 25 g crvenog vina, 25 g soka od jabuka, 1 kašičica vanilinog ekstrakta, 1 puna kašika gustina
i još: malo putera, šećera u prahu, malo mleka

Priprema:  Dobro znam da se tečnost meri u dcl ali ovaj recept kaže u gramima i ja sam sve merila na vagicu zato pored tečnih sastojaka ćete videti grame.

U mlako mleko razmutiti kvasac, dodati 100 g brašna i sve sjediniti.
Pokriti i ostaviti na toplom mestu da testo naraste, oko sat vremena.

Za to vreme pripremiti sve ostale sastojke; prosejati brašno, zagrejati mleko, blago umutiti jaje, izrendati koricu pomorandže ( ko želi može da koristi i koricu limuna, ja više volim ukus pomorandže ) i iseći puter na kockice.
Skuvati fil od šljiva. ( ako nemate ove plave šljive, u prodavnici ima i drugih vrsta šljiva pa možete da koristite njih. Ja sam ove šljive ostavila još kad sam kuvala džem i za divno čudo, održale su se u frižideru te sam pravila fil od njih. )
Šljive oprati i iseckati na manje komadiće, dodati vino, sok od jabuka, šećer i vanilu i kuvati na nižoj temperaturu oko desetak minuta ili dok šljive ne omekšaju.
Samleti ih u blenderu ili štapnim mikserom. U malo hladne vode rastopiti gustin i dodati u masu od šljiva i pustiti da ponovo provri i da se zgusne.
Preostalih 100 g šljiva isto iseći na manje kockice i dodati ih u kuvane šljive, promešati i ostaviti sa strane.
Onih desetak šljiva koje imate, iseckati na manje kockice, pokriti i ostaviti u frižider, trebaće vam sledećeg dana kad budete pravili buhtle ( ovaj deo možete i da preskočite, ali što više fila, to bolje )

Kad vam je prvo testo naraslo, dodati sve ostale sastojke za drugo testo i umesiti testo, koje će da bude na tvrđoj strani.
Nemojte da stavite celu količinu brašna, ostavite nekih 30desetak g sa strane pa ako vam je potrebno dodavati po malo.
Meni je tačno trebalo 265 g brašna, ali sva brašna ne upijaju podjednako tečnost.
Na kraju, dok vam miklser radi dodavati kockicu po kockicu putera i umesiti sav puter u testo.
Izvaditi testo iz miksera i rukama ga još dobro doraditi, oblikovati u kuglu, zdelu podmazati sa malo omekšalog putera ili ulja, vratiti testo u zdelu, dobro pokriti i ostaviti preko noći u frižider ili na sobnoj temperaturi, ako vam prostorija nije puno topla.

Sledećeg jutra izvaditi testo iz frižidera, okrenuti na radnu površinu bez da ste posuli sa brašnom i rukom oblikovati u rolat.
Iseći nožem na 12 delova, otprilike da su isti. Prstima oblikovati u kuglice.
Svaku kuglicu rastanjiti oklagijom oko 15cm prečnika, kašikom sipati fil, koji je skuvan i ohlađen prethodnog dana, dodati malo svežih iseckanih šljiva i vrlo pažljivo prstima zatvoriti testo u obliku kuglice, ali pazite da vam je dobro zatvoreno odozdole, inače će vam fil iscuriti iz njih.
Koristiti okrugli pleh od 22cm za tortu sa štipaljkom, koji ste prethodno premazali sa malo omekšalog putera i ređati pripremljene buhtlice u krug, 9 sa strane i 3 u sredinu.
Pokriti i ostaviti na toplom mestu da buhtlice narastu, oko sat vremena.
Uključiti rernu da se greje na 180°C.
Naraslo testo premazati sa malo mleka i peći oko 30 do 40 minuta ili dok vam lepo ne porumeni.
Izvaditi pečene buhtle i ostaviti da se kratko ohlade u plehu, pažljivo izvaditi iz kalupa i ostavite da se prohlade.
Prohlađene buhtle posuti prah šećerom zamirisan vanilom i poslužiti sa kafom ili čajem.


Prijatno!!!!!


1 коментар:

  1. Savršeno! Markiraću recept za kasnije, sad me čekaju one naše buhtle koje sam planirala da mesim ovih dana.

    ОдговориИзбриши