среда, 16. октобар 2019.

Hleb koji se ne mesi sa semenkama

Ovi hlebovi koji se ne mese, su mi fantastični i u našoj kući ja ga mesim skoro svaki drugi dan, pojedem i ja parče za doručak, specijalno u dane kad postim, nekad sa džemom, nekad s ljutenicom... hleb, koji je izuzetno dobar i koji će vas držati sitim mnogo duže nego običan beli hleb.

Sastojci: 300 g sve namenskog brašna,  30 g integralnog brašna, 25 g zobenih pahuljica, 25 g heljdinih pahuljica, 2 pune kašike semenki bundeve,  2 kašike semenke suncokreta, 1 puna kašika sezam semenke, pola kašike crnog sezama,  2 kašike krupno samleveno kukuruzno brašno, 1 puna kašika lanenih semenki, 1 kašičica soli, 1 kašičica šećera, 5 g suvog kvasca,  oko 365 do 400 ml mlake vode
Od svih semenki po malo za posuti hleb odozgore.

Priprema:  Sve sastojke staviti u zdelu i promešati. Ja koristim suvi instant kvasac, koji se stavlja direktno u brašno a vi, ako je potrebno prvo  staviti kvasac u malo vode da se kvasac podigne.

Sipati prvo 365 ml mlake vode i sve kašikom ili varjačom sjediniti, ako vam se čini da je testo previše gusto a treba da bude ređe da možete varjačom da ga mešate, dodati još 1 do 2 kašike vode. Puno zavisi od vrste brašna koliko vam je vode potrebno.
Pokriti providnom folijom i ostaviti na toplom mestu nekoliko sati da se testo podigne.

Ovo testo se može napraviti i uveče i ostaviti da odstoji preko noći u kuhinji, ali onda smanjite količinu kvasca na pola.
Ja sam pravila na oba načina i meni je hleb odličan na bilo koji način.

Sledećeg dana staviti pek papir na radnu površinu i posuti sa kukuruznim brašnom.

Na radnu površinu posuti brašno, isipati spatulom testo i sa pobrašnjenim rukama oblikovati u okrugli hleb i pažljivo preneti na pek papir.
Mokrim rukama skinuti brašno sa gornje strane testa i posuti semenkama koje ste ostavili sa strane.


Prekriti providnom folijom i pokriti nekom većom vanglicom preko i ostaviti da testo raste dok vi grejete šerpu.

Uključiti rernu na 230°C i staviti šerpu od tučenog gvožća ili ako je nemate onda neku zemljanu ili keramičku, koja ima poklopac i može da izdrži visoku temperaturu i grejati oko 45 minuta.
Izvaditi šerpu iz rerne, pazite da se ne opečete jer je vrela, otklopiti i pažljivo spustiti pripremljen hleb, poklopiti i vratiti nazad u rernu i peći oko 35 do 40 minuta.
Otklopiti, smanjiti temperaturu na 185°C i peći samo dok vam gornja korica ne porumeni, pazite hleb jer semenke vrlo brzo potamne a vi želite da vam ostanu lepe boje semenke, to je oko desetak minuta.


Izvaditi pečen hleb, pažljivo izvući hleb sa pek papirom, staviti na žicu i pažljivo izvući pek papir ispod.
Ostaviti hleb da se ohladi.
Meni je ovaj hleb odličan i sledećeg dana a ko želi, može kratko da ga zagreje u tosteru.


Prijatno da vam je i uživajte u ovom hlebu.

Нема коментара:

Постави коментар