Već sam jednom pisala o ovom na mom blogu a i na Coolinarici pa hajde da zajedno ponovimo gradivo.
Ja volim da su jaja kuvana, da ne budu ni pretvrda a ni rovita, da nemaju onaj zeleni obruč i ne volim kad mi jaja puknu tokom kuvanja.
Ovde ću napisati kako se jaja kuvaju na klasičan način, kuvanjem a ima ih još: u air fryeru ili u mafin plehu u rerni a mogu i u instant pot-u...
Sastojci: 3 kasike soli, 185 ml sirceta, 4.5 l vode, 24 jajeta
Priprema: U vecu šerpu pomesati so, sirce, vodu i pustiti da provri.
Pre spustanja jaja u vrelu vodu, oprati ih i ostaviti oko 15 na sobnoj temperaturi, jer staviti hladna jaja u vrelu vodu popucace vam, zbog velike razlike u temperaturi.
Kuvati 9 do 10 minuta ali dužina kuvanja takođe zavisi i od veličine jajeta, veća jaja trebaće vam malo više vremena, minut-dva.
Dok se jaja kuvaju pripremite veću zdelu sa ledenom vodom iuz dodatak dosta leda.
Skuvana jaja, izvaditi i staviti ih odmah u vodu sa ledom i ostaviti ih da stoje 15 minuta. U slučaju da se led otopi, dodati još leda.
Jaja kuvana na ovaj način bi trebala da se jako lako oljušte ali ako se ne ljušte onda ih ljuštite ispod mlaza hladne vode.
Takođe je važno, jaja koja su starija, lakše će se oljuštiti nego sveža jaja.
Drugi način perfektno kuvanih jaja je i ovaj....
U veću šerpu staviti jaja pa naliti sa vodom da bude voda oko 5cm iznad jaja.
Zagrejati vodu zajedno sa jajima i kad provri, kuvati 6 minuta za osrednju veličinu (M) a ako su jaja veća oko 8 minuta, ako volite da su tvrdo kuvana, možete ih kuvati i do 10 minuta.
Skuvana jaja staviti u zdelu un kojoj ste stavili led i hladnu vodu, jer na taj način sprečavate dalje kuvanje.
Ovakvim postupkom ćete dobiti perfektno kuvana jaja, koja će se mnogo lako oljuštiti, bez da ostetite jaje i nećete imati onaj zeleni krug oko žumanca.
Dodatkom sirćeta u vodi dobijate svetlija jaja, mada ja uvek kupujem bela jaja pa mi nije ni potrebno da dodam sirće ali ako kojim slučajem jaje i pukne sirće će sprečiti da belance iscuri i da imate one froncle po vodi.
Ovo je moja omiljena metoda i svaki put kuvam jaja na ovaj način jer se ne setim uvek da iznesem jaja iz frižidera.
Ako vam neko jaje pukne, nije do ove metode kuvanja nego u zavisnosti od opne jajeta.
Нема коментара:
Постави коментар