четвртак, 30. јануар 2025.

Lisnati hleb

 Danas je vreme takvo da ne izadješ iz kuće a nama treba hleb, pa ništa, bar brašna imamo u kući uvek i hajde mesi.


Sastojci: 800 g + za doradu testa mekog brašna, 350 ml toplog mleka i 150 ml tople vode, 1 kocka  svežeg ili 2 kesice suvog kvasca, 2 jaja + pola umućenog jajeta, 1 kašika šećera, 1 dobro puna kaščica soli, 120 ml ulja, pola kašičice praška za pecivo

i još: 75 g putera, pola umućenog jajeta, 1 kašika mleka, semenke po izboru

Priprema: Prsejati brašno, pa odvojiti 100 g a 700 g staviti u vanglicu, dodati prašak za pecivo.

U drugu,  veću zdelu sipati toplo mleko, toplu vodu, šećer, kvasac, 2 jajeta i polovinu od trećeg ( umutiti sva tri pa odvojiti malo za premazivanje hleba a ostatak sipati u zdelu ) dodati suvi kvasac i ulje i sve to žicom za mućenje sjediniti. Sipati svu količinu brašna i varjačom izmešati da se sjedine brašno i tečnost.

Mesiti testo i po potrebi dodavati od preostalog brašna. Umešeno testo treba da bude meko i elastično ali da se ne lepi za ruke. Oblikovati testo, premazati zdelu sa malo ulja i staviti testo da raste na toplom mestu.

Naraslo testo podeliti na pola i premesiti obe polovine. Jedan deo pokriti i ostaviti na stranu a drugi deo rastanjiti oklagijom na pola cm debljinene u pravougaonik i premazati sa polovnom omekšalog putera. Zaviti kraću stranu u rolat i  zalepiti kraj za testo, iseći na 12 jednakih delova. Pleh, veličine 8 cm X 22cm premazati sa omekšalim puterom ili prekriti pek papirom i isečene delove stavljati u kalup.




Kad ste završili sa ređanjem malih rolatića, prekriti i ostaviti na toplom mestu dok vi sad to isto radite sa drugim delom testa.


Ostaviti oba kalupa ( ko želi, može da koristi veći kalup pa da ima samo jedan hleb, meni je bilo potrebno da imam dva hleba ) da testo još jednom naraste.

Naraslo testo premazati sa jajetom koje ste ostaavii sa strane u koje ste dodali 1 kašiku mleka i posuti semenkama po vašem izboru. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 30 minuta ili dok vam ne porumeni kako vi  volite.

Ispečen hleb kratko ostaviti u kalupu pa pažljivo izvaditi iz kalupa i ostaviti na žici da se ohladi.

Hleb možete kidati rukom jer se svako parče lako kida, kao da je harmonika hleb, jer za mene je i ovo jedna vrsta tog hleba


Prijatno!!!

Нема коментара:

Постави коментар