уторак, 16. децембар 2025.

Posni uštipci

Retko pravim uštipke i krofne baš zbog tog prženja ali eto, po neki put mi dodje želja da ih pojedemo.


Sastojci: 750 g brašna, 350 ml tople gazirane vode, 300 ml tople vode, 7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca, pola kesice praška za pecivo, 1 kašičica šećera i 1 kašičica soli

Priprema: Brašno prosejati zajedno sa praškom za pecivo, dodati so, šećer i obe vode koje su tople.
Varjačom izmešati sve zajedno dok ne dobijete lepo i glatko testo. 
Pokriti i ostaviti da vam testo naraste.

U dublji tiganj sipati ulje i zagrejati na osrednjoj temperaturi.


Ulje je spremno za prženje kad stavite drveni štapić ( kod mene je to drška varjača ) i okolo se pojave dosta mehurića. Malom kašičicom, koju ste prvo zamočili u ulje da vam se testo ne lepi za nju, vaditi testo i drugom kašičicom skidati masu u vruće ulje.
Pazite da vam ulje ne bude prevruće omda će uštipci brzo da porumene a unutra će vam ostati živi ili ako vam ulje nije dovoljno vruće uštipci će se napiti ulja i biće masni.

Uštipke pržiti do zlatno žute boje i ako se sami ne okrenu, okrenute ih vi da se isprži i druga strana.
Rešetkastom kašiko vaditi ispržene uštipke i stavljati ih na kuhinjski ubrus da se ocedi od viška masnoće.


Uštipke možete poslužiti sa džemom, sirom, ajvarom ili posuti šećerom u prahu zamirisan vanilinim šećerom.
Ja nisam imala puno vremena da napravim lepše fotkice ali ću drugi put predstaviti ove uštipke u boljem svetlu.

Prijatno!!!




Нема коментара:

Постави коментар