уторак, 24. децембар 2019.

Bećari

Ovaj kolač je nekad moja prijateljica pravila svake nedelje i dok smo išle zajedno da igramo folklor, svakog četvrtka ih je donosila, i za vreme pauze nas je počastila sa njima..ne živimo više u istom gradu, mnogo manje igramo folklor i ja sam potpuno zaboravila na njih. Mislim da svako od nas ima taj recept, manje više se razlikuju u nijansama ili količini pojedinih sastojaka i svako voli baš svoj recept. 
Ja ne znam ko je dao ovaj recept mojoj prijateljici, stoji zapisan u mojoj svesci sigurno nekih petnaestak godina i odlučila sam da ih pripremim za našu ovogodišnju slavu.



4 male oblande ili preseći na pola 2 velike

Sastojci za prvi fil:

200 g mlevenih oraha
150 g šećera u prahu
75 ml vrelog mleka

Sastojci za drugi fil:

3 žumanca
200 g šećera u prahu
150 g slatkog putera

Sastojci za treći fil:

200 g samlevenih smokava
100 g suvog grožđa
sok od 2 manje ili 1 veća pomorandža
izrendana korica od 1 manje ili pola od 1 veće pomorandže
150 g šećera u prahu

Priprema:

Mlevene orahe i prah šećer izmešati zajedno, sipati vrelo mleko, ali nemojte sve odjednom, možda vam neće biti potrebna cela količina, smesa treba da bvude gusta ali da može da se premaže.
Staviti jednu oblandu, krupnija strana okrenuta prema gore, sipati smesu od oraha i premazati svuda po oblandi, poklopiti sa drugom oblandom,krupna strana okrenuta prema gore,pritisnuti rukama svuda da se kora zalepi sa filom od oraha i staviti nešto teže preko oblande.

Moja prijateljica koristi sveža žumanca. Ako imate pasterizovana žumanca ili domaća jaja, onda ih koristite u svežem stanju, ja sam moja kuvala na pari, zajedno sa prah šećerom,celo vreme muteći sa žicom za mućenje, dok se smesa ne zgusne.
Umutiti  puter da bude penast i dodati u skuvana i ohlađena žumanca i umutiti sve zajedno.
Premazati preko krupne strane oblande i prekriti sa oblandom, ravna strana dole.
Staviti ponovo nešto teže...ja sam stavila veliki telefonski imenik a prvo sam stavila pek papir pa tek onda imenik.

Izmešati samlevene smokve, suvo grožđe, prah šećer i sok od pomorandže u homogenu smesu.
Premazati preko oblande i na kraju staviti četvrtu oblandu,krupna strana okrenuta prema dole.
Pritisnuti sa imenikom ili nekom teškom knjigom ili daskom za sečenje i ostaviti da se dobro stegne.

Seći na štanglice i poslužiti.




Prijatno!!!!!

26 коментара:

  1. Iskreno nije mi poznat ovaj recept a fenomenalan je za filovanje oblandi. Tri različita fila, ma super izgleda...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zoro, jedan od retkih kolačića koji ja volim da pojedem....vrlo je izdašan a mahom ga svi vole i što je najvažnije, može se napraviti puno ranije.Hvala ti i topli pozdrav.

      Избриши
  2. Ni ja nisam imala recept, niti sam ikad videla ovaj sladak zalogaj, hvala! Mmm ovaj. Treci fil deluje ukusno i mirisljavoooo mmm. Njammm smokve

    ОдговориИзбриши
  3. Ovo je super. Automatski smo dobili 3 recepta za oblande :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ovde jesu tri fila, ali ako bi ih koristili svaki posebno, ne bi ukus bio isti i trebalo bi mnogo više količinski. Topli pozdrav.

      Избриши
  4. Bas sam u potrazi za nekim dobrim filom za oblande a ovde naidjem na tri. Verujem da je kolac preukusan, sigurno cu napraviti.
    Pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Marijana, sa ovim filovima nećeš pogrešiti jer sva tri zajedno daju fantastičan ukus. Od srca ti hvala. i topli pozdrav.

      Избриши
  5. Прекрасни вафлени хапки,Зори!

    ОдговориИзбриши
  6. I've never tried to make homemade waffles like these ones. And... I shoud do it now, shouldn't I? :)
    Your ones look sooo delicious, Zoki! Hugs, my dear friend! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Gery, if you like this kind of sweets, go for it and I am sure that you will like it. You know that sweets and I are not best friends, but this cookie I really like it. Hugs, my dear friend:)))

      Избриши
  7. Dopada mi se, obožavam smokve, može jedno parče ;)?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kristina, rado bih ti dala i više, ali na žalost, ništa nije ostalo...drugi put kad ih pravim, zovem te.Topli pozdrav.

      Избриши

  8. Kao prvo ..dobra vest..nabavila sam oblande! Ovo mi se jako dopada i prvom prilikom pravim.

    ОдговориИзбриши
  9. Da samo znaš kako si me obradovala....i unapred se radujem....Srećno!!! XOX

    ОдговориИзбриши
  10. oh that looks so good,what u used for this,wafers and what else )

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ewa, there are figs, raisins, eggs, orange juice...you can translate recipe on google and it will tell you what is in it...it is very old recipe, one of many, from our old notebooks. Warm regards and Happy New Year!!!

      Избриши
  11. Draga Zorice nekad se taj kolac cesto pravio ,a pao je u zaborav.Jedan od finijih kolaca mi je i taj.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tako je, kad nam se nešđto sviđa onda pravimo dok se ne zasitimo i posle nam padne u zaborav.Topli pozdrav.

      Избриши
  12. Без сумње сигурна сам да је укусан колач обзиом да је са смоквама и орасима ! Оно што ме занима колики је утрошак времена,изгледа ми економичност материјала просјечна ? Само ова припрема три фила - вријеме? Мало појасните па одмах правимо и шаљемо утиске.. Хвала ❤ Поздрав 💋

    ОдговориИзбриши
  13. Svi sitni kolači traže dosta vremena, meni je ovo odlično jer ne moram dugo da stojim oko šporeta niti da tanjim testo...ovde se samo jedan fil kuva a druga dva se ne kuvaju..pa računaj bar sat i po...hvala ti na poseti.

    ОдговориИзбриши