петак, 6. децембар 2019.

Torta od jabuka i karamelizovanih oraha

Ne znam da li je ovo kolač ili torta, meni je sasvim svejedno šta je, ali mi je važno da je ukus jednostavno fenomenalan.. Recept mi je prosledila prijateljica i ja sam joj zaista zahvalna na ovom receptu jer ništa bolje nije mogla da uradi. Eva, od srca ti hvala.


 Sastojci za testo: 500 g brašna, 300 g putera, 1 celo jaje, 2 žumanca, 6 g praška za pecivo, 150 g šećera, 60 g kisele pavlake
Sastojci za karamelizovane orahe: 250 g krupnije iseckanih oraha, 75 g putera, 75 g šećera, 50 g neutralnog meda
i još: 1 kg izrendanih jabuka, prah šećer za posipanje kolača

Priprema:  Prvo trebamo da pripremimo testo.
Prosejari brašno zajedno sa praškom za pecivo, dodati šećer i sve izmešati.
Hladan puter iseći na manje kockice i rukama utrljati u brašno da imate sitne grudvice kad je utrljan u brašno, dodati kiselu pavlaku, žumanca i celo jaje i rukom sjediniti sve zajedno.
Isipati na radnu površinu i umesiti da vam testo bude glatko, oblikovati u kuglu pa podeliti testo na pola. Svaka polovina treba da bude oko 540 g i zaviti ih u providnu foliju.
Jedan deo testa staviti u frižider da se hladi a drugi deo staviti u zamrzivač.
Neka tako odstoji najmanje sat vremena.

Pripremiti kalup za tortu.
Blago premazati dno i stranice sa hladnim puterom.
Izvaditi polovinu testa i na blago pobrašnjenoj radnoj površini rastanjiti testo onoliko veliko koliki vam je kalup.
Preneti ga oklagijom ili rukama i položiti na dno kalupa.Ako je potrebno, rukama poravnjajte da vam je celo dno prekriveno.
Vratiti tako pripremljeno testo u frižider.

U veći tiganj sipajte med, ( koristite med koji nema jak miris, inače će vam se jabuke osećati vrlo malo, miris meda će vam preuzeti ukus kolača ) puter isečen na kockice i šećer i otopiti na osrednjoj temperaturi, kad se sve istopilo dodati krupnije isečene orahe i pržiti sve zajedno oko 5 minuta da malo porumeni.
Izvaditi testo iz frižidera i sipajte karamelizovane orahe kašikom svuda po kori,poravnjati spatulom ili kašikom.
Peći oko 20 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C


Jabuke oljuštite i izrendajte na krupno.
Ocedite ih i staviti svuda preko pečenih karamelizovanih oraha, poravnjajte rukom.
Izvaditi testo iz zamrzivača i na krupnu stranu izrendati svuda preko jabuka.
Vratiti nazad u rernu i peći još 25 do 30 minuta, ali pazite da vam gornja kora ne porumeni previše, ako počne da rumeni, prekrite pek papirom.

Pečen kolač izvaditi iz rerne, ostaviti da se kratko prohladi, izvaditi pažljivo iz kalupa, posuti prah šećerom, koji možete da zamiriše vanilom, iseći na komade i poslužiti.


Ja sam moj kolač napravila veče pre, preko noći sam ga držala u hladnoj ostavi a sutra dan, tj, danas sam ga iznela iz hladne ostave i držala ga na sobnoj temperaturi nekoliko sati pre nego što sam ga poslužila gostima.

Mene ovaj kolač malo podseća na čupavu pitu, ali ja nikad ranije nisam probala sa karamelizovanim orasima....ako niste ni vi, probajte i na ovaj način.


Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар