четвртак, 8. септембар 2016.

Prženice sa karamelizovanim breskvama

Mi breskve jako volimo i sve što je napravljeno od njih. 
Ako volite prženice, evo jedne ideje kako da ih prelijete sa odličnim sirupom a ako vam šta ostane, iskoristite da prelijete sladoled za desert, ili jogurt za doručak.


Sastojci za karamelizovane breskve:
2 breskve
125 g šećera od trske
100 ml vode
30 ml ruma 
35 g putera
Sastojci za prženice:
8 parčeta hleba
125 ml mleka
4 jajeta
i još:
šećer
cimet
muškatni orah
ulje ili puter za prženje

Priprema:
U manji tiganj sipati šećer i vodu i pustiti da vri, nemojte mešati samo okrenuti tiganjem naokolo i kuvati dok ne dobijete malo gušći sirup nego kad prelivate baklavu.
Dodati puter, rum ( ako neko ne koristi alkohol, onda može i rum ekstrakt za kolače, koji možete da izmepate sa malo soka od pomorandže ili vode ) i breskve, koje ste oprali i isekli na 8 kriški.
Kuvati sve zajedno oko 3 minuta ili dok vam breskve ne omekšaju, ali ne potpuno.
Ostaviti na stranu dok vi napravite prženice.


Umutiti jaja i dodati mleko i sjediniti sve zajedno.
Zamočiti svako parče hleba sa svih strana i pržiti na zagrejanom ulju ili puteru.
Ako imate ovu električnu ploču, najbolje je peći na njoj, ali ako je nemate, peći u najobičnijem teflonskom tiganju.
Image result for electric griddle
Ispržene prženice stviti na kuhinjski papir da se ocede od viška masnoće.

Na plitak tanjir sipati šećer i cimet, dodati vrlo malo muškatnog oraha i izmešati sve zajedno. Svako oceđeno parče posuti sa šećerom i cimetom i preliti sa karamelizovanim breskvama. Ako želite možete staviti i po malo kremu fresh ili umućenu slatku pavlaku.


Prijatno!!!

4 коментара: