среда, 26. октобар 2016.

Zapečen pirinač sa piletinom

Ovih dana sam bila jako zauzeta u kuhinji, kuvalo se po receptima cool chefice sa Coolinarike...Vukica ima izuzetno lepe, domaćinske recepte i bilo je teško odoleti im.Ja sam skuvala i nas dvoje smo pojeli 16 njenih recepata, od tih 16 izdvojiću nekoliko koje ću objaviti ovde na mom blogu, možda se dopadne i nekom od vas.
Ovo nije klasičan đuveč, nešto na tu temu, ali nama se jako, jako dopalo.


Sastojci:
400 g okruglog pirinča
1 kg piletne po vašem ukusu
3 glavice crnog luka
2 manja korena paškanata
4 do 5 šargarepe
3 čena belog luka
1 papričica
1 kašika paradajz pirea
po ukusu;so, biber, suvi začin,lovorov list.

Priprema:
Pirinač očistiti i skuvati posebno. Kad je skuvan, ocediti ga od vode i isprati hladnom vodom.
Posudu, u kojoj ćete peći pirinač, podmazati sa malo ulja i sipati pirinač,pobiberiti, posoliti i dodati malo suvog začina,sve zajedno izmešati i poravnjati pirinač.

Dok se pirinač kuva, pripremiti povrće.

U veći i dublji tiganj sipati nekoliko kašika ulja, dodati sitnije sečen crni luk i pržiti na tihoj temperaturi da malkice omekša, dodati očišćen i na kocke iseckan paškanat, šargarepu, očišćenu i na kockice isečenu, beli luk isečen sitnije i po želji, jednu ljutu papričicu i sve to dinstati zajedno nekoliko minuta i na kraju dodati piletinu, koju ste prethodno oprali i začinili po vašem ukusu, i isecite je na malo veće komade. Ja sam ovde koristila karabatake bez kožice i isekla ih na 3 dela.
Dinstati sve zajedno na tihoj temperaturi dok meso nije gotovo. na kraju dodati pire od paradajza, lovorov list, pobiberiti i začiniti po vašem ukusu.

Pripremljeno povrće i meso sipati preko poravnatog pirinča. Poklopiti posudu ili pokriti sa folijom, ušuškati okolo i peći u rerni oko pola sata, otklopiti i ostaviti da se kratko zapeče.

Pred služenje posuti sa sitno iseckanim peršunom i poslužiti sa salatom po vašem izboru.

Prijatno!!!


Za vas, koji ne jedete meso, ovo može da bude i vege recept, samo izostavite meso i po želji povećati količinu povrća ili dodati još karfiol, brokoli, kelerabu,prokelj..... ako koristite ovo povrće, dodati ga tek pred kraj dinstanja, jer ovoj vrsti nije potrebno dugo kuvanje

2 коментара: