уторак, 25. октобар 2016.

Rustični cheesecake sa malinama

Odlična poslastica kad vam se prijede nešto slatko...vrlo se brzo napravi a neću vam reći koliko se brzo pojede.


Sastojci:
450 g lisnatog testa
120 g omekšalog krem sira
75 g šećera
30 ml slatke pavlake
100 g lemon curd
400 g malina ili voća po izboru
50 g zagrejanog glatkog džema od kajsija ili malina
šećer u prahu
1 jaje

Priprema:
Najbolje da napravite lemon curd dan pre, ostaviti u frižideru neka vam stoji..kad je potrebno,tu je.
Ja sam ga pravila po ovom receptu.
450 g limuna
100 g šećera
2 L jajeta
115 g ne slanog putera
Limun oprati i izrendati koricu da imate dovoljno za dve velike kašike.
Sok iscedite da imate 125 ml.
U metalnu zdelu, koju možete da stavite preko druge šerpice, jer ćete ovo kuvati na pari,staviti koricu limuna i sok, šećer i jaja i staviti na šerpicu, u koju ste sipali vodu i kuvati ,stalno mešajući, dok se ne zagreje, kad se zagreje, dodavati iz četri puta puter i svaki put dobro umutiti dok se ne sjedini sa jajima i šećerom.
Kuvati dok se ne zgusne, tj, kad stavite varjaču u kremu da ostane krema na njoj i kad povučete prstom po varjači, da se vidi jasna linija.
Procediti kremu kroz cediljku,sipati u posudu i pokriti sa providnom folijom, da se ne stvori korica.
Ohlađenu kremu sipati u teglicu i čuvati zatvoreno u frižideru.
Ja sam ovaj lemon curd pravila sa mayers limunom, koji u suštini nije toliko kiseo koliko i običan limun, ako koristite običan limun, povećajte količinu šećera na 150 g.


Na blago pobrašnjenoj radnoj površini rastanjiti lisnato testo u pravougaonik.
Ivice, oko 2cm premazati sa vodom i preklopiti ih preko ostalog testa da napravite ivice po testu i pažljivo preneti na pleh, koji ste prekrili pek papirom.
Umutiti jaje sa 1 kašikom vode i premazati testo svuda, ivice i dno.
Dno izbosti viljuškom, posuti sa malo šećera od onih 75 g i staviti da se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C i peći oko 15 do 20 minuta ili dok vam lepo ne porumeni.

Dok se testo peče, umutiti omekšali krem sir sa preostalim šećerom, dodati pavlaku i sjediniti,muteći sve zajedno i na kraju dodati prethodno pripremljen lemon curd i sjediniti sve zajedno.


Kad se testo ispeklo, kašikom nežno ispritiskati sredinu da se testo sravnja i joštoplo premazati sa džemom,od kajsija ili malina ( kod mene je kajsija ) i ostaviti da se ohladi.


Na ohlađeno testo naneti pripremljenu kremu od sira i lemon curd i poravnjati.
Preko poređati voće; može maline, borovnice, jagode...ili šta već imate.
Ostaviti da se potpuno ohladi.


Ohlađenu poslasticu posuti sa prah šećerom, skuvati kafu i poslužiti...uživajte.


Prijatno!!!!


2 коментара:

  1. Mnogo lepa kombinacija, hvala na receptu!

    (ps. izbrisala sam prethodni komentar zbog pravopisne greske :))

    ОдговориИзбриши