понедељак, 17. октобар 2016.

Krem čorbica od paškanata i šargarepe

Evo još jednog recepta za našu igricu, ajme, koliko nas je...


Sastojci:
2 kašike maslinovog ulja
2 kašike putera
3 čena belog luka
1 velika glavica crnog luka
4 veća korena paškanata
4 veće šargarepe
2 štapića celera
1 puna kašičica mlevenog korijandera
beli biber i so, po ukusu
1 kašičica belog luka u prahu 
1. 5 l povrtne supe ili voda sa kockom za supu
125 ml pavlake za kuvanje
125 g kisele pavlake
i još:
prepečen hleb
kisela pavlaka po ukusu

Priprema:
U šerpu sipati ulje, dodati putern i zagrejati i onda dodati sitno iseckan crni luk i beli luk i pržiti na tihoj  temperaturi dok luk potpuno ne omekša i ne postane staklast.
Dok se luk prži, očistiti šargarepu, paškanat i celerevo stabljike i sve iseckati na sitnije kockice.


Dodati u šerpu i pržiti na tihoj temperaturi, malo češće mešajući,oko 5 minuta.
Naliti sa povrtnom supom, dodati mleveni korijander,beli luk u prahu, so,biber i malo suvog začina,promešati i kuvati oko 30 minuta ili dok vam povrće potpuno ne omekša.

Samleti štapnim mikserom ili u blender, dok ne dobijete potpuno kremastu masu.
Vratiti u šerpu, dodati pavlaku za kuvanje, kiselu pavlaku i sve dobro izmutiti sa žicom za mućenje da nemate grudvice od kisele pavlake, i kratko zagrejati samo da se cela ćorbica zagreje ali da vam ne provri.

Iseći manje parčiće hleba ili na kockice, propržiti na puteru.

Toplu čorbu ( gustinu podesiti po vašem ukusu ) sipati u tanjir, sipati kašiku kisele pavlake, posuti sa kockicama hleba ( ja sam koristila male parčiće hleba od bagutte ) i posula sam ih sa sitno iseckanom šargarewpom i paškanatom ( izvadila sam nekoliko kockica pre nego što sam sve napravila u glatku masu i sitno ih iseckala ).Ukrasiti lišćem šargarepe ili peršuna i poslužiti toplo.


2 коментара: