субота, 28. април 2018.

Hleb sa tikvicom

Kolače i mafine sa tikvicama sam pravila, čak i pite i znam da je sve odlično, ali hleb još nisam nikad pravila...ako imate tikvice, probajte hleb, zaista je fantastičan..



Sastojci:  380 do 460 g brašna za hleb, 20 g svežeg kvasaca, 1 kašičica šećera, 120 ml tople vode, 1 XL jaje,50 ml maslinovog ulja, 1 kašičica soli, 1/ 4 kašičica sveže samlevenog bibera, 225 g tikvica
i još: 1 jaje, prstohvat soli, 1 kašika vode,2 pune kašike izrendanog parmezana

Priprema: Mladu tikvicu oprati, osušiti i iseći na tanje kolutove,posoliti i ostaviti 10 do 15 minuta da ispusti višak tečnosti.
Pripremiti kuhinjski papir ili kuhinjsku krpu, poređati kolutove i pokriti sa drugim papirom ili krpom i dobro ispritiskati da pokupi višak tečnosti.
U multi praktik staviti osušene tikvice i samleti u pire, ako je potrebno možete dodati i jaje u tikvice i samleti u pire.
Ja sam morala da dodam jaje, jer su mi se tikvice isuviše osušile pa nisam mogla da ih sameljem u pire.
U toplu vodu staviti svež kvasac i kašičicu šećera, izmešati da se kvasac otopi i ostaviti na toplom mestu da se kvasac podigne.


U vanglicu prosejati brašno, dodati so, maslinovo ulje, sveže samleven biber ( ako ne volite da vidite biber u testu, možete da koristite beli biber i količinu odredite sami ) dodati pire od tikvice i narasli kvasac ( ako niste dodali jaje u tikvice, onda dodajte sada ) i zamesite testo.
U vanglicu staviti prvo 380 g brašna pa dok mesite testo na radnoj površini, dodavati po potrebi, jer puno zavisi od vlažnosti tikvica koliko će vam tačno brašna biti potrebno.
Meni je tačno trebalo 460 g brašna.
Kad umesite testo, treba da vam je meko i po malo lepljivo.
Oblikovati testo u kuglu, vratiti nazad u vanglicu, pokriti sa providnom folijom, koju ste blago premazali sa uljem da se testo ne zalepi za nju, i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči.

Naraslo testo isipati na pobrašnjenu radnu površinu i podeliti na 3 dela.
Svaki deo premesiti i rastanjiti u valjak dužine oko 30 cm.
Uplesti testo u pletenicu i premestiti upleteno testo u pleh, veličine 30cm X 10cm, koji ste prethodno premazali sa uljem.
Ponovo pokriti sa providnom folijom i ostaviti da testo napuni kalup.
Uključiti rernu da se greje na 180°C.
Narasli hleb premazati sa umućenim jajetom,prstohvatom soli i malo vode.
Posuti sa susamom i staviti da se peče. Peći oko pola sata do 35 minuta i pred kraj pečenja izvaditi,posuti sa izrendanim parmezanom i ostaviti da porumeni.
Originalni recept kaže da se hleb odmah pospe sa parmezanom ali ja nisam, bojala sam se da mi sir ne porumeni previše a hleb da nije još pečen.

Ispečen hleb ostaviti kratko u plehu da se ohladi, okrenuti i izvaditi hleb, pokriti sa kuhinjskom krpom i ostavite da se ohladi.
Ako ne kažete da u hlebu ima tikvice, neće ih ni primetiti a te tikvice hlebu daju posebnu sočnost.



Prijatno!!!

2 коментара:

  1. Sad i kod nas ima tikvica.Zorice ovaj recept mi se sviđa,nisam još probala hleb sa tikvicama.Super je!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno...hleb je izuzetno mek i dugo svež a nema šanse da bi iko pogodio da su tikvice u sastavu testa.

      Избриши