Kod nas na ovim kontinentu ne postoji klasična štrudla koju mi pravimo sa makom ili mlevenim orasima i oni sve to zovu slatkim hlebom, ovo je više od hleba, mirisna i meka štrudla sa suvim brusnicama...probajte, možda vam se dopadne.
Sastojci: 250 g hladnog pire krompira, 250 ml toplog mleka, 8 g suvog ili 20 g svežeg kvasca
50 g šećera, 1 kašičica soli, 250 g brašna za hleb, 350 g svenamenskog brašna, 2 jaja, 50 ml ulja, izrendana korica 1 pomorandže, 200 g suvih brusnica, 200 ml zagrejanog soka od pomorandže ili voda, 1 kašičica vanile, 1 kašičica cimeta
i još: 1 kašika cimeta, 50 g braon šećera, 1 umućen jaje, 1 kašika vode, prstohvat soli
Priprema: Dva kalupa, veličine 20cm X 10cm ili sličnih velilčina, podmazati sa omekšalim puterom i ostaviti na stranu.
Dobro zagrejati 150 ml mleka, dodati pire krompir i sve dobro sjediniti.Ostatak mleka zagrejati da bude toplo, dodati kvasac i kašiku šećera, izmešati i ostaviti na stranu da se kvasac podigne.
U vanglicu sipati 225 g brašna, dodati so, šećer, pire krompir sa mlekom i nadošli kvasac i sve izmešati sa varjačom, posuti preko te guste mase još 75 g brašna i ne mešajte,pokriti i ostaviti na toplom mestu da trsto naraste, oko sat vremena.
Naraslo testo rukom ili mikserom sa spiralnim nastavcima izmešati da splasne, dodati izrendanu koricu pomorandže, cimet, jaja, ulje ( umesto ulja možete da koristite i otopljen puter ) i vanilu i dodavati po 75 g brašna i mesiti sve dok testo ne počne da se odvaja od stranica vanglice.
Trebate dobiti meko, elastično i po malo lepljivo testo.Ako radite rukom, dodavati brašno i mešati varjačom i kad ne budete više mogli da mešate, istresite trsto na radnu površinu i onda nastaviti da mesite rukom.
Na kraju umesite rukom brusnice u testo.
Podelite testo na dva dela, oblikovati u kugle, pokriti i ostaviti da se testo odmori desetak minuta.
U manju zdelicu izmešati braon ili običan šećer sa kašikom cimeta i ostaviti na stranu.
Umutiti jaje sa 1 kašikom vode i prstohvatom soli.Rastanjiti prvu kuglu ( ako je potrebno posuti radnu površinu sa malo gustina ) u pravougaonik 20cm X 30cm i premazati celu površinu sa umućenim jajetom i posuti sa polovinom smese od šećera i cimeta.
Zaviti u rolat i preneti u kalup, koji ste prethodno pripremili.
Pokriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu.
Sad tako isto uraditi i sa drugim delom testa.
Pripremljeni rolati neka rastu dok ne napune kalup, oko sat do sat i po.
Zagrejati rernu na 175°C.
Narasle štrudle premazati sa ostatkom umućenog jajeta i po želji posuti sa kristal ili demerarra šećerom.
Peći strudlice oko 30 do 35 minuta i ako je potrebno zabodite iglu u sredinu testa i ako je čista, testo je pečeno.Izvaditi iz rerne, ostaviti 5 minuta da se malo ohladi,okrenuti i izvaditi iz pleha i ostaviti da se potpuno ohladi.
Jednu štrudlicu možete da zamrznete a i ne morate.
Ohlađeno iseći na parčiće, posuti po želji sa prah šećerom i poslužiti uz kafu, čaj, mleko.
Ovako pripremljene štrudlice ostaju meke i do 2 do 3 dana, ako uopšte mogu tako dugo da vam traju.
Prijatno!!!!
Нема коментара:
Постави коментар