Prvi put da "mesim" testo a da ruke nisam uopšte zamazala sa testom. Celo mešenje testa urađeno sa mikserom... i ako ja obožavam da su mi ruke u testu.
i još: umućeno jaje, braon šećer ( ne mora )
Priprema: U malu šerpicu otopiti puter i u otopljen puter dodati mleko i vratiti na vatru da se mleko samo malo zagreje, ne sme da bude prevruće jer onda kvasac neće odraditi svoje.
U toplo mleko dodati kvasac, sve dobro promešati i ostaviti na stranu.
Mikserom umutiti jaja i šećer dok ne dobijete svetlu i penastu smesu.
Dodati vanilu i mleko sa kvascem i umutiti veoma kratko, da se sve sjedini.
Promeniti žice na mikseru, staviti spiralne nastavke za testo i polako dodajte brašno i prstohvat soli, koje ste prethodno izmešali i prosejali, sjediniti testo muteći oko 1 minut i na kraju dodati suvo grožđe. Sve zajedno mesite mikserom oko 5 minuta.
Pokriti sa najlonom i kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom mestu da testo raste ( ja obično uključim rernu vrlo kratko, isključim i onda stavim posudu sa testom unutra.
Testo će se utristručiti za oko 45 minuta do sat vremena.
Rastanjeno testo premazati sa nutelom, ali ostaviti okolo stranica po malo testa, koji nećete premazati sa nutelom.
Posuti sa seckanim pikan orasima.
Oblikovati u krug, ivice testa prstima sastavite da dobijete jedan celi krug.
Pažljivo preneti na pleh, koji ste prekrili papirom za pečenje ili oblikovati krug na papiru za pečenje i preneti zajedno na pleh od rerne 30cm X 40cm.Makazama zaseći testo na svakih 6-7 cm ili kako vi volite.
Pokriti sa najlonom i ostaviti na toplom mestu da se još malo testo podigne, oko 15 do 20 minuta.
Ohladiti prvo u plehu oko 5 minuta, preneti na žicu i ostaviti da se ohladi.( ja sam pokrila prvo sa kuhinjskim papirom i preko kuhinjskom krpom )
Posuti sa prah šećerom i poslužiti sa čajem,kafom ili sokom.
Нема коментара:
Постави коментар